Puffer (Balon) Balıkları Özellikleri ve Bakım Önerileri

Sizce Balon Balığı Gerçekten Tehlikeli mi?

  • Hem de nasıl!

    Oy: 0 0.0%
  • Hayır ya, şu tatlılık nasıl tehlikeli olabilir ki?!

    Oy: 2 100.0%
  • Tehlikeli ama bana değil.

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    2
Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Mnemosynes

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
266
Tepkime puanı
312
Puanları
63
Konum
İstanbul
Puffer (Balon) balığı, tüm dünyada bulunan tombul ama sevimli görünümlü balıklardır. Tutulması zor olabilir, ancak deneyimli akvaryumcular çok fazla zorlanmayacaklardır. Bu tropikal balık birçok renk ve boyutta bulunur. Birçok türün seyretmek için büyüleyici olan kendine özgü ve benzersiz av teknikleri vardır. Tetrodotoksin olarak bilinen tehlikeli zehirleri ile tanınırlar. Ancak endişelenmeyin, bu zehri kendileri üretemezler. Bu nedenle çoğunlukla zararsızdırlar.

Kategori Değerlendirmesi
  • Bakım Seviyesi: İleri Seviye
  • Mizaç: Agresif
  • Renk Formu: Renkli
  • Yaşam Süresi: 10 yıl veya daha fazla
  • Boyut: 2.5 – 60 cm
  • Beslenme tipi: Omnivor beslenme
  • Aile: Tetraodontidae
  • Minimum Akvaryum Boyutu: 35 litre
  • Avaryum Kurulumu: Tatlı Su
  • Uyumluluk: Tek tür olarak daha mutludurlar
Balon Balıkları Genel Değerlendirme
Tüm balon balıkları Tetraodontidae familyasına aittir. Kirpi balığı olarak da bilinen bu tür, dünya genelinde denizlerde, acı ve tatlı sularda bulunan tropikal balıklardır. 150'den fazla tür vardır ve bunların yaklaşık 30'u tatlı sularda yaşamaktadır. Savunma mekanizması olarak kendilerini su ile şişirebilme yetenekleriyle tanınırlar. Şiştikten sonra, omurgaları vücutlarından dışarı çıkarak yenmelerini önler.

Puffer (Balon) Balıkları Özellikleri ve Bakım Önerileri.jpg


Görünüşlerine aldanmayın! Çok sevimli olmalarına rağmen aşırı agresif olabilirler. Özel besleme süreleri, bakım ihtiyaçları ve saldırganlıkları nedeniyle akvaryumda tek bir tür olarak muhafaza edilirler. Bu balıklar hakkında en bilinen ve üzerine en çok çalışılan özelliklerden biri, tetrodotoksin olarak bilinen çok ölümcül nörotoksindir.

Bu onları vahşi doğada korumak için var olan bir savunma mekanizmasıdır. Neyse ki tüm balon balıkları zehirli değildir. Bu balıklar doğrudan toksini üretmez, bunun yerine onlar için tetrodotoksin oluşturan bakterileri toplarlar. Bu bakterileri beslenme sırasında vahşi doğada yedikleri için toplarlar, bu yüzden endişelenmeyin. Balıklarınız toksin içermez çünkü akvaryumda bu bakterileri yiyemeyeceklerdir. Puffer balıkları iyi bakılırsa bir akvaryumda 10 yıla kadar yaşayabilir.

Tipik Davranış Özellikleri
Sevimli görünseler de, özellikle üreme mevsimlerinde çok agresif ve kendi alanlarını koruma meyillidirler. Kirpi balığı, birçok farklı av tekniği ile vahşi yırtıcı olarak bilinir.

Açık Su Avcıları
Altın Kirpi ve Güney Amerika kirpi balığı av aramak için kayalık ve kumlu zemin üzerinde yüzer. Yemek için küçük kabuklular, salyangoz veya istiridye yataklarını tercih ederler.

Gizli Yırtıcılar
Tepeli kirpi balığı, cüce kirpi ve kırmızı kuyruklu cüce kirpi gizli kalmayı tercih eder. Genellikle aşırı büyük nehir kıyılarında ve bol miktarda saklanma yeri olan yerlerde bulunurlar.

Pusu Kurucu Yırtıcılar
Son avcı sınıfı pusu kuran yırtıcılar (kongo puffer gibi) olarak bilinir. Kendilerini bir balığın gelmesini beklemek için kuma gömerler ve sonra balığı öldürmek için yukarı doğru atılırlar.

Çoğu balon balığının sahip olduğu kötü bir alışkanlık, yüzgeçli olmalarıdır. Kötü şöhretli yüzgeçler özellikle Auriglobus ve Chonerhinos türlerine özgüdür.