Lepistes - Guppy (Poecilia reticulata)

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

eypcn.ytmz

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
8 Mar 2020
Mesajlar
44
Tepkime puanı
44
Puanları
18
Konum
Ukrayna
Lepistes - Guppy (Poecilia reticulata)

Lepistes akvaryum hobisindeki en popüler balık türlerinden biridir. Bunun elbette bazı sebepleri vardır. En önemli sebeplerinden birisi de bakımının kolay olmasıdır. Tabii hobiye yeni başlayan birisi için lepistes bakımı bile sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Neticede lepistes de diğer akvaryum balıkları gibi hassas bir canlıdır. Evcil hayvanlar kadar dayanıklı olmadığının bilinmesi gerekir. Bakımında önemsiz gibi görünen bir detay, aslında balık ölümüne sebebiyet verecek kadar ciddi bir hata olabilir. Hem yeni başlayan hem de tecrübeli akvaryum severler tarafından çokça tercih edilmektedir. Her bir lepistesin rengi, parmak izi gibi bir diğerinden farklıdır ve hiçbir balık bir diğerinin tıpatıp aynısı değildir. Lepistesler gökkuşağının tüm renklerinde olabilir. Doğada ağırlıklı olarak gri tonlarına sahip olan bu balığın canlı renklere sahip olması, kontrollü çiftleştirmeler sonucu elde edilmiştir.

57ebfff945fce1b43291a43bc36037c0.jpg


Lepisteslerin cazibesi sadece göze hoş görüntüleri ile sınırlı değildir. Çekingen ya da saldırgan olmayışları da onları cazip kılmaktadır. Hem hareketli hem de üretken balıklardır. Sık sık ve kendi kendine yavrularlar. Bir çift lepistes ile kısa zamanda çok sayıda jenerasyon elde edilebilir.

Akvaryumun aşırı kalabalık olmadığına dikkat edilmelidir. Aksi halde, su kalitesinin de düşmesiyle hastalıklar baş gösterir. Lepistesler mantar enfeksiyonuna çok yatkındır. Mantar özellikle balığın büyük alımlı kuyruğuna hasar verir. Sürekli akraba balıkların çiftleşmesi sonucunda yeni jenerasyonlarda genetik zayıflık baş gösterir. Bu balıklar daha dayanıksız olacaktır.Özel bazı türleri daha hassas olsa da, farklı şartlara adapte olabilen balıklardır.
Lepistes büyüklüğü 1.5 ile 6 santimetre arasında değişen, dişilerinin erkeklerinden daha büyük olduğu, bir tropik tatlı su balığıdır. Doğal yaşam alanı Barbados, Trinidad Tobago, Virjin Adaları, Brezilya ve Venezuella gibi Amerika ülkeleridir. İyi bakılacak olursa 3 sene hayatta kalabilir.

Genellikle dişileri soluk, erkekleri canlı renkli olur. Yavrularını canlı olarak dünyaya getirir. Dişi lepisteslerin ergenliğe erişip yavrulayabilmesi için 3 aylık olmaları gerekir. Erkek lepisteslerse 7 haftalık olduklarında üremeye hazır hale gelir. İlginçtir ki, dişi lepistes çiftleştikten sonra üç defa hamile kalabilir. Bunu erkeğin spermlerini vücudunda saklayarak gerçekleştirir.

Lepistes için bitkili akvaryum kurulmasında fayda vardır. Bu sayede kendini doğal ortamındaki gibi rahat hissedecektir. Aynı zamanda bitkiler yavruların saklanmasına imkan verir. Neticede lepistes kendi yavrularını yemekten kaçınmayan bir türdür. Neyse ki, japon balığı gibi üretimi zor değildir. Özel bir çabaya ihtiyaç duymadan kendi kendine ürer. Akvaryumunda avcı yırtıcı balıkların olmaması gerekir.

s12j00.jpg


  • Latince Adı: Poecilia reticulata
  • Coğrafik Kökeni: Venezuela, Barbados, Trinidad, Kuzey Brezilya ve Guyana'nın yanı sıra birçok Karayip adası.
  • Yaşam Alanı: Neredeyse akla gelebilecek her türlü biyotopa uyum sağlayabilen bir türdür. Yüksek irtifadaki dereler, tortulu bataklıklar ve sulama kanalları. Bazı popülasyonlar acı sularda da yaşamını sürdürür.
  • Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul. Doğada öncelikli olarak böceklerle beslenirler ama akvaryum ortamındakiler her türlü yemi kabul ederler.
  • Davranış Biçimi: Barışçıl
  • Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
  • Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
  • Cinsiyet Ayrımı: Dişiler daha iri olur. Erkeklerin arka yüzgeci çok daha geniş ve gösterişlidir. Erkeklerde bulunan gonopod dişilerde yoktur.
  • Üreme: Canlı doğururlar, yavrulaması ve yavruların büyütülmesi kolaydır. Erkek sürekli dişinin peşinde takipte olacağı için her erkeğe birçok dişi düşmesi tavsiye edilir. Bir dişinin hamile olduğu anal yüzgecinin arkasındaki gravid nokta (karanlık alan) ile tespit edilebilir. Bir dişi 5-100 civarında yavru doğurabilir ve gebelik 4-6 hafta arası sürebilir. Dişi yumurta kanalında uzun süre sperm muhafaza edebilir bu nedenle dişi hiç erkek olmadan 6 ay veya daha fazla süre yavru üretebilir.
  • Sıcaklık: 17°C - 28°C
  • En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 4cm, dişiler 6 cm.
  • En Az Akvaryum Hacmi: 40 litre
  • Su Sertliği: 7 - 19 °dH (Yumuşak - Çok Sert)
  • pH: 7.0 - 8.5
  • Genel Yorum: Lepistesler gerek barışçıl yapılarıyla, gerekse kolay üretilmeleriyle akvaryum severlerin gönüllerinde ve akvaryumlarında taht kurmuşlardır. Pek çok hobicinin ilk başladığı balık olmuştur. Akvaryumda doğal seleksiyonla çok değişik renk ve biçimlerde lepistesler üretilmiştir. Erkekleri dişilerin yarısı kadar olup dişilerden daha gösterişlidirler. Gebelik süresi yaklaşık 28 gün olup bu süre sıcaklık ve genetik faktörler yüzünden 21-40 gün arası değişebilmektedir. Aynı dişilerin erkekler tarafından devamlı kovalanmaması için dişi sayısını erkek sayısının 2 katından fazla tutmakta fayda var. Balıklar 3 aylık olduklarında cinsel olgunluğa ulaşırlar. Su üstü bitkilerinin bulunduğu bitkili tankları beğenirler. Akvaryumlarında güçlü akıntı bulunmamalıdır. Kaplan barbus, Serpae tetra gibi yüzgeçlerini ısıracak türlerle birlikte beslenmemelidir. Diğer canlı doğuranlar, rasboralar, corydoraslar, küçük loricariidler ve tetraların bulunduğu barışçıl bir karma tankta rahatlıkla yaşayabilirler. Çoğunlukla akvaryumda üretilen renkli varyeteleri satılmaktadır, yabani formu nadiren satılmaktadır. Ne yazık ki birçok ticari üretici akraba çiftleştirmesi ve aşırı üretim yaptığı için çok dayanıklı değildir, hastalık ve erken ölüme yatkındır. Sivrisinek larvalarını doymaz bir şekilde yediği için sıtma hastalığını kontrol altına almak amacıyla birçok üçüncü dünya ülkesine getirilmiştir.

Lepistes Beslenme

Lepistes doğal ortamında alglerden tutun böcek larvalarına kadar birçok şeyle beslenir. Ev akvaryumunda bu beslenme tarzının taklit edilmesi gerekir. Bunu sağlamak için en iyisi lepistes yemi kullanmaktadır. Çünkü bu yem lepistesin ihtiyaçları gözetilerek özel olarak üretilir. Genellikle pul şeklinde olur ve zengin içerikli olduğundan balığın renginin daha canlı olmasını sağlar. Herhangi bir balık yemi kullanılacaksa balığın minik ağzına sığacak kadar küçük taneli olduğuna emin olmak gerekir.

Besin çeşitliliği sağlamanın her zaman faydası olur. Artemia, su piresi ve kan kurdu lepistesin en çok sevdiği canlı yemlerdir. Bunların kullanımı özellikle üreme verimliliğine büyük katkıda bulunur ve yavru kayıplarını azaltır. Canlı yem bulunamıyorsa, dondurularak kurutulmuş olanları da verilebilir. Bunun hem avantajı hem dezavantajı olacaktır. Çünkü canlı yemler daha besleyiciyken, hastalığa sebep olacak parazitleri taşıma ihtimalleri vardır. Lepistese evde ek besinler de verilebilir. Bunların arasında en çok tercih edilenleri marul, haşlanmış bezelye,salatalık ve haşlanmış yumurtanın sarısı.

Lepistes bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi balığa aşırı yem vermemektir. Çok küçük mideye sahip olan bu minik dostumuza aşırı yem verecek olursak, sindirim sorunları yaşayacaktır ve artık yemler yenmediği için kısa sürede akvaryumun suyunda bozulmalara neden olacaktır . Günde iki defa ve arta kalmayacak şekilde yemleme yapılmalıdır. Bazı balık türleri örneğin Malawi türleri geneli ağızda yumurtalarını tuttuğu için günler haftalar boyunca yem yemezler , unutmayın az yemleme balığı öldürmez ancak fazla yemleme kısa sürede balığınızın ölümüne sebep olabilir.


Lepistes Akvaryumu

Lepistes balığı için minimum akvaryum büyüklüğü 40 litredir. Bundan küçük bir akvaryumda da beslenebilir. Ancak küçük akvaryumun temizliği ve bakımı daha zor olacaktır. Ayrıca balığın kısa sürede çoğaldığı da düşünülecek olursa, büyükçe bir akvaryum edinmekte fayda vardır.

Yavru kayıplarının az olması için, akvaryumda saklanma noktalarının olması gerekir. Bunu sağlamanın en etkili yöntemi tilki kuyruğu, java moss ve java fern gibi bitkiler bulundurmaktır. Kullanılacak dekorlar keskin köşeli olmamalıdır. Aksi halde lepistesin nazik yüzgeçleri zarar görebilir. Taban malzemesi bulundurulacak bitki türlerine göre seçilmelidir. Su sıcaklığı 23 ile 27 santigrat derece arasında tutulmalıdır.

Akvaryumda lepistes haricinde bir balık bulundurulacaksa, tür uyumuna dikkat edilmelidir. Çünkü lepistes balığı birçok akvaryum balığına av olacak kadar küçüktür. Bazı balıklarınsa yüzgeç ısırma gibi kötü davranışları vardır. Plati ya da moli balığı bulundurulacak olursa, herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Çünkü her iki balık da lepistes gibi barışçıl ve çekingen karakterlidir. Çöpçü ve cüce vatoz balığı (normal vatoz çok fazla büyüklüklere ulaştığından pek önermem cüce vatoz daha doğru seçim olacaktır) da bulundurulabilir. Artık yemleri yiyerek, akvaryumun daha temiz kalmasını sağlayacaktır. Karides bulundurmanın da sakıncası yoktur. Aksine akvaryum daha temiz kalmış olur.

Subat_2.jpg

13646.jpg


Lepistes Akvaryumu Kurulumu

  • Besleyeceğiniz balık sayısına uygun büyüklükte akvaryum edinin. 6 tane balık için 40 litrelik akvaryum yeterli olur. 10 tane balık içinse, 80 litre ve üzeri akvaryuma ihtiyaç vardır. Erkek dişi oranına dikkat edin. Akvaryumdaki her 1 erkek lepistes için en azından 2 dişinin olması gerekir. Çünkü dişilerin az sayıda olması, maruz kalacakları stresi arttırır. Bu durum hastalıklara ve ölüme davetiye çıkarır.

  • Akvaryumunuzu edindiğinize göre güzelce temizleyerek tozdan ve kirden arındırın. Temizlikte sabun ve deterjan gibi kimyasalları kesinlikle kullanmayın. Çünkü çok az miktarda deterjan artığı bile balık ölümlerine sebep olabilir. Ben genelde tuz ile güzelce ovaladıktan sonra hertarafını güzelce yıkayıp tuzu arındırıp kullanıyorum eski kullanılmış akvaryumlardaki sansı sansı kokuyu çok güzel alıyor.

  • Akvaryumu suyla doldurmadan önce koyacağınız yeri belirleyin. Burası güneş ışığını uzun süre alacak bir nokta olmasın. Aksi halde su sıcaklığı istenilenin üzerine çıkabilir ve akvaryumda yosunlanma olur. Ayrıca akvaryumu çarpıp düşürebileceğiniz bir yere koymayın.

  • Akvaryumunuzu içi suyla dolu olduğunda onu taşıyabilecek kadar dayanıklı bir mobilyanın ya da standın üzerine koyun. Suyla dolu olan bir akvaryumun yerini değiştirmeye çalışmayın.

  • Bir akvaryum filtresine ihtiyacınız olacak.En verimli ve bakımı kolay olanın dış filtre olduğunu bilmenizde fayda var. Dış filtreye ek olarak suda dalgalanma ve suda mekanik temizliğin hızlı olması amacıyla iç filtre kullanmanızıda öneririm. Ancak bilmeniz gereken bir husus filtre kuvveti ne çok az olmalı ne de çok fazla. Fazla su akımı balıkları rahatsız eder ve yavruları içine çekme riski çok daha fazla artar. İdeal filtre akvaryum hacmini saaatte en az 5/6 defa çevirecek güçte bir filtreye sahip olmak şöyle örnek vermek gerekirse 100 litrelik bir akvaryum için 600 ile 800 litre arası saatlik çevirecek filtre akvaryum için çok doğru olacaktır. Bu oran tüm filtrelerde hemen hemen aynıdır.

  • Filtre haricinde ısıtıcıya da ihtiyacınız olabilir. Lepistes balığı oda sıcaklığında yaşamaya alışıktır. Eğer akvaryumu soğuk bir ortamda tutulacaksa, su sıcaklığını 23 ile 28 santigrat derece arasında tutacak bir ısıtıcıya ihtiyaç vardır.

  • Bitki bulunduracaksanız aydınlatma tertibatı da kullanmanız gerekir. Bu bir floresan lamba olabileceği gibi LED aydınlatma da olabilir. LED aydınlatma hem daha uzun ömürlüdür, hem de yüksek enerji verimliliğine sahiptir.Ancak hangi aydınlatmayı kullanırsanız kullanın su buharından temas ettirmeye kaçının akvaryumdan çıkacak olan su buharı aydınlatmayı ısıtıp zamanla bozulmasını,suya elektrik kaçağı yapmak yada oksitlenip suya kimyasal salma riski var.

  • Bitkiler için akvaryum tabanını hazırlayın. Kum ya da çakıl taşı, taban malzemesini güzelce yıkayın ve tozdan arındırın. Aksi halde uzun süreli ve kronik su bulanıklığı yaşayabilirsiniz. Kumları akvaryum tabanına yerleştirip , kum seviyesinde su akvaryuma ilave edip bitkileri güzelce yerleştirin. ( Unutmayın her bitki farklı şekilde ekilir,her bitkinin istediği kum türü ve her balığın istediği kum ve bitki türleri farklıdır araştırıp doğru olanları seçmek gerekiyor.)

  • Ekipmanları ve bitkileri yerleştirdikten sonra, akvaryumu yavaş yavaş suyu bulandırmadan su ile doldurun. Musluk suyu kullanıyorsanız klordan arınmış olması gerekir. Suyu birkaç gün dinlendirerek içindeki klor gazından kurtulabilirsiniz. Suyu doldururken kurduğunuz tabanı bozmamaya özen gösterin. Bunu yapmanın en kolay yolu, suyu doğrudan akvaryuma değil de, bir tabağa boşaltmaktır.

  • Artık elektrikli ekipmanları fişe takıp çalışmalarını kontrol edebilirsiniz. Ancak ekipmanlar çalışırken kesinlikle elinizi akvaryuma sokmayın. Aksi halde elektrik akımına kapılabilirsiniz. Eğer akvaryumunuzda herhangi bir değişiklik yapmak istiyorsanız, öncelikle elektrik fişlerini mutlaka prizden ayırın.

  • Balıklarınızı akvaryuma koymak için acele etmeyin. Öncelikle ekipmanların doğru çalıştığına emin olun. En az 1 hafta 10 gün kadar filtreler sürekli çalışsın bu azot dengesinin oturmasını sağlar ve olası ölümleri engeller. Birçok insan bu süreci beklemiyor ve balık ölümleri ile karşılaşıyor. Bu süreci hızlandırmak için başka akvaryumunuz varsa ordan bir miktar su ilave edebilirsiniz akvaryumun biyolojik dengeyi çabuk oluşturmasını sağlar.

  • Tabii yeni aldığınız balıkları öylece akvaryuma bırakmamanız gerekir. Önce akvaryum suyunun sıcaklığına ve pH değerine alıştırmalısınız.

Balıkları akvaryuma alıştırmak için bulundukları poşeti yaklaşık 15 dakika su üzerinde yüzdürün. Sonrasında poşetin ağzını açın ve 15 dakika boyunca akvaryumdan su alarak yavaş yavaş poşetin içine dökün. Bu sayede balıklarınız akvaryum suyunun kimyasına ve sıcaklığına alışmış olur. Son olarak balıklarınızı kepçe yardımıyla alarak akvaryumunuza koyun. Poşetteki suyu akvaryumunuza boşaltmayın, çünkü içinde hastalığa sebep olabilecek parazitler bulunuyor olabilir.


Lepistes Akvaryumu Temizliği

Peki lepistes bakımı akvaryum kurulumu ile bitiyor mu? Tabii ki hayır. Akvaryumun düzenli aralıklarla temizlenmesi de gerekiyor. Bunun için bir dip süpürgesine, büyükçe bir kovaya ve başka hiçbir iş için kullanmadığınız temizlik malzemelerine ihtiyacınız olacak.


Sifon olarak da bilinen dip süpürgesi çok kullanışlı bir gereçtir. Kısmi su değişimi yapmanızı ve biriken artıkları temizlemenizi sağlar. Bez ve sünger gibi temizlik malzemeleri mutfakta ya da banyoda kullanılmamış olmalıdır. Aksi halde deterjan artıkları balık ölümlerine sebep olur. Her hafta akvaryum suyunun bir kısmı değiştirilmelidir. Tamamının değiştirilmesi balıkları şoka uğratabileceği gibi, ölümlerine de sebep olabilir. Suyun uzun süre değiştirilmemesi hastalıkları beraberinde getirir. Bu yüzden her hafta %20-25 oranında su değişimi yapılmalıdır.Yeni eklenecek suyun en az 2-3 gün dinlenmiş olması önemli bir detay.

7db14df69a7564ce709ee3ab16a4d0af.jpg
c0a261b5e6a4d6f268cce200716673ba.png
s12001M3D1UBB.jpg
s1f200.jpg
raznye_guppy.jpg
Dw05TbQWsAAnmCU.jpg


Not 1: Bu bilgiler genel anlamda birçok bilgiyi barındırıyor ancak akvaryum ekipmanları,akvaryum kurulumu ve aşamaları,beslenme,bitkiler gibi birçok konu başlığını a'dan z'ye öğrenip araştırıp ondan sonra bu hobiye başlamak daha doğru olacaktır.

Not 2: Burdaki bilgiler birkaç siteden alıntı yapılarak ve UFAK TEFEK DEĞİŞİKLİKLER YAPIP yeri geldiği zaman KENDİ BİLGİLERİM İLE HARMANLAYARAK paylaştığım bilgilerdir , gönül isterki tüm yazıyı baştan sonra elimle yazayım ancak paylaşılacak birçok canlı türü ve bilgi var hepsini tek tek yazmam çok uzun zaman alacaktır yazsam bile aynı bilgiler olacaktır,burdaki amaç ne kadar fazla kişiyi bilgilendirip bu hobiyi sevdirip yol göstermek. Herhangi bir sorusu,sorunu olanlar burdan,özelden yada eypcn.ytmz instgram adresinden ulaşabilirler elimden geldiğince yardımcı olurum.
 

Benzer konular