Hills Science Mama

Kunduzlar Hakkında İlginç Gerçekler

Mnemosynes

Yasaklı Üye
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
291
Tepkime puanı
310
Puanları
63
Konum
İstanbul
Kunduzlar doğal baraj inşa etmeleri ile ünlenmiş iri kemirgenlerdir. Göller, nehirler ve ırmaklarda yaşamlarını sürdürürler. Kunduzlar, Kunduzgiller familyasına ait bilinen en iri kemirgenlerdir. Uzunlukları 70-90 cm arasında, kütleleri 11-32 kilogram arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı bölgelerde nüfusları gün geçtikçe azalsa da Kanada gibi ülkelerde nüfuslarını korumaktadırlar.

Kunduzların kafa yapıları ve çeneleri ağaçları kolaylıkla kemirebilmek üzerine evrimleşmiştir. Kalınlığı 60 cm’i bulan ağaçları dahi kolaylıkla kemirebilir ve baraj yapımında kullanabilirler. Kunduzlar genellikle kahverengi tüy yapısına sahiptir. Günlerinin çoğunu suda veya su yakınlarında geçirdiklerinden kürkleri suya, soğuğa karşı dayanıklıdır. Kendilerine korumak üzere geliştirdikleri kürkleri insanlar tarafından çalınarak kürk sanayisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda kunduzların testisleri 10-19. yüzyıl arasında ilaç olarak kullanılmıştır.

Aşağıda bahsedeceğimiz kuyruğun uyarı amacıyla hızlıca suya vurulması anını izleyebilirsiniz:
Kunduzlar Hakkında Bunları Biliyor Musunuz?
  • Kunduzlar tek eşlidir ve aileleriyle yaşamayı tercih ederler. Yavrular doğduktan sonra kunduzlar yavru bakımında iş bölümü yaparak bebeklerini belirli bir bölgede büyütürler. Anne, yavruların birincil bakıcısyken baba daha çok bölgesini koruma üzerine görev alır. Yavrular yetişkinliğe erişene kadar ailelerini terk etmezler. Birçok canlıda görüldüğü gibi kunduzlarda da taklit edip gözlem yaparak öğrenme söz konusudur. Kunduzlar yaklaşık 24 aylıkken erişkinliğe ulaşırlar. Bu süre boyunca hem ebeveynlerini hem de çevrelerindeki kunduzların davranışlarını gözlemlerler. 24 ayın sonunda ailenin yanından ayrılmaya hazır duruma gelirler. Ailelerinden her ne kadar ayrılmış olsalar da yine onların yakınında bir yere evlerini kurmayı tercih ederler.
  • Kunduzlar cinsel olarak tek eşli değildir. Ömürleri boyunca tek bir partnere sahip olsalar da eşlerini erken kaybetme gibi durumlarda başka kunduzların eşleriyle da çiftleşebilirler. Çift çift çiftleşme gerçekleşebilmektedir.
  • Tehlike sezen kunduzlar kendilerini korumak için kuyruklarını güçlü bir şekilde suya vurarak kuvvetli bir ses çıkarırlar. Bölgede bulunan canlılardan ve kunduzlardan farklı bir canlı gördüklerinde de bu sesi çıkarabilirler. Aynı zamanda diğer aileler bölgelerine girmeye çalıştığında bölgelerini korur ve diğer aile üyelerini durumdan haberdar ederler. Yukarıda bulunan videoyu izleyerek nasıl ses çıkardıklarına şahit olabilirsiniz.
  • Kunduzlar gececi canlılardır. Gündüz birçok kemirgen gibi uyumayı tercih ederler. Gece karanlığında uyandıktan sonra şafak vaktine kadar uyumazlar.
  • Kunduzlar insanlardan sonra bulundukları bölge üzerinde en çok oynama yapan ikinci canlılardır. Kendilerine ev, baraj inşa etmelerinin dışında besin bakımından verimli alanlar keşfettiklerinde bu alanlara gitmek için ayrıca kanallar yaparlar. Kunduzlar yaptıkları eve birkaç giriş koyarlar. Bu girişlerden bazıları suyun altında bulunur. Yuvaya birden fazla giriş konması sayesinde kendilerini diğer canlılara karşı korumuş olurlar.
  • Kunduzların bazı bölgelerde yaptıkları barajlar metan gazı salınımına yol açtığından dolayı o bölgede iklim değişikliklerine rastlanmaktadır. Tabii kunduzların yalnızca çevreye zararlı olduklarını söylemek yanlış olur. Kunduzlar yaptıkları baraj sayesinde erozyon gibi doğal afetlerin önüne geçerken suyun içinde yaşayan birçok su organizması için su tablasını uygun düzeyde tutar.
Ayrıca ilginizi çekebilir:
@Gülce tarafından yeniden yazılmış ve düzenlenmiştir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:


Mnemosynes

Yasaklı Üye
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
291
Tepkime puanı
310
Puanları
63
Konum
İstanbul
Kunduzların yuvalarının içini hep merak etmişmdir. Acaba nasıl bir yer :unsure:.
1588691178684.png


Bulabildiğim en ayrıntılı görsel buydu. Bu şekilde, suyun içindeki kanallardan yüzerek yuvaya ulaşıyorlar. Yuvanın içinde de ayrı ayrı odacıklar var. Bunları yavrularını büyütmek, kışın daha sıcak bir alan sağlamak, ya da korunmak için kullanıyorlar. Bir de yiyecekleri depolamak için. :giggle:

1588691275724.png