Konu yazılalı bayağı olmuş. Forumu incelerken farkettim ancak mutlaka bu konuyu araştırırken başka kullanıcı veya ziyaretçiler okuyacaktır.
Eşyalara zarar verme ve havlama konularından önce bu iki ırk için dikkat edilmesi gereken en önemli konu hem Doberman hem Rottweiler ilk kez köpek sahiplecek kişiler için pek önerilmez. İki ırk da dominant ve korumacı karaktere sahiptir. Özellikle Rottweiler doğru eğitim verilmediğinde sizi zor duruma sokabilir.
Doberman sahibine çok düşkündür. Sürekli yanında olmak ister. Çok enerjiktir. Havlama eğilimi de vardır. Bazen Doberman için günlük 2 saat egzersiz bile yetmeyebilir. Yukarıda Çağatay Bey'in de bahsettiği gibi soğuk havaya toleransı düşüktür.
Rottweiler konusunda tekrar uyarmakta fayda var
. Bu uyarı Rottweiler hakkında sizi korkutmamalı ama düşündürmeli. Sonuç olarak bu ırkın ortaya çıkış amacı belli. Eğitiminde eksiklik olanlarda sahibine karşı hırlama yaptığı bile görülebilir. Bu saldırır anlamına gelmiyor ancak baskın bir karaktere sahip değilseniz o sizin üzerinizde baskın olabilir.
Bunların dışında ikisi de çok güzel köpekler. Daha önce köpeklerle ilgili ciddi tecrübeniz olmadıysa ve bekçilik ihtiyacınız yoksa üstelik evde bakacaksanız daha küçük ırklara yönelebilirsiniz. İlle büyük ırk istiyorum diyorsanız Labrador tercih edebilirsiniz. Bekçiliği zayıf olmakla birlikte son derece akıllı ve çok uygun bir aile köpeğidir.