Kuşlar Yumurta Yiyebilir Mi?

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul

KUŞLAR YUMURTA YİYEBİLİR Mİ​


Yumurtanın İçeriği​

Yumurta, içerisindeki mineraller, A, D, E ve B gurubu vitaminleri ile oldukça zengin bir besindir. Özellikle B2 ve B12 vitaminleri açısından zengin olan yumurta protein açısından da mükemmel bir besindir. Omega-3 yağı ve kolin gibi vücut için çok önemli besin değerlerini barındırır.

Böylesine mükemmel bir besin kuşlar için de oldukça besleyicidir. Lakin bu faydalı besin, yanlış ve fazla verildiği taktirde kuşlar için çok zararlı hale gelecektir.

Kuşlara Çiğ Yumurta Verilebilir mi?​

Çiğ veya yeteri kadar pişmemiş yumurta, başta salmonella olmak üzere kuşlarda çeşitli hastalıklara neden olacak bakteriler barındırır. Bu bakterilerin ölmesi için bir yumurtayı tamamen pişirmek gerekir. Ama fazla pişen bir yumurtanın da kansorejen hale geldiğini unutmamak gerekir. İdeal süre yumurtayı 10-13 dk kadar haşlamaktır.

Kuşlara Ne Sıklıkla ve Ne Miktarda Yumurta Verilebilir?​

Yumurta her ne kadar faydalı ve besleyici bir besin olsa da, herşeyde olduğu gibi, fazlası zarardır. Fazla yumurta tüketimi durumda kuşta bazı problemler baş göstermeye başlayacaktır. En başta fazla verilmesi, yumurtadaki proteinim kuşun karaciğerin yormasına ve zarar vermesine neden olacaktır. Sindirim sisteminin olumsuz etkilenmesi ve gut hastalığının ortaya çıkması da fazla yumurta tüketiminin nedenlerindendir. Bu yüzden yetişkin bir kuşa en fazla haftada iki kere yumurta vermek gerekir (yavru kuşlara daha sık verilebilir, protein sindirme oranı yetişkinlere oranla daha fazladır). Bir muhabbet kuş için tek seferde bir tatlı kaşığı kadar yumurta yeterli olacaktır. Farklı bir papağan cinsine verecekseniz boyutuna oranla miktarı da arttırabilirsiniz.

Kuşlara Yumurtayı Nasıl Vermek Gerekir​

Kuşlar alıştıktan sonra yumurtayı severek yemeye başlayacaktır. "Yumurtayı nasıl vermeliyiz?" sorusu akıllarda belirir. Bu konu birazda beslediğiniz kuşa bağlıdır. Hangi şekilde daha rahat yediğini görürseniz o şekilde verebilirsiniz. Yumurtayı tam bir parça şeklinde, doğrayarak/rendeleyerek veya mamaya karıştırarak kuşlara verebilirsiniz.

Kuşlara Yumurta Beyazı mı Sarısı mı Verilmeli?​

Yumurta beyazında da sarısında da kendilerine özgü besinler bulunur ve her ikisi de besleyicidir. Ama kuşlara yumurtanın beyazını vermeyi tercih etmek gerekir. Yumurta haşlanırken sarısının çevresinde oluşan yeşilimsi tabaka fosfor zehirlenmesine neden olabilir. Ayrıca yumurtanın sarısını tüketen kuşlar dışkıları daha cıvık ve kokulu olduğu gözlemlenmiştir. Bu yüzden beyazını tercih etmek daha iyi bir seçim olacaktır. Ama sarısından gelecek faydalardan da yararlanmak için nadiren sarısından da verebilirsiniz.
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@Sultanım, oldukça etkileyici bir makale olmuş. Eline, emeğine sağlık teşekkür ederim. Yumurtayı ben de ihmal etmezdim, sâde veya mama ile verirdim bayağı faydalı.
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
@Tevfik, ben teşekkür ederim. Evet yumurta gerçekten çok faydalı bir besin, doğru ve yeteri kadar verildiğinde çok yararı olacağı kanaatindeyim :)
 
Ü

Üye silindi 3208

oldukça açıklayıcı bir yazı olmuş emeğinize sağlık :)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Benzer konular