Leleupi (Limon Çiklit) Balığı Özellikleri ve Bakımı

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Mnemosynes

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
266
Tepkime puanı
312
Puanları
63
Konum
İstanbul
Bu uzun ve ince balıklar, onlarca yıldır akvaristlerin favorilerinden biri olmaya devam etmektedir. Leleupi balıklarının popülerliği öncelikle parlak rengi ve ilgi çekici ebeveynlik davranışları gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanmaktadır. Bilimsel adı Neolamprologus Leleupi olan balığın kökleri Tanganyika Gölü’ne dayanmaktadır. Dolayısıyla oldukça sert ve alkali suya alışıktırlar. Gölün suları doğu ve batı kıyıları boyunca çeşitli yerlerden ve özellikle Bulu Point, Tanzanya ve Bemba, Zaire'den toplanmaktadır.

Leleupi (Limon Çiklit) Görünümü
Tanganyika Gölü, yıl içinde suyun konumuna ve zamana bağlı olarak 7,8 ile 9,0 arasında bir pH'a sahiptir. Tüm Limon Çiklit balıkları turuncu veya sarı değildir. Sarımsı turuncu renk gölde önemli ölçüde daha baskın olsa da, gümüş-bej ve kahverengimsi-siyah renk formlarının da nadiren de olsa aynı ortamda bulunduğu görülmektedir. Bulu Point noktasından gelen coğrafi ırk, koyu renk bıyığıyla bilinir. Üst dudağında siyah lekeleri bulunur.

Limon Çiklitlerin Beslenmesi
Vahşi doğada Neolamprologus Leleupi balıkları, zoobentik organizmalar, su böcekleri ve kopepodlar ile beslenen bir avcıdır. Ancak akvaryumda pul ve pelet gibi yiyecekleri de kolayca kabul ederler. Limon çiklitlerin, parlak, sarımsı-turuncu renklerini göstermelerini istiyorsanız, verdiğiniz besinlerin Cyclops (Copepoda alt sınıfından kozmopolit bir kabuklu cinsi), Mysis (Mysidae ailesindeki bir mysid kabuklu cinsi ) veya diğer karoten içeren gıdalara sahip olması önemlidir. Önerilen diğer yiyecekler arasında beyaz ve siyah sivrisinek larvaları, plankton ve karides karışımı bulunur.

Leleupi (Limon Çiklit) Balığı Özellikleri ve Bakımı.jpg


Neolamprologus Leleupi Bakımı
Leleupi balıklarında guatr gelişmesi sıklıkla görülen bir sorundur. Suya iyotlu sofra tuzu eklenerek bu sorun kolayca giderilebilir. Tanganyikan çiklitleri iyoda ihtiyaç duyar. Balıklarda büyüme ve gelişmeyi düzenleyen uygun tiroit fonksiyonu için iyot gereklidir.

Limon çiklitleri yalnız yaşamayı seven bir türdür. Üreme dönemi geldiğinde, cinsel olarak aktif bir erkek ve olgun bir dişi eşleşir; ancak yumurtlama bir aydan daha uzun sürer. Doğada yumurtlama dişilerin mağarasında gerçekleşir. Akvaryumda ise eğer varsa yavrulukta meydana gelir. Yavruluk yoksa yumurtaları bırakmak için kayaların arasından karanlık bir nokta seçerler. Dişi olgunlaştığında karnının etrafı daha dolgun hale gelir.

Genellikle 50 ila 250 arasında yumurtlama görülür. Leleupi balıklarının gizlice yumurtladıklarına da şahit olabilirsiniz. Rengi beyaz olan yumurtalar sağlıklı yavrulara işarettir. Yavrular 4 gün sonra yumurtadan çıkarlar. Limon çiklitleri birçok balık türünden farklı olarak harika ebeveynlik yeteneklerine sahiptirler. Birer yetişkin oluncaya kadar yavrularıyla bir arada kalabilirler. Ancak yavrular yumurtadan çıktıktan sonra onlara uygun besinler vermeyi unutmamalısınız. Alglerin büyümesini teşvik etmek için parlak ışık tercih edebilirsiniz.

Bu Leleupi balıklarını beslemek için 200 litreden daha az olmayan akvaryumlar tavsiye edilir. Yavru almayacaksanız bir çift balık için en az 70 litre akvaryum da yeterli olacaktır. Su sertliğinin yumuşak olması önemlidir. Büyüdüklerinde 12 -15 cm uzunluğuna kadar ulaşabilirler. Dişiler erkeklerden biraz daha küçüktür. pH aralığının 7.5-9.0, su sıcaklığının ise 23-27°C civarında tutulması önemlidir.

Tanganyika Gölü çiklitleri hakkında genel bilgi edinmek için şu yazıya da bakabilirsiniz: Tanganyika Cichlidleri Genel Özellikleri Nelerdir?