Odessa Barb Balığı Özellikleri ve Bakımı

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Mnemosynes

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
266
Tepkime puanı
312
Puanları
63
Konum
İstanbul
Odessa barb, belirgin parlak kırmızı çizgili renkli bir tatlı su balığıdır. Bu balık türünün Myanmar kökenli olduğu bilinmektedir. Sürü içinde yüzmeyi seven sakin bir balıktır. Nano tank için idealdir, çünkü sadece maksimum 0,5 cm daha büyüyebilir. Akvaristler bu balığı rengi ve kolay yaşam tarzı nedeniyle severler. Odessalar, hızlı akan sularda yüzmeyi tercih eden aktif yüzücülerdir. Bilimsel olarak Pethia padamya olarak bilinen bu balık, Cyprinidae ailesine aittir. Odessa Barb balıkları uzun ömürlü türlerdir. Uygun su koşullarına sahip mükemmel bir şekilde korunan akvaryumda 5 yıla kadar yaşayabilirler.

Doğal Yaşam Alanı
Bu tür Güney Doğu Asya ve Himalayalar’a dayanmaktadır. Doğal bölgeleri Hindistan, Çin, Myanmar, Nepal, Butan, Bangladeş ve Tayland'dır. Farklı koşullara sahip çeşitli tropikal sularda yaşarlar; Bununla birlikte, tipik olarak yaşam alanları akarsu ve nehirlerde durgun ve sığ marjinal sudan oluşur. Yabani ortamlarında, su genellikle daha az su bitkisi sayesinde berraktır. Su kütlesinin tabanı çamurludur ve balıklar, genellikle yiyecek ararken alt tabakada dolaşırlar.

Dayanıklı oldukları düşünüldüğünde, bu balıklar çok çeşitli su parametrelerini tolere edebilir. Ne yazık ki, Odessa Barb balıkları diğer barb türlerine kıyasla daha az talep görmektedir. Bu yüzden bu balıkları bulmak biraz zor olabilir ve yaygın olarak bulunmazlar da. Ancak doğrudan bir yetiştiriciden alabilirsiniz.

Odessa Barb Balığı Fiziksel Özellikleri
Odessa Barb balığı ortalama 5 – 7 cm uzunluğa sahiptir, ancak maksimum 10 cm uzunluğa ulaşabilir. Kenarlardan gerilmiş ve bastırılmış oval şekilli bir gövdeye sahiptir. Erkekler ve dişiler arasındaki boyut farkı belirgin değildir; ancak erkeklerin daha ince gövdeleri vardır. Dişiler yuvarlak vücut şekline sahiptir ve göbek çevreleri daha şişkindir.

Odessa Barb Balığı Özellikleri ve Bakımı.jpg


Balık, yeşil renkli sırt ve beyaz karın ile birlikte genel olarak güzel açık kahverengi bir renge sahiptir. Kuyruk ve göğüs yüzgeçlerinin çevresinde siyah noktalar vardır. Bu siyah noktalar erkeklerde daha belirgindir. Hem erkekler hem de dişiler, cinsel olarak olgunlaştıklarında erkeklerde parlak kırmızı renge dönüşen kırmızı-kahverengi şeritlere sahiptir. Bu kırmızı çizgiler, erkeklerin vücudu boyunca başından kuyruğa yatay olarak uzanır. Dişinin gövdesi, göğüs yüzgeçlerinin üzerinde siyah lekeler ile daha gümüş ve pembe renklidir. Üreme sırasında erkekler daha yoğun renkler sergileyecektir.

Akvaryum Gereksinimleri
Bu tür iddiasız ve deneyimsiz akvaryumcular için bile idealdir. Toleranslı doğasıyla, çeşitli su değişikliklerine dayanabilir. Bununla birlikte, diğer barb türlerine benzer şekilde, bu balıklar da nazik bir akışla temiz ve oksijen seviyesi yüksek su sever. Odessa barb için bir akvaryum kurarken doğal yaşam alanını taklit etmeye çalışmanız gerekir.

En az 150 litre, iyi ekilmiş bir akvaryumda 6-7 pH’a sahip hafif asidik su tercih ederler. 21-26 santigrat derece su sıcaklığı tank için mükemmeldir. Ayrıca, su sertliğinin 90-357 ppm arasında olmasını sağlamak balıkları stresten uzak tutacaktır. Akvaryuma kaya ve odun parçaları da ekleyebilirsiniz. Ancak balıkların serbestçe yüzebilmesi için bol miktarda alan bıraktığınızdan emin olun.

Besleme
Odessa barb balıkları omnivor olduğundan, doğal ortamlarında bitki besinleri, böcekler ve küçük omurgasızlar ile beslenirler. Bir dizi tank koşulunu kolayca tolere edebildikleri için bakımı oldukça kolaydır. Seçici olmadıkları için herhangi bir özel beslenmeye ihtiyaç duymazlar. Bununla birlikte, yosun, sebze ve etli yiyecekleri içerebilecek çeşitli yiyeceklerle beslemek daha iyi olacaktır. Ayrıca kaliteli pul yemler, granüller ve dondurulmuş canlı yiyecekler ile besleyebilirsiniz. Günde 2-3 kez az miktarda yem vermek en iyisidir.

Diğer Barb çeşitleri için şu yazıya da göz atabilirsiniz: Kiraz Barb Balığı Özellikleri ve Bakımı
 
Benzer konular Forum Tarih
Mnemosynes Sazansıgiller 0 1K

Benzer konular