Bir kafesin içerisinde mutlaka bulunması gereken 4 şey vardır. Bunlar;
1)Kalamar kemiği
2)Gritli kuş kumu
3)Kalsiyum blok
4)Gaga taşı
•Kalamar kemiği ve kalsiyum blok kuşun ihtiyaç duyduğu kalsiyumu sağlar. Aslında bir deniz canlısı olan kalamarın kemiği olan kalamar kemiğini kuşlar yumuşak yapısı sayesinde kolayca tüketebilirler ve kalsiyum alırlar. Kalsiyum blok ise sadece kalsiyumu değil sodyum, magnezyum, minarel v.b. şeyleri de karşılar. Ayrıca kuşun gaga sağlığına katkıda bulunur, törpülemesinde yardımcı olur.
•Kuşların midesine kumluk denir ve bu kumluk kasılma haraketleri ile yemleri öğütür. Bu sırada kumlukta kuma benzer bir yapı bulunur ve bu yapı sindirimi gerçekleştiren ana şeylerden biridir. Zaman içerisinde bu yapı aşınarak kaybolur ve kuşun bunun yerini doldurması gerekir. Doğadaki kuşlarda yerden beslenirken yedikleri toprak ve çakıllar bu işlevi görürken evde beslenen kuşlarda kuş kumu bu işlemi görür.
•Gaga taşı kuşun kemirmesi için kullanılır. Bazılarının içeriğinde yumurta kabuğu gibi besinler bulunur ve gaga sağlığının yanı kalsiyum ihtiyacını da karşılar.
Ama bunlardan önce kafes ve içindeki malzemeleri doğru seçmeniz gerekir.
•Bir kafes seçerken dikkat etmeniz gereken birkaç husus var. Bunlar kafesin yeterli büyüklükte olması, tabanında ızgara olması ve tellerin boyalı değil galvaniz yada pirinç olmasıdır. Ve mümkünse akıllı yemliği girebileceği büyüklükte bir yemlik kapısı olmalı.
•Doğru kafesi aldıktan sonra kafes içerisinde kullanacağınız aksesuarı seçmeniz gerekir. Suluk olarak tabanı düz olan ve yatay teller için üretilmiş suluklardan değil tabanı çukur olan ve dikey tellere uygun olan sulukları alın. Çünkü muhabbet kuşların gagası düz tabanlı suluklara uygun değil.
•Yemlik olarak ızgaralı yemlik yada akıllı yemlik kullanabilirsiniz. Muhabbetler ızgaralı yemlikteki yemleri kolaylıkla dökebildikleri için akıllı yemlik daha doğru bir seçim olacaktır. Tek kuş bakacaksanız bir adet, çift olarak bakacaksanız iki adet yemlik bulunsun. Buna dahil olarak bir adet kumluk ve bir adet tellere asılan mamalıklardan temin etmelisiniz.
•Tünek olarak kesinlikle plastik tünekleri tercih etmeyin. Çünkü plastik tüneklerde bakteriler hızlı ürer ve kuşun ayağında mantara sebep olur. Ayrıca kuşun tırnağını törpülemesini engeller. Bu yüzden ahşap tünekleri tercih edin (eğer etrafınızda uygun ağaç varsa dalını tünek olarak kullanabilirsiniz). Alacağınız tünek tırnak törpülemesi ve ayak sağlığı için 25 kr ile 50 kr arasında bir kalınlıkta olmalı.
•Oyuncak kuşun bir ihtiyacıdır. Stresini alması, vakit geçirmesi, gaga ve tırnak sağlığı için gereklidir. Bir kafeste en azından kemirme oyuncağı denen oyuncaklardan ve bir salıncak/köprü bulunmalıdır. Alacağınız hiçbir oyuncak plastikten olmasın ve kesinlikle aynalı bir oyuncak olamasın. En çok yapılan hatalardan birisi de kuş kendini yalnız hissetmesin amacıyla aynalı bir oyuncak almak.
•Son olarak kafesin tabanında gazete yada kağıttan ziyade taban malzemesi kullanabilirsiniz. Bu malzemeler dışkıyı emerek kafeste koku oluşumunu öneler ve temizliği kolaylaştırır. Kafes malzemesi olarak mısır granülü, zeolit yada çam paleti kullanbilirsiniz.
Muhabbet kuşları soğuğa karşı dayanıklı kuşlardır. Öyle ki kısa bir süre 10°'de yaşasalar büyük bir sağlık sorunu ile karşılaşmazlar. Soğuğa karşı bu kadar dayanıklı olan kuşlar esintiye ve ceyrana karşı bi o kadar dayanıksızdır. Eğer kuşunuz bir saatten az bile olsa ceyrana maruz kalırsa hastalanabilir. Ceyran çarpması denilen surumda ise kuşların ölümü gözlemlenir.
Siz yeni alacağınız kuşu nerede, evin hangi odasında bakmayı düşünüyorsunuz?
Yeni alacağınız kuşa hangi sıklıkla ne gibi besinler vereceksiniz? Vitamin, probiyotik v.s takviyeler kullanıyor musunuz?