Moli Balığı

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

eypcn.ytmz

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
8 Mar 2020
Mesajlar
44
Tepkime puanı
44
Puanları
18
Konum
Ukrayna
Moli Balığı

Moli balığı fazla bakıma ihtiyaç duymayan, parlak renkli ve barışçıl bir canlıdır. Çevresini keşfetmeyi ve yüzmeyi sever. Yeni başlayanlar tarafından beslenebilir. Birkaç detaya dikkat edildiği sürece üretimi kolaydır. Dişi moliler, lepistes balıkları gibi çiftleşme sonrası tekrar çiftleşmeden birkaç doğum yapabilir. Plati, lepistes ve kılıçkuyruk gibi canlı doğuran balıklara mensuptur.


Kısa yüzgeçli türlerinin yanında yelken yüzgeçli türleri de vardır. Kavuniçi, pas, gümüş, siyah, yeşil ya da altın renginde veya bunların kombinasyonlarında moli balıklarını edinmek mümkündür. En çok tercih edilen moli belki de simsiyah rengi sayesinde siyah molidir. Oldukça basık vücutlu bir balık olan balon moli de çokça tercih edilir.

balon-moli-baligi.jpg
siyah-moli-baligi.jpg


Molinin doğal yaşam alanı Amerika kıtası, özellikle de Orta Amerika’dır. Küçük derelerden mağaraların içindeki göllere kadar birçok farklı ortamda yaşar. Yine de bitki örtüsünün çok yoğun olmadığı kıyıya yakın derelerde daha çok görülür. Denizde küçük gezintilere çıktığı da görülebilir.


Bitkiler, algler, kurtçuklar, kabuklular ve böceklerle beslenir. Kendi türünden balıklarla sürü halinde yüzmekten hoşlanır. Dişileri genellikle daha büyüktür. Erkek balık yetişkinliğe ulaştığında, anal yüzgeci sivrilir ve gonopodium isimli üreme organına dönüşür.

Moli Balığı Türleri

Kısa Yüzgeçli Moli Balığı: Moli balıkları arasında en küçük olanıdır. Erkekleri genellikle daha renklidir. Dişilere göre daha narin ve küçük olurlar. Erkeklerin boyu en fazla 8 santimetre olabilirken, dişilerin boyu 10-12 santimetredir. Birçok alt türü vardır ancak en yaygın görüleni sarı ya da kırmızı yüzgeçleri olan mavi molidir. Siyah moli de bu türe mensuptur.

kisa-yuzgecli-moli-baligi.jpg




Yelken Yüzgeçli Moli Balığı (Velifera): En çekici akvaryum balıklarındandır. Hobide velifera olarak da adlandırılır. Vücudu kısa yüzgeçlilere benzer ancak daha tıknazdır. Yelkene benzetilen sırt yüzgeci oldukça büyüktür. Akvaryumda en fazla 12 santimetreye ulaşır. Meksika yelken yüzgeçlisi ise 15 santimetre boya ulaşabilir. Nehrin denize döküldüğü bölümlere yakın yaşadıkları için akvaryumlarının suyu acı olmalıdır. 50 litreye bir çay kaşığı tuz atmak hem acı su şartlarını sağlayacak hemde balığın mantara ve beyaz beneğe karşı dirençli olmasını sağlayacaktır. Akvaryumda 3 dişi 1 erkek olarak bakılmaları önerilir, 2 yada daha fazla erkek konulduğunda baskın olan erkek diğer verliferayı hırpalayabilir. Üremeleri diğer canlı doğuranlara göre biraz zordur, yavrular artemia ve toz yemle beslenebilir. Erkeklerin sırt yüzgeçleri kur döneminde balık için çok önemlidir, hacim olarak küçük akvaryumlarda balığın üst yüzgeci fazla gelişmez.

  • Latince Adı: Poecilia velifera
  • Coğrafik Kökeni: Orta Amerika kıtası Meksika Yukatan bölümü
  • Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul. Su tabanındaki küçük canlılar ve yosunlar.
  • Davranış Biçimi: Orta derecede agresif.
  • Kendi Türlerine Davranışı: Bulunduğu akvaryumda sadece 1 erkek olması önerilir
  • Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
  • Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha renkli ve üst yüzgeçleri daha gelişkindir. Erkeklerde gonopod bulunurken dişilerde bulunmaz.
  • Üreme: Canlı doğum (Yumurtanın balığın karnından ayrıldıktan hemen sonra yırtılması ile)
  • Sıcaklık: 25°C - 28°C
  • En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm.
  • En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre. İri boyutlara ulaşmaları için en az 300 litrelik tanklar gereklidir.
  • Su Sertliği: 13 - 19 °dH
  • pH: 7.5 - 8.0
  • Zorluk Seviyesi: 2
  • Tuzluluk: 1.000 - 1.020
177875.jpg
s1200.jpg


SİYAH MOLİ - BLACK MOLLY (POECİLİA SPHENOPS)
Akvaryumların üst-orta kesimlerini dolduran ve hareketli davranış biçimleriyle dikkat çeken tropik balıklardır. Yem konusunda seçici olmamakla birlikte biyolojik ortamın oturmasıyla kayalarda, bitkilerde oluşan yosunlarıda iştahla tüketirler. Ilımlı bir balık olması nedeniyle diğer barışcıl tropik balıklarla yaşatılabilir. Cinsiyet ayrımı balıkların alt bölümlerinde bulunanan yüzgeçleri sayesinde yapılır. Alt bölümlerinde ince uzun çıkıntıları(gonopodları) bulunan molly erkektir. Dişilerin karın bölgesinde ise üçgen şeklinde alt yüzgeç bulunur. Ani sıcaklık değişimlerine ve soğuğa fazla dayanıklı değildirler, yaşanabilecek sorunların başında beyaz benek ve mantar bulunur. Akvaryum suyuna 10 litreye 5-15 gr tuz atmak direnç kazanmaları için faydalı olur.

  • Latince Adı: Poecilia sphenops
  • Coğrafik Kökeni: Orta Amerika
  • Yaşam Alanı: Sakin nehirler ve nehrin denizle buluştuğu bölgeler
  • Beslenme Biçimi: Kuru yemler, Yosunlar, Kaliteli dondurulmuş tübifex kurdu içermeyen yemler
  • Davranış Biçimi: Barışcıl
  • Kendi Türlerine Davranışı: Üreme dönemlerinde hafif çatışmalar yaşanabilir
  • Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
  • Cinsiyet Ayrımı: Dişiler erkeklerden daha iri olur. Erkeklerde gonopod bulunurken dişilerde bulunmaz.
  • Üreme: Canlı doğum ( Yumurtanın balığın karnından ayrıldıktan hemen sonra yırtılması ile)
  • Sıcaklık: 18°C - 28°C
  • En Fazla Büyüdüğü Boy: 6 cm.
  • En Az Akvaryum Hacmi: 60 litre
  • Su Sertliği: 11 - 30 °dH
  • pH: 7.5 - 8.2
  • Zorluk Seviyesi: 1
  • Tuzluluk: 1.000 - 1.020
5e10ca9bfbff2215.jpg
s-cca5771d2bcf2b6a2a927eea07810ea3ce3c9e6b.jpg
s1a200.jpg



Moli Balığı Hastalıkları

Diğer balıklarla karşılaştırıldığında mantar ve beyaz benek hastalıklarına daha çok maruz kaldığı görülür. Titremesine neden olan bir hastalığa da maruz kalabilir. Akvaryuma tuz ekleyerek bunların hepsini önlemek mümkündür.


Diğer tropik akvaryum balıkları ile benzer hastalıklara maruz kalır. Hastalıkların ortaya çıkmaması için akvaryum kurulumunun doğru yapılması, bakımının aksatılmaması ve kaliteli yem kullanılması gerekir. Doğal ortamın taklit edilmesi balıkların yaşadığı stresi azaltır. Zira stres balıkların daha kolay hastalanmasına sebep olur.


Akvaryuma sonradan koyulan her şey hastalık getirebilir. Bu yeni bir balık olabileceği gibi; bakteri barındıran akvaryum bitkisi, dekor ya da akvaryum ekipmanı olabilir. Yeni canlıların ya da malzemelerin bir süre karantina akvaryumunda bekletilmesi kötü sürprizlerin önünü alacaktır.


Moli Balıkları Nasıl Beslenir

Hepçil olarak bilinse de daha çok bitkisel beslenmelidir. Doğal ortamında yosunlar, rotiferler, kabuklular ve su böcekleri ile beslenir. Ancak esas besin kaynağı yosunlardır.


Yem seçmez, çoğu hazır ve canlı yemi yer. Haşlanmış ıspanak, salatalık, akvaryum bitkileri ve bazı alg türlerinden hoşlanır. Bitkisel ağırlıklı pul yem kullanın. Günde birkaç defa küçük miktarlarda yem verin. Artık yemlerin suyu kirletmemesi için sudan çıkartılması gerekir. Besinlerinde çeşitlilik sağlamaya çalışın.


Protein içerikli yemleri de sever moli balığı, ancak besinlerinin çoğu protein esaslı olmamalıdır. Artemia, tubifex kurdu ya da kan kurdu ile beslenebilir. Vitamin zengini besinler kullanmak moli balığınızın daha canlı renkli olmasını sağlayacaktır.


Akvaryum Kurulumu

Akvaryum kalabalık olmamalı ve bitkiler bulundurulmalıdır. Yüzmek için geniş alanlar oluşturmalısınız. Moliler için minimum akvaryum büyüklüğü 80 litredir. Her 1 erkek moli için 2-3 tane dişi bulundurulmalıdır. Bu sayede erkekler arasındaki problemler daha az olur. Dişilerle erkekleri aynı akvaryumda bulunduracaksanız her ay yavru almaya hazırlıklı olun.

Moli balığı, acı yani bir miktar tuz içeren suda yaşayabilir. Yalnız suyun çok yumuşak ve asidik olmaması gerekir. Akvaryum suyu sert ve alkali olmalıdır. Yumuşak yapraklı bitkileri parçalayabilir. Ağaç köklerinden sakınılmalıdır, çünkü asidik sudan hoşlanmaz. Akvaryum aydınlatması güçlü olmamalıdır. Akvaryumda biraz akıntı oluşturmakta fayda vardır.


Buyrun birkaç örnek bitkili akvaryum tasarımı ve moli balığı örneği sizlerle ;

343925f42e0ce539339401987881202c.jpg
13862.jpg
e482416f10b3c1837428b66bd267fa00.jpg
maxresdefault.jpg


Not 1: Bu bilgiler genel anlamda birçok bilgiyi barındırıyor ancak akvaryum ekipmanları,akvaryum kurulumu ve aşamaları,beslenme,bitkiler gibi birçok konu başlığını a'dan z'ye öğrenip ondan sonra bu hobiye başlamak daha doğru olacaktır.

Not 2: Burdaki bilgiler birkaç siteden alıntı yapılarak ve ufak tefek yanlış gördüğüm bilgileri değiştirip kendi bilgilerim ile harmanlayarak paylaştığım bilgilerdir , gönül isterki tüm yazıyı baştan sonra elimle yazayım ancak paylaşılacak birçok canlı türü ve bilgi var hepsini tek tek yazmam çok uzun zaman alacaktır,burdaki amaç ne kadar fazla kişiyi bilgilendirip bu hobiyi sevdirip yol göstermek. Herhangi bir sorusu,sorunu olanlar burdan,özelden yada eypcn.ytmz instgram adresinden ulaşabilirler elimden geldiğince yardımcı olurum.
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Çok güzel bilgiler hocam ama burada kendi bilgilerinizi paylaşmanız sonucunda ortaya bir beyin fırtınası çıkabilirdi :) örneğin: bilmeyen kişiler sizin doğrunuza güvenirdi veya eklemek isteyen kişiler direkt ekleme yapabilirlerdi.

20 kelime özgün düşünceli yazınız, 1.000 kelime kopya içerikten daha faydalı olacağını düşünüyorum. Yine de elinize, emeğinize sağlık.
 

eypcn.ytmz

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
8 Mar 2020
Mesajlar
44
Tepkime puanı
44
Puanları
18
Konum
Ukrayna
Aslında çok haklısınız ama oturup kendim yazsam bile yine aynı bilgileri olduğu gibi yazacağım.Ayrıca yüzlerce binlerce tür var ama ben sadece kendi bilgim olduğu daha önce deneyimlediğim tecrübem olan türler hakkında bilgi paylaşacağım. Ayrıca yüzde yüz kopya denemez yukarda da dediğim gibi arada yanlış gördüğüm değiştirilmesi gereken bilgileri tek tek düzenliyorum, oturup en az 2-3 kere baştan sonra kontrol ediyorum kendim yazmış gibi. Burda ki amacım diğer insanlara olabildiğince kısa sürede doğru bilgiyi ulaştırmak. Mesela muhabbet kuşları ve zebra ispinozları hakkında da bu şekil bilgi paylaşacağım ve baştan sonra kendi cümlelerim olacak çünkü tür sayısı az 2 tür sadece ama balıklarda tek tek yazmaya kalkarsam çok fazla zaman kaybı olacak ve dediğim gibi yazdıklarımda bunlardan farklı olmayacak. Amaç sadece kısa sürede birçok insanın bilgilenmesi çünkü çoğu insan fanuslara yada daracık akvaryumlara balıkları hapsediyorlar ne adam akıllı besleme nede uygun koşul ve şartları karşılıyorlar. Umarım düşüncelerimi aktarabilmişimdir size :)
 

Beyzpl

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
265
Tepkime puanı
165
Puanları
43
Yaş
18
Konum
İstanbul
Elinize sağlık çok faydalı bir yazı olmuş.
Her ne kadar güzel balıklar olsalar da ben canlı doğuran gurubundan platiyi daha çok seviyorum. ☺
 

eypcn.ytmz

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
8 Mar 2020
Mesajlar
44
Tepkime puanı
44
Puanları
18
Konum
Ukrayna
Elinize sağlık çok faydalı bir yazı olmuş.
Her ne kadar güzel balıklar olsalar da ben canlı doğuran gurubundan platiyi daha çok seviyorum. ☺
Ben ise canlı doğuranlarda rengarenk renklerde asilce süzüle süzüle yüzen lepistesler favorim.
Eğerki yeterince bitki var ise 15li gezen neon yada kardinal tetraları da izlemeye doyum olmaz.