Paludaryumlar

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Beyzpl

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
265
Tepkime puanı
165
Puanları
43
Yaş
18
Konum
İstanbul
Akvaryuma çok yakın bir konu, paludaryumlar. Akvaryumlar suda yaşayan canlılar için kurulan ortamlardır. Paludaryumlar ise hem suda hem de karada yaşayan canlılar için kurulur. Sanki bir derenin kıyısını akvaryuma taşımış gibi bir tasarım yapılır. Yani hem su olur, hem de suyun dışında kuru bir alan.
Genelde poludaryumun 1/3'ü su olur. Ve çok farklı tasarımlar yapılabilir. İsterseniz kara alanı yalnızca dal veya yalnızca taş ile oluşturabilirsiniz, isterseniz de toprak koyabilirsiniz. Poludaryum kuracağınız akvaryum da size kalmış. İnce uzun, normal veya çok sığ bir akvaryum kullanabilirsiniz. Tamamane istediğiniz görselliğe ve hayal gücünüze kalmış yani.:)
images.jpeg



Paludaryumda Beslenen Canlılar
Poludaryumun su kısmında yine balık veya omurgasızlar (karides, salyangoz vb.) beslenebilir tabiki. Ama asıl hitap ettiği canlılar su kaplumbağaları, semenderler, yengeçler, bazı yılan türleri vb. suda da karada da yaşayan canlılardır. Bu canlılar ile balıklar aynı kapalı ortamda olmaz. Bu nedenle birinden birini seçmek gerekir.
Ana şeylerden biri de bitkilerdir tabi. Çeşitli bitkiler kullanarak hem doğal bir ortam oluşturup hem de güzel bir görselliğe sahip olabilirsiniz.
InShot_20210806_225712216.jpg



Poludaryumlarda Kullanılabilecek Bitkiler
Aslında baktığımızda birçok seçenek var. Ama bu seçenekleri gruplandırmak daha doğru yol gösterebilir,
1-Karasal bitkiler,
2-Su bitkileri
3-Hem suda hem karada yaşayabilen bitkiler.


Karasal Bitkiler:
Nemli ortamı seven bitkiler poludaryumlarda kullanılabilir. Nemi ve suyu sevmesi önemli bir ayrıntıdır burada. İçinde su olan kapalı bir kap nemli olur çünkü, poludaryumda yaşayan çoğu canlı da nemli ortam ister.
Birkaç tane örnek vermek gerekirse,
-Yosunlar
-Venüs sinek kapan
-Sundews
-Cephalotus türleri
-Potamogeton türleri
-Fittonia
-Tillandsia türleri
-Anubias türleri
-Aşk merdiveni


Su Bitkileri:
Akvaryum ortamına adapte olmuş her bitkiyi kullanabilirsiniz. Akvaryum bitkisini petshoplarda da rahatlıkla bulabilirsiniz zaten. Bakım ihtiyaçlarına göre, kendi zevkinize göre çok fazla seçenek var. Ek olarak, bazı su bitkileri (örn. anubias petite, java moss) karaya adapte olabilir. Daha doğrusu su altı yerine nem oranı yüksek bir yerde yaşayabilir. Zaten birçok bitki doğada sular çekilince vs. su dışında hayatta kalır.
Su bitkilerinden de birkaç tane örnek verelim hemen,
-Lilaeopsis türleri
-Java fern
-Saz
-Anubias türleri
-Bucephalandra türleri
-Subulata
-Cobamba
-Limon


Hem Suda Hem Karada Yaşayan Bitkiler:
Daha doğrusu, kökleri suyun içinde ama yaprakları dışında olacak şekilde yetişen bitkiler bunlar. Bildiğimiz birkaç saksı bitkisi bu şekilde akvaryumda yetiştirilebilir. Bunlar dışında, bir kısmı suda olması sorunlu olan bitkiler de var.
Örnek olarak,
-Şans bambusu
-Barış bitkisi
-Japon şemsiyesi
-Hasır otu
-Su sümbülü
-Su mercimeği
-Pilea
-Dua bitkisi

images (4).jpeg

Paludaryumlarda Kullanılan Ekipmanlar
Genel olarak baktığımızda akvaryum ile aynıdır. Suda yaşayan canlılar için bir akvaryum ısıtıcısı ve uygun bir filtre gerekir.

Poludaryumlarda bakılan canlılar veya kara alanındaki bitkiler çoğu zaman yüksek nem ister. Bu nedenle de, suyun dışında bir nemlendirme sistemi olması gerekebilir. Nemlendirme için genellikle akvaryum sis makinesi kullanılır veya yağmurlama sistemi kurulur.

images (5).jpeg


Camların buğu olmaması için veya kapalı ortamdaki havanın dengeli olması için ufak bir fan sistemi de kurulabiliyor bu arada.

Karadaki bitkiler için olmasa da sudaki bitkiler için güneş ışığını taklit eden bir aydınlatma gerekir. Genellikle akvaryumun ağzına koyulan bitkili akvaryum armatürü veya florasanı yeterli olur.

Bitkilere ek olarak beslenen canlının ihtiyacı varsa onun için de güneş ışığını taklit eden bir aydınlatma gerekir. Bu aydınlatma daha çok kaplumbağalarda kullanılır. Kara kısmında bir kenara ısıtma amaçlı bir ampul yerleştirilir. Güneşten alınan vitaminlerin eksik kalmaması için de uv lamba koyulur.
 

easyinthehood

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
8 Tem 2021
Mesajlar
93
Tepkime puanı
15
Puanları
8
Yaş
20
Konum
Türkiye
Eğer kaplumbağam çok büyür ise sahiplendirip farklı ve ufak bir canlı bakmak istiyorum poludaryumumda. Acaba kaplumbağa poludaryumunda yaşayabilecek bir canlı var mıdır. Kurbağa misali.
 

Beyzpl

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
265
Tepkime puanı
165
Puanları
43
Yaş
18
Konum
İstanbul
Birkaç değişiklik gerekebilir her türlü. Çünkü kaplumbağalar diğer birçok canlıya göre az dekor, bitkisiz ortam ister. Ama kurbağa olsun, semender olsun nemli, bitkili bir ortama ihtiyaç duyar. Kara alan konusunda da kaplumbağa da 1/3 kısmı kara oluyor. Ama diğer canlılarda 2/3 kısmı kara olması uygun oluyor.

Kurbağayı sormuşken örnek bir kurulum,