Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Nedenleri

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
muhabbet-kusu-tuy-dokme-nedenleri.png
Muhabbet kuşları
hastalık, stres ve davranış bozuklukları gibi birçok nedenden tüy dökülmesi yaşayabilir. Tüy dökülmesinin önlenebilmesi için öncelikle tüy dökülmesinin nedeni bulunmalı, bu neden doğrultusunda veteriner hekim ile görüşme yaparak uygun tedaviye başlanmalıdır. Belirtmek isteriz ki birçok veteriner hekim kuşlar hakkında yeterli bilgiye sahip değiller maalesef, herhangi bir küçük görme veya aşağılama durumu söz konusu değil. Hayvanlar sitemizin muhabbet kuşları kategorisine konu açarak uzman hobicilerden de gerekli desteği alabilirsiniz.

Muhabbet kuşlarında tüy dökülmesi ile ilgili edindiğiniz tecrübeleri konu altında yorum olarak belirtebilir, ekstra sormak istedikleriniz var ise tüy dökümü ile alakalı sorabilir cevabını uzman kişilerden alabilirsiniz. Bildiğiniz üzere muhabbet kuşları bazı dönemler tüylerini yenilerler fakat çok sık devam ediyorsa bu durum acil bir çözüm üretilmelidir. Yazı içerimizde sık sık veteriner hekimlerle irtibata geçmenizi belirtiyoruz, her ne kadar birçok hobici bu konuda üst düzey bilgili de olsalar sizi yine bir sonuca ulaştıracak kişidir veteriner hekimler.

Virüsler ve Bakteriler​


Polyomavirüs ve Circovirüs gibi muhabbet kuşlarına bulaşarak tüy dökülmesine sebep olabilen virüs türleri bulunur. Virüsler aynı zamanda sevimli dostunuzun hastalanmasına da sebep olacaktır. Yani tüy dökülmesi veya tüy koparma hareketi aslında sadece bir belirtidir. Bu belirti görüldüğünde hemen bir veteriner ile irtibata geçilmeli, gerekli test ve muayeneler yapılarak hastalığın teşhisi konulmalıdır. Teşhisten sonra tedaviye başlanarak muhabbet kuşunuzun iyileşmesi sağlanır. Böylelikle tüy dökülme sorununda da azalmalar görülecektir.

Virüs ve bakteri kaynaklı tüy dökülmeleri genellikle ilk kanat bölgesinden başlar. Bu sebeple yaşanan tüy dökülmeleri genellikle geçici olmakla birlikte kalıcı da olabilir. Yani virüs veya bakterinin etkisi ile dökülen tüyler, tedavi sürecinden sonra yeniden çıkmayabilir.

Strese Bağlı Tüy Dökme Sorunu​


Stres, tespit edilmesi en zor olan ve yıkıcı sonuçlar doğurabilecek tüy dökme sebeplerindendir. Evcil muhabbet kuşları, ev içerisinde yaşadığı ortamda yaşanan herhangi bir değişiklik sonucu stres altına girebilir, buna bağlı olarak tüy dökülmesi yaşayabilir. Kuşun yanına yeni bir arkadaş koyulduğunda, alışma süreci içerisinde muhabbet kuşunuz stres altına girebilir.

Stres kaynaklı tüy dökülmesinin yanı sıra tüy koparma da en yaygın görülen sorunlardandır. Muhabbet kuşunuz tüylerini kendi kendine koparıyor, yoluyorsa bu durum tüy dökülmesinde olduğu gibi stres kaynaklı olabilir. Sebebini belirleyip ortadan kaldırmanız gerekir.

Tüy dökülmesinin herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklanmadığı düşünülüyorsa, yaşadığı alan içerisinde stres olmasına sebep olabilecek bir faktör olup olmadığı incelenmelidir. Stres yaşamasına sebep olan faktör ortadan kaldırıldığında muhabbet kuşunuzun tüy dökme sorunu da yavaş yavaş ortadan kalkacaktır.

Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Sorunu​


Muhabbet kuşları, yılda birkaç kez mevsim değişikliğine, hava koşullarına bağlı olarak tüy dökülmesi yaşayabilir, bu normal bir durumdur. Kuşun kapalı veya açık ortamda bulunması, güneş ışığı alma oranı sene içerisinde dönemsel olarak gerçekleşen tüy dökülmesini etkileyebilir.

Evcil bir muhabbet kuşunuz varsa, hangi dönemlerde tüy dökülmesini yaşadığını takip etmek ve not almak önemlidir. Bu sayede normal tüy dökülme günleri dışında dökülme yaşadığında erken teşhis edebilir, tedaviyi geciktirmemiş olursunuz.

Muhabbet kuşu tüy dökme nedenleri ve tedavisine geçmeden önce kuşunuzun tüy sağlığı için birkaç konuya değinmekte fayda var. Sevimli arkadaşınızın stres yaşamaması için yaşadığı alanı değiştirmemek gerekir. Kaliteli besinler ile beslenmesi, vitamin ve diğer gerekli takviyelerin aksatılmaması hem tüy sağlığı için hem de herhangi bir hastalık durumunda bağışıklığının güçlü olması için önemlidir.

Tüy Sorunlarının Ana Nedenleri​

  • Yetersiz beslenme
  • Virüs ve bakteriler
  • Hormon bozuklukları
  • Stres/Yalnızlık
  • Parazit sorunları
Muhabbet kuşunuzun tüy sağlığı ile ilgili sorun yaşamaması için bu listedeki maddelerin hiçbirini yaşamaması gerekir. Bunu sağlamak için dikkat etmeniz gereken başlıca şeylerden biraz bahsedelim.
  • Beslenme, muhabbet kuşunuzun hem genel sağlığı hem de tüy sağlığı için son derece önemlidir. Besin yelpazesini geniş tutarak dengeli beslenmesini sağlayabilirsiniz. Dengeli beslenen kuşunuzun tüylerinde gözle görünür bir değişim yaşanacaktır.
  • Her gün düzenli olarak günün belli bir bölümünü kafes dışında geçirmesi psikolojik sağlığı için çok önemlidir. Bu sayede stres ve can sıkıntısı yaşamasını engellemiş olursunuz. Kafes dışındayken cam ve kapı, klima ve vantilatörlerin kapalı olmasına dikkat edin.
  • Gününüzün çoğunu dışarda geçiriyorsanız siz evde değilken muhabbet kuşunuzun sıkılmaması için radyo televizyon gibi ses çıkaracak aletleri açık bırakabilirsiniz.
  • Kuşunuzun uyku düzeni, fiziksel ve psikolojik sağlığı için önemlidir. Uyku saatlerinin düzenli olması, uyuyacağı zaman kafesin üzerinin örtülmesi ve sakin bir odada bulunması dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.
  • Bir arkadaş almayı düşünürseniz, alışma süreci ve kuşunuzun tavrına göre daha sonrasında ayrı kafeslerde durmaları daha iyi olur.
  • Kafes içerisinin ve mama kaplarının temizliğinin düzenli olarak yapılması gerekir. Bu hem hastalıkların önüne geçecek hem de bakteri oluşmasını engelleyecektir.
  • Bir muhabbet kuşunun hormon bozukluğunu yaşadığını tespit etmek pek kolay değildir. Kuşlar kedi köpek gibi diğer evcil hayvanlara göre daha hassas canlılardır. Bu durum laboratuvar testlerinin yapılmasında zorluklara hatta yapılamamasına sebep olur. Test yapılmadan hormon durumunu tespit etmek de zordur. En doğrusu tüy dökülme sorununun başlamasından itibaren bir veteriner hekime danışarak hareket etmektir.
  • Parazit oluşumunu engellemek için yapılabilecek en önemli şey kafes temizliğini düzenli yapmaktır. Ayrıca veteriner kontrollerini düzenli yaptırmak da parazit oluşumlarının önüne geçecektir.
  • Eve geldiğinizde muhabbet kuşunuza dokunmadan, sevmeden önce mutlaka kıyafetlerinizi değiştirmeli ve elinizi ve yüzünüzü yıkamalısınız. Böylece muhabbet kuşunuza dışardan virüs, bakteri veya parazit taşıma ihtimalinin de önüne geçmiş olursunuz.
  • Evde muhabbet kuşu besliyorsanız, başka tür bir canlı besleme konusunda tereddütlü davranmanızda fayda var. Kedi veya köpek sahiplendiğinizde, kuşa olan ilgisi yoğun olacağı için kuşunuz korkabilir, kendini rahat hissetmediği için stres altına girebilir.
  • Tüm hayvanlar hakkında olduğu gibi kuşlar hakkında da hem internette hem sosyal medyada yalan yanlış birçok bilgi bulunmakta. Bu kulaktan duyma bilgileri sevimli dostunuza uygulamanız zararlı olabilir. Veteriner tavsiyesi olmayan hiçbir yiyeceği veya ilacı kullanmayın.
 

Benzer konular