Muhabbet Kuşu Üreme Sezonu Maması

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
968
Çözümler
24
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
İster evde bir çift olsun, ister üretimhanede yüz çift olsun hiç fark etmez; muhabbet kuşları doğaları gereği ürerler. Doğal yaşamda yılın diğer mevsimlerine göre daha zor geçen yaz mevsimi bitip yağmurlar başladıktan sonra besinler de çoğalır. Yağmur suyu ile tohumlar filizlenip çimlenir, böcekler çoğalır, bitkiler olgunlaşır. Bu besinlerle beslenen muhabbetler hem dış etkenler olarak hemde sağlık olarak kendilerini üremeye hazır hisseder ve yuva kurarlar.
Evde muhanbet kuşu beserken bu döngüyü bozmamak gerekiyor. Yaz geçip yağmurlar başladığı şu sırada kuşları gerek beslenme olarak, ortam olarak, bakım olarak, gerekse ışık olarak üremeye hazırlamalıyız. Bu yazının konusu ise beslenmenin vaz geçilmezi olan mama.

Üretim sezonuna hazırlanan kuşların maması yağ, hayvansal ve bitkisel protein, mineral ve E vitamini açısından zengin olmalıdır. Böylece hem kuşlar kendilerini hazır hisseder, hemde dişi kuşun yumurta yaparken ihtiyaç duyduğu besin değerli karşılanmış olur.
Üretim sezonuna hazırlanan kuşlara aşağıda yazan mamayı yapıp verebilirsiniz. O tarif tek çift için, eğer daha fazla kuşunuz varsa miktarı çoğaltabilirsiniz.

MAMA TARİFİ

🔹️200 gr buğday ruşeymi
🔹️50 gr fırınlanmış yumurta kabuğu
🔹️1 tatlı kaşığı nane
🔹️1 tatlı kaşığı kekik
🔹️1 çay kaşığı tarçın
🔹️İsteğe bağlı az miktarda çiğ susam, kuruyemiş, kimyon, zencefil ve zerdeçal
🔷️Bu malzemeleri karıştırıp cam bir kavanoza koyarak buzdolabında muhafaza edin.
🔷️Haftada 2 gün haşlanmış yumurta (13-14 dk haşlanmalı) ile; 2 gün sebze ile karıştırıp verin.
🔷️Bir çifte günde 1 çay kaşığı mama + 1 çay kaşığı yumurta/sebze karıştırarak toplam 1 tatlı kaşığı mama verin.
🔷️Mamayı verirken haftada 2 kere çörek otu ve buğday yağı; haftada 4 kere ayçiçeği yağı karıştırarak verin.


Çörek otunu 1 tatlı kaşığı mamaya 3 damla katabilirsiniz.
Buğday yağını 1 tatlı kaşığı mamaya 3-4 damla katabilirsiniz.
Ayçiçek yağını 1 tatlı kaşığı mamaya 3 damla katabilirsiniz.


》Buğday Ruşeymi《
Buğday ruşeym buğdayın en değerli kısmından elde edilir, buğdayın kalbi ve hayat kaynağıdır. Doğal bir E vitamini kaynağıdır, zengin bir demir kaynağıdır, lif değeri çok yüksektir. Yumurta doluluk oranını arttığı, kuşları üreme sezonuna hazırlar.

》Nane《
Nane kızıştırıcı etkiye sahip doğal bir besindir. Mineral ve vitamin bakımından zengindir, omega 3 yağlarından bol miktarda bulunur. Kuşları üreme sezonuna hazırlarken sağlıklarını korumalarında yardımcı olur. Normal zamanda direkt olarak verilebilir, mamada da kuru şekilde kullanılır.

》Kekik《
Besin değeri oldukça yüksek bir bitkidir. C, A, K ve E vitaminleri açısından oldukça zengindir. Mineral, folik asit, B kompleks vitamini kaynağıdır. Kuşların özellikle soğuk havada daha dirençli ve sağlıklı olmasını sağlar. Taze şekilde verilebileceği gibi kurutulmuş şekilde mamaya da katılır.

》Tarçın《
Tarçın kuşları kızıştırır. Enfeksiyonları önler, antioksidan açısından zengindir. D, C ve B vitamini içerir, mineral bakımından da zengindir. Toz halinde mamaya katılabileceği gibi demlenerek çay şeklinde de verilebilir.

》Çörek Otu Yağı《
Binlerce yıldır insanların doğal ilaç olarak kullan yağlar arasındadır. Kış aylarında kuşların direncini arttırır, hastalıklara karşı korur. İçeriğinde A, B, C ve E vitaminleri vardır. Omega 9, omega 3 ve mineral açısından zengindir. En önemli özelliği bağırsaktaki probiyotik bakterilerin besin kaynağıdır. Düzenli olarak kullanıldığı taktirde ekstradan probiyotik takviyesi vermeye gerek kalmaz.

》Ayçiçek Yağı《
Hakiki ayçiçek yağı sanılanın aksine cok faydalıdır. Omega 3 bakımından zengindir, yüksek oranda E vitamini içerir. Üreme sezonunda hazırlanan kuşların mamasına katılır.

》Buğday Yağı《
Çörek otu yağı ve ay çiçek yağı gibi mutlaka kullanılması gereken bir yağ değildir. Ama üreme sezonuna hazırlanan kuşlara düzenli verildiği taktirde çok faydası görülür. Aminoasit, mineral, vitamin ve protein açısından zengindir. Içerisinde B, D ve E vitamini bulunur. Ayrıca yumirta doluluk oranını arttırır.

》Yumurta《
Yumurta baştan sona kadar besin deposudur; yumurtanın beyazı enerji kaynağı, sarısı protein kaynağı, kabuğu ise kalsiyum kaynağıdır. B12, D ve E vitamini kaynağıdır, mienral açısından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kuşların sağlıklı olmasını sağlar. Ama çiğ yumurta kuşlar için zararlıdır, hastalıklara davetiye çıkartır. Güvenli olması açısından 13-14 dk arasında kaynatmak gerekiyor.

》Yumurta Kabuğu《
Yukarıda da dediğim gibi zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Dişi kuşun yumurta yaparken ihtiyaç duyduğu kalsiyumu karşılamak için mamada kullanılır. Ama dirket olarak verilmez; kabuk fırınlanarak güvenli hale geldikten sonra toz haline getirilip kuşlara verilebilir.
 

Benzer konular