Muhabbet kuşu başlangıç masrafları (2021)

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Elif çomruk

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
23 Ocak 2021
Mesajlar
133
Tepkime puanı
65
Puanları
28
Konum
Kahramanmaraş
Muhabbet kuşları kolay bakımları ve enerjileriyle birçok insan tarafından tercih edilir.Bu kuşların başlangıç masrafını öğrenmek isteyenlere:
Muhabbet kuşu:
Yerli,rainbow,jumbo gibi türlere sahip olan muhabbet kuşlarını tek başına beslemek kuşun psikolojisine kötü gelmektedir.O yüzden 2 tane muhabbet kuşu beslemenizi tavsiye ediyorum.Her muhabbet kuşunun fiyatı farklıfır.En ucuzu yerli muhabbet kuşudur.50 tl civarı bir fiyata satılır.En pahalı muhabbet kuşu iyi eğitilmiş show jumbolardır.Show jumboların fiyatı 2000tl'ye kadar ulaşabilir.
Kafes:
Muhabbet kuşlarının kafesi küçük olmamalıdır.Orta boy veya büyük boy kafesler tercih edilmelidir.Alınabilecek en ucuz kafesler 60 tl civarı,en pahalılarsa 2000tl civarıdır.
Yemlik:
Piyasada açık yemlik,akıllı yemlik,kapalı yemlik gibi birçok yemlik çeşidi bulunmaktadır.Açık yemlikler 2-3 tl iken akıllı yemlikler 15-20tl'dir.
Oyuncak:
Kuşların kafes içinde egzersiz yapmaları ve sıkılmamaları için oyuncaklar koymanız onlar için iyi olacaktır!Piyasada basit halkalardan tırmanma parkurlarına kadar çeşit çeşit oyuncak bulunmaktadır.(Bunlar ekstra masraflar)
Suluk:
Sulukların size büyük bir maliyeti olmayacaktır.2-3tl gibi fiyata suluk bulabilirsiniz.
Yuvalık:
Eğer muhabbet kuşlarını üretmek isterseniz yuvalık takmanız zorunludur.Yuvalıklar 15-20 tl civarıdır.
Yem:
Piyasada çeşitli türlerde kuş yemleri vardır.Sade kuş yemi bildiğimiz akdarıdır.Karışık kum yemleri ise kızıl darı,siyah darı,keten tohumu,aspir gibi çeşitli tohumlardan oluşmaktadır.Eğer yaşadığınız şehirde kuş yemi satılmıyorsa değirmende satılan tohumları(kızıl darı,keten tohumu vs.) belirli oranlarda karıştırıp verebilirsiniz.Muhabbet kuşu yemi 10 ila 20 tl arasında değişir.(1 kg için)Fakat toptan alırsanız kg'ı 5-6tl'ye kadar düşer.
Daldarı ve krakerler:
Daldarı kuşların en sevdiği yiyecektir.Kolay kırılır ve oldukça lezzetlidir.Haftada bir verebilirsiniz.Kg fiyatı 50 tldir fakat uzun süre kullanılır.Krakerleriyse hazır almayıp evde yapmanız en doğrusu olacaktır.(bunlar biraz lükse giriyor.)
Gaga taşı/mineral blok/kalamar kemiği:
Bunlardan birisini mutlaka kafeste bulundurmalısınız.Bunlar muhabbet kuşunuzun mineral ihtiyacını karşılar.5-10 liraya bulabilirsiniz.Ya da evde onlarca gaga taşını tek bir gaga taşı fiyatına mal edebilirsiniz.
Vitaminler:
Eğer kuşunuzun zengin bir beslenmesi yoksa vitamin takviyesi gereklidir.Vitamin olarak supravit,polivit gibi şuruplar da kullanabilirsiniz.Vitaminleri 5 liraya bulmak mümkün.
Toplam başlangıç masrafı:
Benim kendi kuşlarım üzerinden gideceğim.Ben kuşlarımı her şey dahil 200 liraya almıştım.Şimdi alsaydım maliyeti:
-kafes (150 tl)
-1 spangle(100 tl)1 yerli(50 tl) muhabbet kuşu
-halka oyuncak(7 tl)
-salıncak(4tl)
-5li daldarı(11tl),
-suluk(3 tl)
-2 adet yemlik(6tl)
-Gagataşı(3 tl)
-vitamin(5 tl)
-yem(10 tl)
349 tl masraf yapmış olacaktım
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Her şey ne kadar yükselmiş, ben muhabbet kuşumu sahiplendiğim dönemde en iyi kafesi (hâlen durur) 20 liraya almıştım. Adam çık üzerine hiçbir şey olmaz o derece sağlam demişti, ona benzer kafeslere bakıyorum 400-500 lira yazmışlar :)

Ak darı ve dal darı aldığımda petshoptan öylesine yerli muhabbet kuşları soruyordum 10-15 lira diyordu. Her şey bayağı pahalı bir hâle gelmiş, üzüldüm. Ben de jumbo muhabbet kuşu vardı ama ben ücret ödemedim, bir abimin ısrarı üzerine sahiplenmiştim.

Kahramanmaraştasınız sanırım? Kayseri'ye yolunuz düşseydi ben kafes verirdim, maalesef ben muhabbet kuşumu kaybettim. Kayseri'de muhabbet kuşu besleyen arkadaşlar veya besleyecek olanlara hediye edebilirim.
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş 🙂, ellerinize sağlık. Ama ne yazık ki şu anda toplu muhabbet kuşu alanlar (ki bun insanlar genelde pet shop tarzı kuş satan yerler oluyor, 50 ve üstü muhabbeti aynanda alıyorlar) bile yetişkinleri 50-100 TL arasında alıyor. Dediğiniz gibi eğer kuş yerli dışında jumbo, rainbow, tepeli, teksas vs. öteki renk ve tüy mutasyonlarıysa bu fiyat kat be kat artıyor.
Değindiğiniz ikinci kısımdaki kafes konusu hakkında bir şey belirtmek istiyorum; 60 TL'ye satılan kafesler hiçbir şekilde muhabbet kuşları için uygun boya sahip değil. En az 80 TL olan biraz daha büyük ve dikdörtgen olan kafeslerde muhabbet kuşları beslenmeli.
Birde bahsettiğiniz 5 TL'lik olan vitaminler oldukça yetersiz kalacaktır, biraz daha pahali ama iyi markalar tercih edilmeli. Ayriyaten haftada iki gün probiyotik verilmesi şart, yani ekstradan bunun maliyeti de eklenmeli 🙂.
Benim görüşüm ideal bir muhabbet kuşu kafesi, aksesuarları ve kendisi en az 500 TL tutar.
 
Son düzenleme:

Benzer konular