Şeker Planörü Beslenmesi

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
971
Çözümler
26
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Şeker Planörü Beslenmesi
Screenshot_20210329-142337.jpg

Şeker planörleri omnivor canlılardır, yani hem bitkisel hemde hayvansal gıdalarla beslenirler. Tükettikleri besinlerin %75'i bitkisel gıdalar, %25'i ise hayvansal gıdalardan oluşur. Peki nedir bitkisel gıdalar? Başta meyve ve sebze olmak üzere şeker planörleri nektar, çiçek, ot, tohum, tahıl, yaprak v.b. şeyleri tüketirler. Vahşi doğada en çok yediklerinin başında meyve, nektar ve okaliptüs ağacının yaprakları gelir. Peki hayvansal gıdalar nedir? Başta canlı yem sınıfına giren kurt, solucan, çekirge, larva v.b. böcekler; kuş yumurtaları ve kulağa biraz acımasız gelsede yeni doğmuş küçük canlılar (genelde kuşlar). Bu canlıları ev ortamında beslerken de yeme alışkanlıklarını ve bir şeyi daha göz önünde bulundurmalıyız; Şeker planörleri kalsiyum, vitamin ve proteini eşit miktarda almalılar. Yani yiyeceklerinin 1/3'ü kalsiyumlu gıdalardan, 1/3'ü vitaminli gıdalardan ve kalan 1/3'ü proteinli gıdalardan oluşmalı. Türkiye'de hazır planör mamaları satılsa belki iş çok kolay olurdu, ama malesef böyle birşey yok. O yüzden kendimiz evde mama hazırlamamız gerekiyor. Yada yemesi gereken gıdaları ayrı ayrı onalara sunmamız, bu size kalmış. Bu işe girişmeden önce size küçük iki bilgi daha vereceğim; şeker planörleri biraz pasaklıdır. Yedikleri şeyleri elleriyle tutup ısıra ısıra yerler ve bu sırada etrafı biraz dağıtabilirler. İkinci bilgi ise şu; seçici olabilirler. Yani önüne çikolata ve brokoli koyarsanız çikolatayı seçerler. Şaka bir yana çikoata kesinlikle yememli. Benim kastım şu, mesela şekerli yiyecekleri daha çok severler ve bunları tercih ederler. Ama isminin hakkını veremezler, çünkü çok fazla şeker tüketmemeleri gerekir. Yada kendilerine fovori yiyecek belirleyip onu tüketirler, geri kalanları mızmız bir çocuk gibi reddederler. Şuanda bunları niye söylediğimi merak ediyor olabilirsiniz. Ama nedinini şimdi açıklamayacağım. Hızlı bir şekilde konuya geri dönüp şeker planörlerini evde nasıl ve nelerle besleyebileceğimize geçeceğim.
2021_03_29_17_49_40_745.jpg

Önce şeker planörlerinin yiyebileceği meyvelerden bahsedelim biraz.

Meyveler
elmaarmutayvamuz
kirazvişnekavun karpuz
ananasmangoavokadopapaya
üzüm incirkayısışeftali
kiviorman mey.ürdüm eriğimalatya e.

Aşağıda şeker planörüne verebileceğimiz sebzelerin olduğu tablo yer alıyor.
Sebzeler
havuçsalatalıkdomates marul
kara lah.beyaz lah.kırmızı lah.brüksel lah.
tatlı patatespatatesbalkabağıkabak
karnabaharbrokolibiberbezelye
fasülyebarbunyabamyaıspanak
semizotu teresu teresiroka
pırasaturppancarşalgam

Bu meyve ve sebzelerin arasından birkaç tane sakıncalı olanlar var. Birinci olarak içerisinde çok şeker barındıran mango, üzüm ve kirazı az verin. Bir de içerisinde oksalat bulunan bazı meyve ve sebzeler var. Bu oksalat denen şey kalsiyum emilimini azalttığı için şeker planörlerinin bu meyveleri çok fazla tüketmesi arka bacak felci gibi kemiklerde oluşan sağlık problemlerine yol açar. Sadece meyvelerde değil bazı sebzeler de oksalat bakımından zengin. Bunlar;
havuçpatatesıspanakpancarbezelye
dometeskivi erikincirfıstık
Fıstıkta da oksalat miktarı oldukça yüksek olduğu için sona ekledim.
Şekerli ve oksalatlı meyve sebzeler dışında birde yağ oranı yüksek olduğu için az verilmesi gereken avokado var. Bir avokadonun %77'i yağdan oluşuyor, yani oldukça sakıncalı. Peki biz bu sakıncalı yiyecekleri hangi sıklıkla vermeliyiz? Haftada en fazla iki kere şekerli bir meyve tüketebilir. Haftada bir kere herhangi bir oksalatlı meyve ve sebzeyi verebilirsiniz. Avokadoyu ise mümkünse vermeyin. Geri kalanları ise hergün dönüşümlü olarak vermeniz yeterli olur.
2021_03_29_18_00_58_307.jpg

Meyve ve sebzelerden sonra sıra geldi şeker planörlerinin düzenli olarak tüketmesi gereken ve tükettiğinde bir sorun olmayan gıdalarda. Hepsini aşağıdaki tabloya yazdım;
balpolenyoğurt
yulafbuğdayruşeym
keten tohumuyumurtakanatlı hayvan
Spirulinakedi mamasıbebek maması
güllavantapapatya
canlı yemmeyve suyumeyve püresi
mısır gevreğiakasya sakızıpatlamış mısır
Bunlardan bazıları açıklık getiemem gerekiyor galiba;
•Tabloda yulaf yazıyor gördüğünüz gibi. Buradaki kastım tohum olarak satılan işlenmemiş yulaf değil, kahvaltıda yenen sade yulaf ezmesi.
•Buğday ise tam tersi, işlenmemiş tohum olarak satılan buğdayları kullanabilirsiniz. Yada içerisinde sadece buğday bulunan tam buğday unlarını.
•Yumurta olarak illa tavuk yumurtası kullanmanıza gerek yok, bıldırcın, ördek, kaz yada başka bir yumurta da olabilir.
•Kanatlı hayvandan kastım tavuk, ördek, kaz, hindi v.b. canlıların etleri. Buraya beyaz et yazabilirdim ama beyaz etin içine balık ve türevleride giriyor. Balık ve türevleri ise şeker planörüne zararlı.
•Spirulinanın ne olduğu birçok kişi bilmez. Tam olarak açıklamak gerekirse insanlarında besin takviyesi olarak kullanılan bir mavi-yeşil alg türü. Alg'ı açıklamak gerekirse "deniz, göl ve derelerde yaşayan, çok çeşitli olması ile beraber yeşil bir örtü şeklinde görülen canlılara alg denir" diyebiliriz. Yosun deyip geçmemek gerekir ama; içerisinde A, E, B ve C vitamini, yüksek miktarda protein, kalsiyum, magnezyum, çinko ve daha neler neler var.
•Kedi maması protein desteği için haftada birkaç tane şeklinde verilebilir. Ama içerisinde herhangi bir balık ürünü bulunmamalı, yavru kediler için üretilmiş mamalardan olamlı. Daha demin dediğim gibi tüm deniz urünleri planörler için oldukça zaralı. Yavru kediler için olanı tercih etmemizin nedeni ise yetişkin kedi mamasına oranla içerisinde daha çok protein barındırması. Aman ha haftada 3-5 taneden fazla vermeyin.
•Bebek maması olarak tavuklu, meyveli, sebzeli yada tahıllı bebek mamalarını kullanabilirsiniz. Kullandığınız mamada süt bulunmamalı.
•Tabloda saydığım gül, lavanta ve papatya planörlerin yediği taktirde sorun teşkil etmeyecek bitkilerden.
•Meyve suyu ve meyve püresini ya tamamen doğal, glikoz, katkı maddesi renklendirici ve koruyucu içermeyen içermeyen hazır markaları kullanın. Yada evinizde kendiniz elma, armut, muz, nar, havuç yada balkabağı ile meyve suyu ve püresi yapın.
•Mısır gevreği haftada birkaç tane verilebilir. Verecekseniz şeker, bal, çikolata yada meyve içermeyen sade mısır gevreklerinden tercih edin. Yada pirinç gevreği de verebilirsiniz.
•Akasya sakızı şeker planörlerinin vahşi doğada tükettikleri bir besindir. Kalsiyum, magnezyum, potasyum ve az miktarda protein içerir. Aksya sakızı yerine arap zamkı olarakta geçer. Katı halde bulunan, kristale benzeyen şekilde alabilirsiniz, rahatlıkla suda çözünür. Yada toz halde bulunanlardan alabilirsiniz.
•Patlamış mısırı ara sıra verebilirsiniz. Verdiğiniz mısırda kesinlikle tuz yada yağ bulunmamalı.
•Canlı yem ise ana besin kaynaklarından biridir. Doğada da tükettikleri, evde de mutlaka vermemiz gereken bir besin. Peki canlı yem tam olarak ne? Şeker planörleri de dahil evde beslenen kanatlı, sürüngen ve bazı egzotik canlılar için uretilmiş böcekler. Genelde un kurdu canlı yem olarak tercih edilse de mario kurdu, bufolo kurdu, dubia ve çekirgede kullanılabilir

Eveeet, küçük açıklamaları bitirdiğimize göre sıra geldi nelerin düzenli olarak verileceğine. Bu tabloda yer alan bal, polen, yoğurt, yulaf, yumurta, meyve suyu, meyve püresi ve akasya sakızını her hafta düzenli olarak vermemiz gerekir. Burada en önemlilerinden bir canlı yem, ikincisi yumurta, üçüncüsü ise yoğurt. Canlı yem ve yumurta ile protein ihtiyaçlarını karşılarken yoğurt ile gerekli kalsiyumunu karşılarız. Tabi en önemlileri dedim diye gerisi önemsiz olmuyor. Misal yulaf, eğer planörünüze vermezseniz bağırsaklarda poroblemler ortaya çıkar. Yada diyetlerinde bal bulundurmazsanız gün içinde güçsüz kalır. Yani anlayacağınız bunları şeker planörünüze kesinlikle vermelisiniz.
Planörlerin hangi meyveleri, sebzeleri, besinleri yiyeceklerinden uzun uzun bahsettik. Burada son olarak birşeye daha değineceğim ve konuyu bitireceğim. Planörler için Türkiye'de herhangi bir pelet yem yada mama bulunmuyor. Başta da dediğim gibi mama işi bize kalıyor. Şeker planörleri için belli başlı geliştirilmiş diyetler mevcut. Bunlar BML Diyeti, SGS 2 Diyeti ve HPW Diyeti. Hepsinde mama hazırlayıp donduruluyor. Ardından her gün için meyve, sebze ve canlı yemin yanında bir parça planörlere veriliyor. Ekstra başka hiç birşey vermeye gerek kalmıyor. Tabi bunların içeriğinden şimdi bahsetmeyeceğim, onları başka bir zaman anlatacağım.
Screenshot_20210329-142432.jpg

Şöyle kısaca bir toparlarsak evde beslenen şeker planörleri için ana şeyler meyve, sebze ve canlı yemdir. Yumurta, yoğurt, yulaf, bal, polen, akasya sakızı ve geriye kalan şeyler ise planörlerin kalsiyum, vitamin, protein, enerji ihtiyaçlarını karşılamak ve hastalıklara karşı dirençli olmalarını sağlamak için verilmelidir.
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Oldukça faydalı bir makale olmuş, elinize emeğinize sağlık. Konuyu gönderilen görsellerden birisi ile ön plana çıkarttım :)
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
971
Çözümler
26
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Çok teşekkürler, bilgiyi yaymak için elimden geleni yapmaya çalışıyorum.
 

Benzer konular