Labrador Retriever Köpek Özellikleri ve Bakımı

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
labrador-retriever-kopek-ozellikleri-bakimi.png
Labrador retriever
, hem çok sevimli ve cana yakın olması, hem de çok yönlü beslenen bir ırk olması nedeniyle dünya çapında köpekseverler tarafından en fazla beslenen köpek ırklarından biridir. Orjini aport (Suya düşen avları sahibine getirme) köpeği olsa da, rehber köpeği, şov köpeği, av köpeği, arama ve kurtarma köpeği, narkotik köpeği olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde de sık sık şov programlarında ve polis narkotik köpeği olarak karşımıza çıkmaktadır. Outdoor aktivitelere uygundur, uzun yürüyüşler, doğa gezileri ve yüzmeyi çok severler. Tüm bu özellikleri labrador retrieverı tam bir aile köpeği yapmaktadır.

Labrador Retriever Irkının Genel Özellikleri

• Labradorlar, kısa ve su geçirmez tüy yapısı ve kaslı vücudu sayesinde outdoor aktiviteler için çok uygundur. Ayrıca dünyada, görme engelliler için kullanılan rehber köpeklerin %60’ını labradorlar oluşturur.
• Labradorlar siyah, sarı ve koyu kahverengi (çikolata) renktedir.
• Labrador retriever, diğer köpeklere göre fiziksel gelişimi hızlıdır. 12-14 ayda fiziksel gelişimini tamamlamasına karşın mental gelişimini tamamlaması için 2 yıldan fazla süreye ihtiyacı vardır.
• Labradorlar günlük 30-60 dk. egzersize ihtiyaç duyarlar. Eğer yeterli egzersiz yaptırılamazsa, havlama ve yabancı objeleri çiğneme gibi olumsuz davranışlar ortaya çıkar.
• Labrador retriever, Amerika’da 20 yıl üst üste yılın köpeği ünvanını alan tek köpektir.
• Omuz yüksekliği : 55-57 cm
• Yaşam Süresi : 10-12 yıl
• Ağırlığı : 30-35 kg
• Eğer iki sarı labrador çiftleştirilirse her zaman sarı yavru, iki kahverengi labrador çiftleştirilirse kahverengi veya sarı (siyah değil), siyah labradorlar 3 rengi de verebilirler. Aralarında en nadir görülen kahverengi (çikolata labrador) olandır.

Aşağıda fotoğrafları görülen sarı, kahverengi ve siyah labradorlar saf ırktır. Bunun dışında ki renk varyeteleri saf olarak kabul edilmemektedir.

Labrador Retriever Tarihi

Labrador retriever, ilk olarak 1800’lerin başında Kanada’nın Newfoundland bölgesinde ortaya çıkmıştır. Bu bölgede, balıkçı köpeği olarak kullanılmaktaydı. Balıkçıların ağlarını toplamalarına yardım eder ve bir bottan diğer bota yüzerek mesaj ulaştırmada kullanılırlardı. Yoğun bi şekilde iş köpeği olarak kullanılmasından dolayı “labrador” ismi ingilizce işçi, emekçi anlamına gelen “laborer” sözcüğünden türediği düşünülmektedir. 1930 yıllarında yoğun olarak İngiltere’ye satılmıştır ve Kanada’da uygulanan, evde ki birden fazla beslenen köpeklere uygulanan vergiler yüzünden popülaritesi azalmıştır. İngiltere’de yoğun olarak su avlarında kullanılmışladır. İngiltere ilk olarak 1903 yılında, Amerika ise 1917 yılında labrador retriever ırkını resmen tescil etmiştir.

Labrador Retriever Davranış Özellikleri

Labradorların en karakteristik özellikleri sevecen ve cana yakın olmalarıdır. Tipik bir labrador, sempatik, uysal, diğer insanlara ve hayvanlara karşı agresif olmayan özelliktedir. Bazı yetiştiriciler, labradorun davranış özelliklerinin rengine göre değiştiğini iddia etseler de, genel olarak kabul edilmeyen bir düşüncedir. Mental olarak olgunlaşması 2,5-3 yaşında tamamlanmaktadır. Bu yaşa kadar hayli hareketli ve yaramazdırlar. Hemen hemen buldukları tüm objeleri çiğneyip kemirirler. Sürekli bahçeden dışarı kaçma eğilimindedirler. Labradorlar, karakteristik olarak çok iştahlı ve oburdurlar.

Her zaman söylediğimiz, “yorgun köpek mutlu köpektir.” prensibinden hareketle, labradorlar günlük egzersize ihtiyaç duyarlar. Başta eklemleri olmak üzere, genel vücut sağlığı açısından egzersiz çok önemlidir. Yüzmeyi çok severler, beraber yüzmeye gidebilir, bisiklet yanında sizinle beraber koşmayı öğretebilir veya sadece beraber yürüyüş yapabilirsiniz.

Labradorlar, genetik olarak kendi alanlarını savunma eğiliminde değildirler. Dolayısıyla bekçi köpeği olarak kullanılmaları tavsiye edilmez.

Labrador Retriever için Sağlık Önerileri

• Labrador retriever, genetik olarak bazı hastalıklara yatkındır. Bunlardan en çok görüleni kalça ve dirsek çıkığıdır. Topallama ve ayağını yukar çekme ile kendini gösteren çıkıklar, radyografi ile teşhis edilebilirler.

• Labradorlar, çok iştahlı ve obur köpeklerdir. Bu yüzden genetik olarak obezliğe yatkındırlar. Bunla ilişkili olarak diyabet, eklem hastalıkları ve böbrek yetmezliği sık olarak görülür. Bunları engellemek için iyi bir egzersiz programı ve uygun bir diyet önerilir.

• Retinal atrofi ve katarakt gibi göz hastalıkları, labradorlarda genetik olarak sık görülürler.

Labrador Retriever Bakımı

Yukarı bahsettiğimiz gibi labrador köpek cinsi düzenli egzersize ihtiyaç duyarlar. İdeal olan günde 2 defa sevk kayışı ile dolaştırmaktır. Ayrıca yüzmeyi çok severler. Eğer imkan varsa mutlaka küçük yaştan itibaren yüzdürerek egzersiz yaptırılmalıdır. İlk başta yüzme konusunda acemilik çekebilirler, bu yüzden yüzme için çok derin olmayan tercih edilmelidir. Unutulmamalıdır ki, egzersiz yapıp enerjisini atamayan köpekler havlamaya ve yabancı objeleri çiğnemeye meyillidirler.

Labradorlar, uzun tüylü köpeklerin aksine haftada 1 defa taranması, dökülen tüylerin uzaklaştırılması için yeterlidir. Sürekli yüzdükleri için çoğu zaman yıkamaya gerek kalmaz. Bu yönüyle bakımı kolay olan bir ırktır. Bunun dışında kulakları düzenli olarak temizlenmeli ve kontrol edilmelidir. Kulakları küçük olduğu için enfeksiyona yatkındır. Tırnakları her 2-3 ayda bir kesilmelidir. Obeziteden korunmak için sık sık tartılmalıdır.

Labrador Retriever Yavru Bakımı

Labrador yavrular için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, yutabileceği nesneleri ortalıkta bırakmamaktır. Çok obur ve herşeyi çiğneme eğiliminde olan yavrular, poşet, kağıt oyuncak bebek gibi yabancı cisimleri yutabilmektedir. Yavrular 45 günden başlanarak parazit ve karma aşıları yaptırılmalıdır. Aşılama için, köpek aşı rehberinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca, yavrularla ilgili daha geniş bilgi için yavru bakım rehberine göz atabilirsiniz.

Labrador ve Golden Retriever Karşılaştırması

Labrador ve golden retriever hem dış görünüşü hem karakteriyle birbirine çok benzeyen iki köpek ırkıdır. Hatta goldenların labradordan üretildiğini iddia eden teoriler mevcuttur. Golden retriever için detaylı bilgi için rehberimize göz atabilirsiniz.

Dış Görünüş

Golden ve Labrador retriever ortak özellikleri ;

  • 55-57 cm omuz yüksekliği
  • Yatık kulaklar
  • Uzun kuyruk
  • Mutlu ve hevesli görüntü
  • Perdeli ayaklar
  • Suyu sevmeleri

Goldenlara has özellikler ;

  • Düz veya dalgalı uzun tüyler
  • Su itici tüy yapısı
  • Uzun burun
  • Gülümseyen yüz ifadesi
  • Beyazdan koyu sarı portakal rengine kadar değişen tüy rengi

Labradorlara has özellikler;

  • Kafası geniş yapıda ve kaşları belirgin
  • Su geçirmez tüy yapısı
  • Orta büyüklükte burun
  • Daha kaslı görüntü
  • Siyah, kahverengi ve sarı tüy rengi

Yaşam Süresi

Golden retriever : 10-13 yıl

Labrador retriever : 10-12 yıl

Ağırlık

Golden retriever : 25-35 kg

Labrador retriever : 30-35 kg

Her iki köpek ırkı da, aile köpeği olarak değerlendirilir ve yüksek enerji seviyeleriyle yüzme, jogging ve bisiklet gibi fiziksel aktivitelere uygundur. İki ırk köpekte av köpeği olarak kullanılabilir.

Golden ve Labrador Retriever Melezi : Goldador

Goldador, resmi olarak tescillenmiş bir köpek ırkı değildir. Fakat yukarda bahsettiğimiz benzer özelliklerinden dolayı, labrador ve goldenlar sık sık melezlenmektedir. Türkiye’de labrador golden melezlerine verilen bir isim olmamakla beraber “labrador golden kırması” diye anılmaktadır. Goldador ve labrador arasında çok belirgin bir fark yoktur. Tüyleri uzun veya kısa olabilir. Surat ifadesi olarak labradora daha çok benzer. Labrador ve goldenlar gibi çift katlı tüy yapısına sahiptirler ve sık sık taranmaya ihtiyaç duyarlar. Başka bir fark olarak yaşam süreleri anne ve babalarından bir miktar daha uzundur ; 12-15 yıl. Bunun dışında golden ve labrador retriever için belirtilen tüm özellikler goldador için de geçerlidir.
 

Benzer konular