Moli Balığı Özellikleri Ve Bakımı

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
moli-baligi.png
Balık beslemek hem dinlendirici, hem de keyiflidir. Ancak beslenecek olan balığın özelliklerini biliyor olmak, balığı daha uzun süre yaşatmak demektir. Bazı balıkların bakımı özel ilgi gerektirirken, bazı balıklar standart ve basittir. Barışçıl ve sevimli olan moli balığı da kolay beslenebilen bir türdür.

Özellikle balık beslemeye yeni başlayacak olan tecrübesiz kişiler moli balığı ile iyi anlaşabilirler. Hatta bu balığı üretmek de oldukça basittir. Ancak yine de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunların en önemlisi de şüphesiz akvaryum büyüklüğü ve düzenidir. Bu balıklar asla dar ve kirli akvaryumlarda yaşamak istemezler. Ayrıca kirli akvaryumların neden olduğu mantar hastalıklarına karşı da dayanıksız bir yapıya sahiptir. Moli balıkları ile ilgili bildiklerimizi aşağıda maddeler hâlinde hazırlayıp siz balıksever üyelerimizle paylaştık.

Akvaryumda Moli Balıkları​


Balon moli balığı, akvaryumda en sık tercih edilen türüdür. Çünkü görüntüsü ve sakin tavırları dinlendirici bir atmosfer oluşturur. Ancak moli balığı bakımında akvaryumun son derece hijyenik olması gerekmektedir. Çünkü moli balıkları mantar hastalıklarına karşı direnç gösteremeyen hassas balıklardır. Bu nedenle sularının 3 – 4 günde bir değişmesi gerekmektedir. Suyun sertliği 20 ile 30 dGH arasında değişmelidir. Sıcaklığı ise en az 21 ve en fazla 28 santigrat derece olmalıdır. Balon moli en sık tercih edilen akvaryum balığı olsa da, yelken yüzgeçli olanlar daha barışçıl türlerdir.

4 – 5 moli balığı için 80 litrelik bir akvaryum yeterli olacaktır. Çünkü bu balık türleri dar akvaryumlarda strese girebilirler ve mutsuz olurlar. Çoğu zaman su sürekli kirlendiği için ne yazık ki ölümler gerçekleşir. Ayrıca akvaryum gereksiz kalabalık olmamalıdır. Çünkü moli balıkları yüzmekten hoşlanan türlerdir. Örneğin ağaç kökü ve bitkisel aksesuarlar suyun asidik düzeyinin artmasına yol açar ki bu balık türleri asidik sudan hoşlanmazlar. Bunun yanında her bir erkek moli balığı için birkaç dişi bulundurulması gerekmektedir. Böylelikle kısa sürede moli balıklarının sayısı artacaktır.

Moli Balığı Beslenme Alışkanlığı​


Moli balıkları rotiferler ve su böcekleri ile beslenirler. Ancak, özellikle siyah moli balığı yosuna bayılır. Ayrıca bu balık türlerine çok az miktarlarda haşlanmış ıspanak ve salatalık da verilebilir. Tabi bu besinler verilirken, ne kadar verildiğine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bulunabilirse alglerden de hoşlanırlar. Ancak hazır balık yemlerine de hayır demezler. Protein içerikli besinler tüketmeleri daha hızlı büyümelerini sağlar. Ancak renklerinin daha parlak olmasını isterseniz vitamin içerikli yemler vermelisiniz. Özellikle siyah moli balıklarının renkleri bir süre sonra solabilir. Bu strese ya da su kirliliğine ve büyümeye bağlı yaşanan bir değişikliktir. Bu tarz durumlarda vitamin içerikli yemler verebilir ve renklerini geri kazanabilirsiniz. Buna ek olarak kan kurdu da yem olarak verilebilir.

Moli Balığı Doğal Yaşam Alanları ve Türleri​


Moli balıklarının anavatanı Amerika kıtasıdır. Orta Amerika’da, dere ve akarsu yataklarında bol miktarda molly balığı ile karşılaşmak mümkündür. Boyları oldukça küçük olduğu için yoğun bitki örtüsünün bulunduğu noktalarda görülmezler. Bazı zamanlarda denizlere kısa yolculuklar düzenler ve yiyecek toplarlar.

Molly balığı türünün dişileri erkeklerinden daha büyüktür. Erkek moli balıklarının anal yüzgeçleri dişilerin yanında sivrilerek, bir çeşit üreme organına dönüşür. Algler, kurtçuk ve böcekler ile beslenirler. Pas, gümüş, siyah, kavuniçi, altın ve yeşil renklerde görülürler. Oldukça sevimli olan balon moli balığı en sık tercih edilen akvaryum balıklarındandır. En bilindik türleri ise kısa yüzgeçli moli balığı ile yelken yüzgeçli moli balığıdır. Kısa yüzgeçli moli balıkları en fazla 12 cm, yelken yüzgeçli moli balıkları ise en fazla 15 cm’ye kadar büyüyebilirler.
 

Benzer konular