Kediyle ilgili pek petshop deneyimim olamadı ama kaplumbağa ile ilgili sık sık oldu.
Kaplumbağamı alacağım zaman başıma gelenler ve başkalarından duyduklarım ve bizzat gördüklerim:
P: Bunlar büyümez.
Gerçek: Orada satılan bir lira boyutundaki singapur kaplumbağalarının erkekleri 25- dişileri 30 cm kabuk boyuna gelebilir.
P: Bunlara bu kapta bakılır, iki parmak su koy, fazlasında boğulur.
Gerçek: Akvaryumda satsalar ya pahalı geliyor diye kimse almayacak ya da hayvanın küsür yıl yaşayacak ve satışları düşecek bu yüzden. Çünkü kaplumbağa ve balık piyasası ölenin yerine yenisini alma üzerine dönüyor ve balıkların aksine kaplumbağanın ömrü sağlıklı şartlarda ev ortamında en az on yıl. Kapta satarlarsa da en fazla 2 yıl. Bu cins kaplumbağalar doğada iki parmak suda değil, göletlerde, nehirlerde vs. yaşıyorlar ve çok iyi birer yüzücüler.
P: Sabah bir akşam bir tane yem vereceksin.(Hatta çubuk yem değil karides verirler)
Gerçek: Bu da kaplumbağa yetersiz beslensin, ölsün istediklerinden ya da bilgisizlikten. İdeal oran kafasının hacmi kadar. Karidesi çok severler ancak çoğunun açık sattığı bu yem bayat çıkabilir ve benim de başıma geldiği üzere içinde kurt üreyip birkaç gün içinde yüzlercesi akvaryuma yayılabilir. Üstelik kaplumbağalar küçükken et, büyüdükçe bitki ağırlıklı beslendiğinden dolayı aşırı protein yaşı ilerlediğinde kabuk deformasyonuna yol açabilir, sürekli karides yemek de ilerde bitkisel şeyleri yememelerine sebep olabilir. Çubuk yemin yanında ara ara verilmeli ve arada haşlanmış tavuk göğsü ve tatlı patates verilmeli. Bir yaşından itibaren de her gün marul, salatalık gibi şeyleri, ayda birden fazla olmamak kaydıyla da elma, üzüm gibi meyveleri çok sevebiliyorlar.
P: Kabuk sertleştirici de vereyim, olmazsa olmaz bir ürün.
Gerçek: Ticari ve zararlı. Kabuğa hiçbir yararı olmaması bir yana, gözlerde enfeksiyona ve kabuğun hava alamamasına yol açıyor. Düzenli olarak doğrudan güneş ışığı alması ya da UV-B lamba ile desteklenmesi, suyuna çiğ yumurtanın beyazının akıtılması, haşlanmış tavuk göğsü verilmesi vs. kabuğu taş gibi yapıyor.
P

Onlarca kaplumbağanın pis ve iki parmak yükseklikte olan suda çoğunun uyuyor vaziyette, mantarlı ya da göz enfeksiyonlu olarak, ölülerin bile bazen alınmadığı vaziyette tutulduğu kapta ters dönmüş bir kaplumbağa için dediği söz) Düzelir o kendi kendine...
Gerçek: Ben görüp de "çevirir misiniz?" dediğimde aldığım cevap buydu ve adamla kavga etmeme sebep olmuştu. Benim kaplumbağam evin içinde dolanırken yanlışlıkla ters dönecek olursa el ve ayaklarıyla, kafasını döndürerek düzelmek için deli gibi çırpınıyor ben düzeltene kadar. Suyu akvaryumun yarısından fazla olunca akvaryumda ters dönemiyor bile... Ancak burada gördüğüm bebekbir-iki parmak sudaydı ve o kadar çabalayıp yorulmuş ki pes etmiş, bana tersten bakıyordu. O iki parmak suyun benim evimin zemininden farkı yok, hayvanın kendini çevirmesine imkan yok.
Ha bir de balık deneyimim oldu. kaplumbağayı aldığım gün. Balık satın alırken Japon balığı için "sağlıklısını seçtim." dedi. Kardeşimle ikimiz gitmişiz, çocuğuz, balıktan da anlamıyoruz ne bilelim... Balık evde yan yandı, dipte takılıyordu. Sabaha yüzeyde kokuşmuş hâlde bulmuştuk . Bir günde ölen hayvan da gerçekten travmatik bir şey çocuk için.