Melek Balığı Özellikleri ve Bakımı

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Melek balıkları güzel ve renkli görünümleri sebebiyle birçok akvaryumsever tarafından beslenen ve tercih edilen tatlı su çiklidlerindendir. Renk skalası oldukça geniş olan bu balıkların bakımları da oldukça kolaydır ve birkaç etmene dikkat edildiğinde kolaylıkla hayatta kalabilirler. Melek balıkları genelde durgun sularda yaşamayı tercih eder ve doğal hayatta yalnızca Güney Amerika’da görülür. Melek balıkları kolay bakımın yanında fazla agresif olmayan canlılardır. Üreme dönemleri ve av zamanları hariç saldırgan tavırlar sergilemezler.
Melek balıklarının insan kontrolü altında sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için geniş ve derin bir akvaryuma ihtiyacı vardır. Doğaları gereği dar alanlarda yaşamayı istemezler. Bu balıkların bakımında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de akvaryum suyunun kalitesidir. Melek balıkları düşük ve kirli suya karşı çok hassas olabildiklerinden dolayı akvaryuma konacak suyun iyi ayarlanması gerekir. Melek balıkları ani su değişimlerinden de çok hızlı etkilenir. Bu sebeple su direkt değiştirmemeli, yavaş yavaş eski su ile değiştirilmelidir.

Melek Balığı Genel Özellikleri
Melek balıkları sıradanlıktan uzak, zarif görünümleriyle ilgiyi üzerlerine çekerler. Melek balıkları davranışları ile de insanları şaşırtmaktadır. Diğer çiklidler agresif olarak tanınsalar da Melek balıkları çiklidler arasında bir istisnadır ve oldukça sakin canlılardır.
Melek balıkları 1920 yılında ilk defa Avrupa’da tanınmış sonraki yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde doğalarından alınarak yetiştirilmeye başlanan bir türdür. O zamandan bu yana üç farklı Melek balığı türü keşfedilmiştir.
Melek balıkları bitkilerin yoğunlukta olduğu, fazla ışık almayan yerlerde yaşamayı tercih ederler. Küçük balıklar, böcekler ve bitkiler besin kaynaklarından bazılarıdır.
Melek balıklarının taksonomisi şu şekildedir:
  • Alem: Hayvanlar
  • Şube: Chordata
  • Sınıf: Actinopterygii
  • Takım: Cichliformes
  • Aile: Cichlidae
  • Cins: Pterophyllum
Melek Balığı Görünümü
Melek balıkları yuvarlak bir gövde, dorsal ve anal yüzgeçlere sahiplerdir. Göğüs yüzgeçleri uzun, kuyruk yüzgeci geniş ve yelpazeye benzer bir yapıdadır. Gövde yapıları sayesinde bitkilerin arasında diğer avcılardan gizlenebilir ve pusuya yatarak küçük balıkları avlayabilirler. Zebra çizgileri otların arasında onları adeta görünmez kılar.
Melek balıklarının ortalama dört siyah dikey şeriti bulunur ve gövdeleri gümüş renklidir. İlk şeritleri enseden başlayarak karın yüzgecinin başlangıcına kadar devam eder. İkinci şerit sırt bölgesinden anüse kadar devam eder. Üçüncü şerit sırt ve anal yüzgecinden geçer ve kuyruk yüzgeciyle birleşir. Zamanla farklılaşmanın etkisiyle herhangi bir çizgisi bulunmayan, dağınık çizgili Melek balıkları da vardır.

Melek Balığı Özellikleri ve Bakımı.jpg

Melek Balığının Mizacı
Melek balıkları iyi bakıldıklaırnda uzun yıllar yaşayabilirler. Bu balıklarının ömrü 12-15 yıl arası değişkenlik gösterebilmektedir. Akvaryuma konan bitkilerin türleri ve sağlığı, suyun kalitesi Melek balıklarının ömrünü uzatan etmenlerdendir. Aynı zamanda Melek balıkları ürkek canlılardır ve bulundukları yerde yüksek sesle konuşmamak, yüksek sesli müzik dinlememek gerekir. Eğer Melek balığı ile fiziksel iletişime geçilecekse ani hareketler yaparak balığı korkutmamaya özen gösterilmeli, akvaryum camına vurma gibi davranışlardan kaçınılmalıdır.
Melek balıkları sosyal yaşama uyum sağlayabilen canlılardır. Buna rağmen her türe uyum sağlayamazlar ve yanlış tür ile aynı akvaryuma konduklarında agresifleşebilirler.
Melek balıkları hayvansal besinleri ağırlıklı olarak tüketirler, yani etoburlardır. Avlarını avlarken fazla saldırgan davranmazlar, çoğunlukla küçük balıkların savunmasız olduğu durumları gözetirler. Melek balıkları aynı zamanda bölgeci bir tavır sergilerler. Bölgelerini korumak için grup hâlinde yaşamayı veya aile kurmayı tercih edebilirler.


Diğer Amerikan Çiklitleri için şu yazılara da göz atabilirsiniz:
Kan Papağanı Çiklidi Özellikleri ve Bakımı
Amerikan Cichlidleri Genel Özellikleri

@Gülce tarafından yazılmış ve yeniden düzenlenmiştir.
 
Son düzenleme:

Benzer konular