Penguenler Hakkında Detaylı Bilgiler

Tevfik

Yönetici
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
1,006
Tepkime puanı
707
Puanları
113
Konum
Kayseri
7

Penguenler (Sphenisciformes) takımı, kuşların en ilgi çekici ve en çok özellik taşıyan takımlarından biridir. Boyları 40 santim ile 120 santim (imparator penguen gibi) arasında değişir. Bu kuşlar, frakı andıran tüyleri, acemice yürüyüşleriyle, hem çocukların, hem de büyüklerin ilgisini çeker ve onları eğlendirirler.

Penguenler takımı çok eski bir takımdır. Fosil buluntular, penguenlerin yaklaşık elli milyon yıl önce, günümüzden çok daha kalabalık olarak yaşamakta olduklarını ortaya koyar: Bugün olduğu gibi, o dönemlerde de yalnızca Güney yarıkürede yaşıyorlardı. Eski zamanlarda iklim koşulları çok farklı olduğundan, penguenler, günümüzde yarı tropikal iklim kuşağının egemen olduğu yörelere kadar yayılmışlardı. Boyları daha uzun (yaklaşık 1.5 metre), kanatları ve bacakları daha büyüktü; ama günümüzde olduğu gibi, o dönemlerde de uçamıyorlardı.

Denizde yaşamaya uyarlanmaları, penguenlere öbür kuşlarda görülmeyen bazı özellikler kazandırdı. Uçamamalarına karşın karinalarını korudular; çünkü karina, nasıl uçan kuşların uçuş sırasında havada kalmalarına yardımcı oluyorsa, penguenlerin de suda hareket etmelerine yardımcı olur. Gerçek uçucu kuşların kanatlarından (bu hayvanlarda kanatların bükülgenliği en önemli özelliktir) farklı olarak, kanatları kısa ve az bükülgendir.

Penguenlerin bedeni, tüyleri belli kesimlere dağılmış öbür kuşların tersine, sık ve birbiçimli hav tüyleriyle örtülüdür. Yalnızca ayaklarda ve gagada hav tüyü yoktur. Gaga pullarla kaplıdır.

Hiçbir kuş, penguenler kadar iyi yüzemez: Penguenler güçlü ve kısa kanatları sayesinde çok iyi yüzerler. Su altında kısa süreli olarak yüksek hızlara ulaşabilir; sonra, soluk almak için su yüzeyine çıkar, soluk alır, yeniden suya dalarlar. Domuzbalıklarını andıran bu yüzme yöntemiyle, uzun yüzüşler sırasında 16 milin üstünde hıza ulaşabilirler. Bir buz tabakasını aşmak için, olağanüstü sıçramalar yapabilirler.

Penguenler, balık, mürekkepbalığı ve istakozla beslenirler. Bazı türler, yuva yaptıkları bölgeye ulaşabilmek için, buz altında uzun yollar aşarlar.

Üreme mevsiminde aşağı yukarı bütün türler, uzun bir süre beslenmezler: Çünkü penguenler, yalnızca su altında avlanabilirler. Sudan uzakta olduklarında, bedenlerinde birikmiş yağlardan yararlanırlar. Beslenmeden geçirdikleri süre, birkaç hafta ile iki ay (imparator penguen) arasında değişir.

Penguenlerin dağılımı, günümüzde akıntıların yönünü izlemektedir. Yayılma alanları, Güney kutbundan Yeni Zelanda'ya, Avustralya'nın güney kıyılarına ve Güney Amerika'nın doğu kesiminde Galapagos adalarına kadar uzanır.

İmparator penguen ya da kayzer penguen (Aptenodytes forsteri) ve kral penguen (Aptenodytes patagonica), yaşayan türlerin en irileridir. İmparator penguenin yüksekliği 1.20 metreyi bulur, kral penguense biraz daha küçüktür.

İmparator penguenler yalnızca Antarktika kıyılarında ya da çevre adalarda yuva yaparlar. Çiftleşme döneminde (Antarktika'nın uzun gecesine raslar), eşlerini sesinden tanımayı başarırlar.

Her iki tür de gerçek bir yuva yapmaz; bu nedenle, dişinin yumurtladığı tek yumurta, karındaki kıvrım tarafından korunur ve babanın ayakları arasında, yavru yumurtadan çıkar. Öte yandan, bu penguenler yavrularını sert iklimli ve yılın en az 7-8 ayı yiyecek kıtlığı olan bir yerde büyütürler: bu nedenle, kışın kuluçkaya yatarlar. Yavrular çevrede bulundukları yiyecekleri tüketebilecek düzeye geldiklerinde, yiyeceğin bol olduğu kısa yaz mevsimi de gelmiş olur.

İmparator penguenlerin erkeği, tek başına kuluçkaya yatar. Yaklaşık 60 gün sürek kuluçka döneminde, erkek hiçbir yemez; dişiyse yuvadan uzakta, buzsuz sularda özgürce dolaşır ve bedeninde yağ biriktirir. Dişi, yuvaya döndükten sonra yavrularla ilgilenmeye başlar, onlara beslenmesi öğretir. Bu sırada boş kalan, çok acıkmış erkek, yiyecek bulmaya gider.

Kral penguenlerin yumurtaları yaklaşık 54 günde olgunlaşır; bu süre boyunca erkek ve dişi, nöbetleşe kuluçkaya yatar, boş kaldıklarında da beslenirler.

Yumurtadan daha geç çıkan yavrular, kış döneminde daha az büyürler, hatta kilo yitirirler ve bazen, yaklaşık iki hafta süreyle çok az yiyecek bulabildikleri için ölürler. Yavrularını kış mevsiminde yitiren dişiler, ilkbahar başlarında yeniden yumurtlarlar. Buna karşılık, bir sonraki üreme mevsimi başlarına kadar yavrularını büyüten çiftler, daha geç yumurtlarlar.

Dolayısıyla, yavruları yaklaşık bir yıl süreyle beslediklerinden, bu penguenler üç yılda ancak iki kez yavru büyütebilirler.

Gentoo Pengueni (Pygoscelis papua): Boyu 75 santimi bulur. Yaşama alışkanlıkları öbür penguenlere benzer. Kutup çevresinde (Graham toprağı, Falkland, Kerguelen, vb. adaları) yaşar.

Antarktika Pengueni (Pygoscelis antartica): Antarktika bölgesinde, oldukça bol sayıda raslanır.

Adelie Pengueni (Pygoscelis adeliae): Pygoscelis cinsindeki üç penguenin en iyi incelenmiş olanıdır. Adını ilk kez görüldüğü Antarktika kıyılarının düz bölgesi Adelie toprağından alır.

Adelie pengueni eylülde (Güney yarıkürenin ilkbahar başlangıcı) yuva yapar. Yuva kurduğu bölgeye gidebilmek için, yaklaşık 300 km yol aşar. Adelie penguenleri, zaman zaman, fırtınalar ve kutup buzlarının kırılması nedeniyle, izleyecekleri yoldan sapmak zorunda kalmalarına karşın, güçlü yön bulma duyuları sayesinde, geleneksel olarak yuvalarını kurdukları yerleri, metrelerce kalınlıkta karla örtülü olsalar bile, bulurlar. Yuva yaptıkları yere ulaşınca, yuvalarını küçük taşlarla çevirirler. Dişi, bir ay süren açlık döneminden sonra genellikle iki yumurta yumurtlar; bundan sonra, beslenmek için denize döner; kuluçkanın bütün sorumluluğunuysa erkek yüklenir.

Tepeli Penguenler (Eudyptes): cinsindedirler. Orta irilikte, ama çok güzel kuşlardır. Başlarının iki yanında, ipeksi ve koyu renkli telekli sorguçlar vardır. Erişkinlerde, kaşa benzeyen sarı bir tutam perçem bulunur.

Sarı Gözlü Penguen (Megadyptes Antipodum): Gözleri arasından geçerek başının arkasına kadar uzanan bir sarı telek şeridinden ötürü, bu adla anılır. Yalnızca Yeni Zelanda ve çevresindeki adalarda yaşar.

Küçük Mavi Penguen (Eudyptula Minor) ve Beyaz Kanatlı Penguen (Eudyptula Albosignata): Eudyptula cinsinden bu iki penguen, öbeğin en küçük örnekleridir. Boyları yalnızca 40 santimdir. Avustralya'nın güney kıyılarında ve Yeni Zelanda adalarının iki büyük adasında yaşarlar.

Galapagos Pengueni (Spheniscus Mendiculus): Galapagos adasında çiftleşen bu türün üyeleri, Humboldt akıntısının kuzeyinde yaşarlar. Ekvator sınırında yaşayan tek tropikal türü oluştururlar. Mayıs - Temmuz ayları arasında dişiler, 2 yumurta yaparlar. Boyunları ve göğüsleri beyaz, geri kalan yerleri kurşunimsi, boyları 50 santim olan Galapagos penguenleri, bir ara yok olma tehlikesi geçirmişlerse de, günümüzde sayıları artmaktadır.

Gözlüklü Penguen (Spheniscus Demersus): Bu penguen türünün üyeleri, Güney Afrika'nın batısındaki Jackass adasında çiftleşirler. Zaman zaman ekvator sularına yaklaştıkları görülür. Düz siyah ya da beyaz renklidirler. Boyları 75 santim kadardır. Gözlüklü penguenlerin bıraktığı guano (gübre), Jackass adasının gelir kaynakları arasında önemli yer tutar.

Peru Pengueni (Spheniscus Humboldti): Türün üyeleri, soğuk Humboldt akıntısının Güney Amerika kıyılarını yaladığı yerlerde çiftleşirler.
 
Son düzenleme:

Gizem

Kullanıcı
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
230
Tepkime puanı
137
Puanları
43
Konum
İzmir
şimdi diyeceksiniz ki, gizem sende hepsine bayılıyorsun ama gerçekten penguenler muhteşem hayvanlar ben çok seviyorum haddinden fazla sempatiklik oluşturuyorlar :)
 

Serkan

Kullanıcı
Katılım
8 Mar 2019
Mesajlar
14
Tepkime puanı
11
Puanları
3
Yaş
32
Konum
İstanbul
şimdi diyeceksiniz ki, gizem sende hepsine bayılıyorsun ama gerçekten penguenler muhteşem hayvanlar ben çok seviyorum haddinden fazla sempatiklik oluşturuyorlar :)
Benim sorum biraz daha farklı olacak izniniz ile :) Evcil hayvanları bir şekilde canlı kanlı görmüşsünüzdür, okşamış sevmişsinizdir ama penguen biraz farklı ya nasıl anlatsam bilemiyorum. En azından kendi adıma söylüyorum hayatımda canlı bir penguen ile karşılaşmadım ve karşılaşacağımı da sanmıyorum :)

Dokunup sevemediğim bir hayvan türlerine pek ilgi duymuyorum ve tabi ki duygu bağlamında sevebilirsiniz ama işte ben öyle değilim :) Öyle bir yapım olsaydı Aslan severdim :)

Tevfik bilgi için teşekkürler baştan sona okudum :)
 

Sibel Kosanoğlu

Kullanıcı
Katılım
17 Mar 2019
Mesajlar
9
Tepkime puanı
4
Puanları
3
Konum
Rize
@Serkan bey tüm konuyu okudum, yorumlar dahil ama dediğinizden şunu çıkarttım siz ikizler burcusunuz :) belgesellerden izlediğim kadarıyla ben çok fazla hayvana hayranlık duyuyorum, özellikle çitalar bambaşka özellikleri var evcil olmalarını ve aşırı derece sevmek isterdim
 

furkanodabasi

Kullanıcı
Katılım
22 Mar 2019
Mesajlar
2
Tepkime puanı
1
Puanları
3
Konum
Kayseri
Penguenler kadar muhteşem hayvanlar var mı acaba çok seviyorum bu hayvanları :)
 

Tevfik

Yönetici
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
1,006
Tepkime puanı
707
Puanları
113
Konum
Kayseri
Penguenler hakkında sanırım en detaylı yazıyı yazdım diyebilirim burada :)

Aşırı sempatik hayvanlar ama umut edelim de hiçbir zaman nesilleri tükenmesin...
 

Begüm

Kullanıcı
Katılım
6 Ağu 2019
Mesajlar
236
Tepkime puanı
108
Puanları
43
Konum
Yurtdışı
Bana göre kedilerden sonra Dünyanın en sevimli hayvanları penguenler diyebilirim :D
 

SANCAKTAR

Kullanıcı
Katılım
5 Tem 2019
Mesajlar
98
Tepkime puanı
59
Puanları
18
Konum
İstanbul
Benim sorum biraz daha farklı olacak izniniz ile Evcil hayvanları bir şekilde canlı kanlı görmüşsünüzdür, okşamış sevmişsinizdir ama penguen biraz farklı ya nasıl anlatsam bilemiyorum. En azından kendi adıma söylüyorum hayatımda canlı bir penguen ile karşılaşmadım ve karşılaşacağımı da sanmıyorum

Dokunup sevemediğim bir hayvan türlerine pek ilgi duymuyorum ve tabi ki duygu bağlamında sevebilirsiniz ama işte ben öyle değilim Öyle bir yapım olsaydı Aslan severdim

Tevfik bilgi için teşekkürler baştan sona okudum
Ben darıca hayvanat bahçesinde görmüştüm ama doğal olarak sevme okşama falan olmadı. baktık, heyecanlandık, üzüldük ve devam ettik .