Küçük Akvaryumlarda Beslenebilecek Balıklar

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Beyzpl

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
265
Tepkime puanı
165
Puanları
43
Yaş
18
Konum
İstanbul
Balık hobisinde balıkların sağlığı için belki en önemli etkenlerden birisi hacimdir. Eğer akvaryum hacmi, beslenen türe göre küçük olursa diğer her şey yerli yerinde bile olsa balık sırf bu yüzden stres yapabiliyor. Bu nedenle akvaryum hacmi küçüldükçe seçilebilecek tür çeşitliliği de azalıyor. Özellikle 30 litre yada altı bir akvaryumunuz varsa ve bunu değerlendirmek istiyorsanız seçilebilecek sınırlı sayıda balık türü var. İşte bunları derlemek ve bu konu hakkında bir kaynak olması için bir yazı yazmak istedim. Hacim 40 litre ve üstü olunca birçok tetra türü, birçok cory türü, kabukçul cichlidlerden, güney amerika cücelerinden vs gibi türlerden beslenebilecek birçok balık türü ortaya çıkıyor. Benim de listelediğim türler tam olarak 40 litre değil, 40 litrenin aşağısı hacimlerde seçilebilecek türler yönünde. 40 litre ve üstü de sayılırsa daha onlarca seçenek çıkıyor.

Not: Bulunabilme rahatlıkları ve anlamları,
1/4: Türkiye'de bulunması çok zor.
2/4: O tür ile ilgilenenlerde muhtemelen vardır, internet üzerinden bulunabilir.
3/4: Tüm petshoplarda değil ama ithal balık getiren çoğu satıcılarda bulunabilir.
4/4: Neredeyse tüm satıcılarda rahatlıkla bulunur.


Betta Türleri

Beta deyince birçok insanın aklına bilimsel ismi "betta splendens" olan betta türü geliyor. Ama aslında 30'a yakın betta türü var. En çok betta splendens türü bilindiği için en fazla bilgiyi orada vermeye çalıştım. Yine birkaç tane vahşi betta türünden örnek verdim. Betta splendens neredeyse her petshopta olmasına rağmen vahşi betta türlerini bulmanız çok daha zor. İnternet üzerinden daha rahat bulabileceğiniz türlerdir onlar. Üretip satan kişiler olmasına rağmen bazı vahşi betalar yalnızca ithal olarak getirince bulunabilir.

Beta Balığı (Betta Splendens)
IMG_20210216_000219.jpg

En çok beslenen tür olunca haliyle hem renk hem de kuyruk tipi olarak birçok varyetesi olan bir balık oluyor. Küçük akvaryumlarda da en çok tercih edilen tür denebilir. Bu tür için farklı görüşler olsa da en sağlıklısı 15 litrenin aşağısında beslenmemesidir. Yani en az 15-20 litrelik bir akvaryuma ihtiyaç duyuyor denebilir. Sıcaklık konusunda hassas bir türdür ve bu nedenle ısıtıcı muhakkak olmalıdır. Her balık türü gibi betada da filtre önemli bir yere sahip. Kaliteli birkaç çeşit beta yeminin yanı sıra canlı yemler de diyetinde önemli bir yere sahip. Ph miktarı düşük olan ve akıntısız sularda sağlıklı olur. Canlı bitkilerin yanı sıra kök, dal, kuru yaprak gibi malzemeler ile dekore edilmiş akvaryumlar bu türe uygundur. Erkekleri başka bir beta ile kesinlikle aynı yerde olmazken kardeş olan dişiler beraber bakılabilir. Erkek betalar ise barışçıl, kuyruk yemeyen ve akvaryum ortamı benzer olan tropikal türler ile anlaşabilir. Cinsiyet ayrımında ise çoğunluk yüzgeçlerden belli olur. Erkek betaların yüzgeçleri dişilere göre daha ihtişamlıdır. Ayrıca erkekler çoğunluk bölge belirlemek için su yüzeyine köpük yapar. Sağlıklı bir dişide ise kafasının hemen arkası yumruta dolu olduğundan şişkin gözükür.
Bulunabilme rahatlığı: 4/4

Barışçıl Betta (Betta İmbellis)
images.jpeg

20-30 litrelik bir akvaryumda bir çift şeklinde beslenebilir. Dişilerin renkleri erkeklere göre hayli soluk kalır. Bitkili, dallı, yapraklı biyotop havasında bir akvaryum uygun olur.
Bulunabilme rahatlığı: 3/4

Betta Albimarginata
images (2).jpeg

30 litrelik bir akvaryumda çift şeklinde beslenebilir. Biraz büyük bir akvaryumda ufak bir grup halinde de beslenebilir. Erkeklerin rengi dişilere oranla daha canlıdır, bu sayede cinsiyet ayırt edilebilir. Köklü, dallı, bitkili akvaryumlar uygundur.
Bulunabilme rahatlığı: 2/4

Betta Brownorum
images (4).jpeg

30 litre civarı bir akvaryuma ihtiyaç duyar. Sert mizahlı bir balıktır. Biyotop benzeri bol saklanma alanı ve loş akvaryumlarda beslenmesi gerekir.
Bulunabilme rahatlığı: 2/4


images (14).jpeg

Betta Rubra

30-35 litrelik bir akvaryumda bir çift beslenebileceği gibi bir erkek birkaç dişi şeklinde de beslenebilir. Ama aynı akvaryumda birden fazla erkek olmamalıdır. Dişilerin rengi erkeklere göre daha soluk olur. Bitkili, ağaç dalları kullanılan ve tortu oluşmuş akvaryumlar bu tür için doğru olur.
Bulunabilme rahatlığı: 2/4


Killifishler

Görünüş itibariyli birbirinden çok değişik 1000'e yakın türü bulunan killifishler henüz Türkiye'de çok yaygın beslenmeyen türlerdir. Çoğu için 50-60 litreden büyük akvaryumlar gerekirken bazıları 30-35 litrelik bir akvaryumda beslenebilir. Aşağıya bunlardan birkaçını kısa bir şekilde açıklamaya çalıştım.
Bulunabilme rahatlığı: 2/4

Fundulopanchax scheeli
images (5).jpeg

30 litrelik bitkili bir akvaryumda beslenebilir. Erkekleri dişilerden çok daha renklidir. Omnivor beslenme tarzına sahiptir.

Loistova Aniyakala (Pseudepiplatys Annulatus)
images (6).jpeg

30-35 litrelik bir akvaryumda beslenebilir. 2 yıl ömürleri olan çok yıllık afrika killifishlerindendir. Zıplama eğilimi daha fazladır.

Nothobranchius Foerschi
4f7ec1_44bf6c3722564b199ef3e3c4ee094a4a_mv2.jpg

30 litrelik bir akvaryumda 1 erkek 3 dişi şeklinde bir grup halinde beslenebilir, dişilerin sayısı erkeğe oranla daha az olmamalıdır. Omnivor, 5 cm büyüklüğe sahip bir türdür.

Splendid Killifish (Aphyosemion Splendopleure)
images (7).jpeg

30 litrelik bir akvaryumda rahatlıkla beslenebilir. Omnivor bir türdür, erkekleri daha canlı renklere sahiptir. Bitkilendirilmiş akvaryumlar uygundur.

Aphyosemion Herzogi
images (9).jpeg

4 cm boyunda 30 litrede beslenebilen bir balık türüdür. Birçok akvaryum balığına göre oldukça serin sularda beslenmesi gerekir (16-19°C). Etçil beslenir.

Gabon Killifish (Aphyosemion Gabunense)
images (13).jpeg

30 litre civarı bir akvaryumda beslemek için uygundur. Omnivor şeklinde beslenir. Karma akvaryumlarda beslenebilecek uyumlu bir türdür.


Pigme Cory (Corydoras Pygmaeus)
images (5)_101053705313389.jpeg

Daha çok çöpçü diye bilinen cory türlerinin değişik bir üyesidir. Neredeyse çoğu cory türü gibi tabandan ziyade akvaryumun orta kesimlerinde dolaşır. Bu nedenle bir akvaryumda yalnızca bu tür beslenmesi görsel olarak tatmin edici olacaktır. 20-30 litrelik bir akvaryumda rahatlıktan yaşayabilecek bir tür. Sürü balığı olduğu için sayılarının 8 taneden aşağı olmaması gerekir. Oldukça uyumlu ve hoş balıklardır aslında. Biraz ürkek bir yapıya sahip olabilirler. Bu nedenle muhakkak bitkilendirilmiş akvaryumlarda beslenmesi gerekir. Hem yüzmeleri için boş alan olacak hem de saklanabilecekleri bitkili bir alan olacak şekilde dekore edilmiş akvaryumlar uygundur. Hem otçul hem etçil beslenen bir türdür. Buna göre birkaç çeşit yem alınması gerekir. Ek olarak canlı yem de iyi bir besin kaynağı olur bu tür için. Filtrenin ve ısıtıcı şarttır. Küçük ve ürkek bir balık olmasına rağmen narin bir balık denemez.
Bulunabilme rahatlığı: 3/4



Parlayan Gurami (Trichopsis Pumila)
images (6)_101055208780850.jpeg
20 litrelik bir akvaryum varsa tercih edilebilecek bir türdür. Taş ve bitki ile tasarlanmış akvaryumlarda beslenebilir. Kumluk bir alan bırakılması da gereklidir. Erkekleri daha parlak renklere sahip ve biraz daha iri olur. Üstüne düşüldüğünde yavru alınabilecek bir türüdür. Hem otçul hem de etçil bir diyet uygulanması gerekir. Canlı yemlere birçok tür gibi hayır demez. Küçük hacimlerde bir erkeğe birkaç dişi şeklinde beslenirse daha sağlıklı olur. Küçük, izlemesi ve beslemesi zevkli bir balık türü denebilir.
Bulunabilme rahatlığı: 3/4


Gök İncisi Danio (Danio margaritatus)
images (7)_101055215008081.jpeg
Sazansıgillerden olan, küçük ve renkli bir sürü balığıdır. Bana kalırsa yüksek destekli nano bitkili bir akvaryuma en çok yakışacak tür bu. 30-35 litre yada üstü bir akvaryuma ihtiyaç duyar. Hatalı bir kurulumda ölebilecek bir türdür, yani çok dayanıklı denemez. Barışçıldır, karma akvaryumda beslenecekse yine barışçıl türler ile beslenmeli. Ani hareketten korkar ama zamanla akvaryuma alışıp çekingenliklerini atarlar. Loş denebilecek şekilde bitkiler ile dekore edilmiş akvaryumlar uygundur. 20-26°C arasında yaşayan tropikal bir türdür. Sürü balığı olduğu için en az 8 yada 10'lu şekilde beslenmesi gerekir. Etçil besinlerin yanı sıra bitkisel besinler de verilmelidir. Özellikle canlı yem renklerine büyük katkı sağlayacaktır.
Bulunabilme rahatlığı: 3/4


Kırmızı Badis (Dario Dario)
images.jpeg
Belki de birçok hobicinin ismini daha önce duymadığı güzel bir türdür. 25-30 litrelik bir akvaryumda rahatlıkla beslenebilir. Oldukça barışçıl bir balıktır. Küçük bir grup veya çift olarak beslenebilir ve bakarken yavru görme ihtimaliniz yüksektir, kolay üretilir. 2 cm'lik ufak bir balık olmasının yanı sıra erkeklerinin renkleri canlı kırmızı olduğundan seyir zevki verecek bir türdür. Dişiler erkeklere oranla daha mat ve grimsi bir renge sahiptir, erkek dario dariolar dişilerden biraz daha iri olur. Kuru yemi kabul etmeme ihtimali yüksek olduğundan öğünlerinde muhakkak canlı yem bulundurulmalıdır. Tamamen etçil bir balık olduğu için de birkaç tane canlı yem çeşidi iyi olabilir. Aslında çekingen bir yapıya sahip değildir ve akvaryumun her alanında yüzer. Bitki muhakkak olmalıdır, sık ve bol bitkili bir akvaryum uygun olacaktır. 23-27°C arasında, akıntısız sularda yaşayan bir balıktır.
Bulunabilme rahatlığı: 1/4


Ember Tetra (Hyphessobrycon Amandae)
images (1).jpeg
En az 20-25 litrelik hacme sahip akvaryumda beslenebilecek bir türdür. Bitkili bir akvaryum kurup sürü balığı beslemek isteyenler için oldukça iyi bir seçim olur. Çekingen olmayan, 2 cm boyutlarında bir sürü balığıdır. Eğer yetersiz sayıda bakılırsa kendisini göstermeyebilir yada kolayca strese girebilir. Bu nedenle 10'lu bir sürüden daha az bir şekilde beslenmemeli. 25-30 litre civarı bir akvaryumda 10'lu bir sürü bakılabilir. Akvaryumda iri boyutlarda baskın bir tür ile beraber beslenmesi uygun olmaz. Öyle bir durumda renkleri soluk kalır ve çekingen olabilirler. Bu nedenle tek tür yada aynı şekilde barışçıl küçük bir tür ile beslenmeli. Ağızları küçük olduğundan büyük boyutlu yemler uygun olmaz bu türe. Toz gibi yada parçalayıp verilen etçil içerikli yemler ile beslenmeli. Canlı yem de iyi bir seçim olacaktır. Akvaryuma hafif bir güneş ışığı girerse rengi ateş gibi olan, seyretmesi çok zevk verecek bir balıktır.
Bulunabilme rahatlığı: 3/4


Yakut Tetra (Axelrodia Riesei)
images (2).jpeg

30 litre üstü akvaryumlar için seçilebilecek bir sürü balığıdır. Biraz naziktir, su değerlerine ve geniş bir yüzme alanı olduğuna emin olunmalı. Akvaryumun geniş olması bu balığın gelişimi açısından önemlidir. Akvaryum ortamı tabanda ince kum olan bitkili, kuru yaprak ve kök gibi malzemelerle saklanma alanları oluşturulmuş olmalıdır. Yumuşak, ph seviyesi düşük (4.0 ve 6.5 arası) 20-28°C arası su uygun olacaktır. En az 8 yada 10'lu sürü şeklinde beslenmesi gerekir. Ufak boyutlu bir balık türü olduğu için kullanılan yemler de ufak olmalıdır. Kaliteli etçil yemler ve canlı yemler ile dengeli bir diyet hazırlanmalıdır. Genel olarak barışçıl bir balıktır, karma akvaryumda beslenecekse yine barışçıl olduğundan emin olunan türler ile beslenmesi gerekir.
Bulunabilme rahatlığı: 2/4

Rasbora (Trigonostigma Heteromorpha)
images (3).jpeg
10'u aşkın rasbora türünden biridir, rasbora dendiğinde akla gelen türdür. Oldukça hoş bir desene sahiptir. 30 litrelik ufak bir akvaryumda beslenebilir. En az 8'li bir sürü kurulmalıdır. Tetra türlerine oranla daha çok sürü davranışı sergiler. Bitkili, dallı, black water ve biyotop havasında olan akvaryumlarda beslenmeli ve o tarz akvaryumlara yakışırlar. Oldukça barışçıl bir türdür. Karışık bir beslenme biçimine sahip, hem bitkisel hem de etçil yemler ile beslenmesi gerekir. Canlı yem de bu tür için oldukça iyi bir seçim olacaktır. 25-28°C arası uygun olur.
4/4

Sivrisinek rasbora (Boraras Brigittae)
images-4-jpeg.3736
Ufak ve sempatik görünüşlü bir türdür, en fazla 4 cm kadar büyür. 30-35 litre civarı bir akvaryumda sürü şeklinde beslenebilir. En az 10'lu bir sürü halinde beslenmesi gerekir. Hem bitkisel hem de etçil beslenen bir omnivordur. Bu nedenle ya bu tarz beslenme biçimine sahip türler için üretilmiş yemler kullanılmalı yada sadece bitkisel yemlerin yanı sıra etçil yemler de kullanılarak karışık bir diyet uygulanmalıdır. Bol bitki olan, ağaç dalları ve kökleri kullanılmış hafif loş akvaryumlar uygun olacaktır. Erkekleri daha parlak renklere sahip ve önce yapıda olur. Uyumlu bir balık türüdür. Akvaryuma yeni eklendiği zaman renkleri soluk olabilir. Ama zamanla renkleri canlanacaktır.
3/4

Her ne kadar başlıkta "Balıklar" yazsa da buraya üç seçenek daha bırakmak istedim. Balık olmayan ama küçük akvaryumlara uygun canlılar karides ve kerevitler,

Karidesler
IMG_20210305_204753.jpg
Birçok karides türü vardır. Yalnızca iri boyutta olan karideslere 50-60 litre üstü bir akvaryum ayırmak daha doğru olur. Ama bunların çoğu 20-30 litrelik bitkili bir akvaryumda rahatlıkla beslenebilir. Hatta birçok hobici bitkili fanus tasarımlarında yada 5-15 litre arası bitkili denemelerinde de yine canlı olarak karidesler tercih eder. Bu tarz akvaryum yada fanuslarda dikkat edilmesi gereken şey kardeşin üremesidir. Sayı arttıkça azaltmak şarttır.
Genel olarak 3-4 cm boyutlarında olan canlılardır. Bazı türleri gerçekten hassasken bazıları ısıtıcız, filtresiz bir ortamda da beslenebilir. Bunun için iyi araştırma yapmak gerekiyor. Sebzeleri, bazı ağaç yapraklarını, kızılağaç kazalağını, bitkisel içerikli balık yemlerini, dip yemlerini yada özellikle karides için üretilmiş yemleri yerler. Bitkili akvaryumlarda beslenmesi gerekir, özellikle moss türleri bu canlılar için çok bir iyi seçenektir.
Bulunabilme rahatlığı: 4/4


Kerevitler
IMG_20210305_204740.jpg
Kerevitler görünüş olarak karidesin büyük boyutlu ve kıskaçlı olanları gibi durabilir. Ama daha nadir beslendiği gerçektir. Avcı ve balıklar için tehtit oluşturduğunden tek beslenmesi gerekir. Bana kalırsa 30-35 litrelik küçük bir akvaryumda beslenebilecek kerevitler meksika cüce kereviti ve cambarellus fiminutus cüce kerevitidir.
Ekipman ihtiyacı olarak balıklar ile aynı şeylere ihtiyaç duyarlar. Az bitki ve bol saklanma alanı olacak şekilde dekore edilmiş akvaryumlarda beslenmelidir. Saklanma alanı köklerden, dallarda, çömleklerden oluşturulabilir. Karides ve kerevitler için üretilmiş dip yemlerinden birkaç çeşit alınarak dengeli bir beslenme şekli oluşturulabilir.
3/4
 

Ekli dosyalar

  • images (1).jpeg
    images (1).jpeg
    18.5 KB · Görüntüleme: 33
  • images (4).jpeg
    images (4).jpeg
    17.5 KB · Görüntüleme: 1,264
Son düzenleme:

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Harika bir makale olmuş, eline emeğine sağlık :) ben bu makaleyi anasayfada öne çıkanlara eklerim.
 

Beyzpl

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
265
Tepkime puanı
165
Puanları
43
Yaş
18
Konum
İstanbul
@Tevfik, çok teşekkürler, beğenmenize sevindim. Umarım güzel bir rehber de olur. 😊


Fotoğraf sınırı nedeniyle ekleyemedim türlerin devamı,
Neon Mavigöz (Pseudomugil Cyano Dorsalis)
images.jpeg
Doğada acı suda yaşayan bir gökkuşağı türüdür. Tuzluluk miktarının 20-40 ppm ye kadar arttığı olur Akvaryum ortamında da, uygun oranı araştırıp ona göre acı su oluşturursanız daha sağlıklı gelişecek ve dayanıklı olacaktır. Ayrıca uygun olan ph miktarı, çoğu bitkili akvaryum balığına göre biraz daha fazladır. 30 litrelik bir akvaryumda beslemek için seçilebilecek değişik bir tür denebilir. Sürü halinde beslenmesi daha uygun olabilir, bu nedenle 30 litrelik bir akvaryumda 6-8 tane gibi beslemek yerinde olur. Akvaryum acı suyu tolere edebilecek birkaç çeşit bitki ile hafif bitkilendirilmiş ve bolca mangrow kökü kullanılarak dekore edilmiş olmalıdır. Akvaryumda hafif bir akıntı olursa da güzel olur. Kaliteli bitkilsel yemler kullanılabilir, ama yanında muhakkak canlı yem çeşitliliği olmalıdır. Dişi olanların üstünde mavimsilik çok daha azdır, hatta hiç yok da olabilir. Erkeklerinde ise alt taraflarında sarılık bulunur. Yani dişiler erkeklere göre daha soluk ve cansız bir renge sahip denebilir.
Bulunabilme rahatlığı: 2/4


Pseudomugil Gertrudae
images (1).jpeg
30-35 litrelik ufak bir akvaryumda beslenebilecek bir balıktır. Bir erkek ve birkaç dişi şeklinde beslenebilir. Bitkilendirilmiş (özellikle moss türleri tavsiye edilir), 25-30°C arası akvaryumlar uygun olacaktır. Genel olarak barışçıl yapıda balıklardır, ama meraklı bir yapıya sahiptirler. Canlı yem muhakkak olmalıdır. Özellikle sivrisinek yada başka böceklerin larvası iyi bir seçim olacaktır. Özellikle erkekleri oldukça değişik ve güzel yüzgeçlere sahip, beslemesi ve izlemesi zevkli bir balık türüdür.
2/4

Pseudomugil Liminatus
images (2).jpeg
Turuncu renkleri ile oldukça gösterişli, 4 cm gibi ufak boyutlara sahip bir balık türüdür. Ortalama 30 litrelik bir akvaryumda rahatlıkla beslenebilir. Bu boyutlarda bir akvaryumda 8'li sürü kurulması gerekir. Sürü balığı olduğundan dolayı akvaryum hacmi büyüdükçe sayısının artmasında fayda vardır. Barışçıl davranışlara sahip olmasına rağmen karma akvaryumlarda ürkek davranabilir. Bu nedenle karma akvaryuma koyulacaksa aynı boyutlarda barışçıl türler seçilmelidir. Akvaryumu bitkilendirilmiş, çeşitli dallar ve kökler ile doğal bir ortam oluşturulmuş olması gerekir. Özellikle su üstüne yerleştirilen bitkiler doğal ortamını taklit etmekte büyük rol oynayacaktır. Suda hafif bir sarılık olması da iyi olacaktır. Tamamen etçil beslenme şekline sahiptir. Diyetinde kaliteli ve su yüzeyinde kalan yemlerin yanı sıra canlı yem de olmalıdır. Su piresi, artemia, mikro kurt, moina gibi canlı yemler tercih edilebilir.
2/4


Bal Mavigöz (Pseudomugil Mellis)
images (3).jpeg
Renk olarak bakır tetraya benzettiğim, altın sarısı renge sahip güzel bir balıktır. 30 litrelik bir akvaryumda küçük bir grup beslenebilir. Suda oksijen bol miktarda olması gerekir, su sıcaklığı 24°C nin altına düşmemelidir. Bol bitkilendirilmiş, capatta yaprağı kullanılmış akvaryumlar uygundur. Hem bitkisel hem de etçil beslenir. Kaliteli kuru yemlerin yanı sıra canlı yemler de kullanmanız yerinde olacaktır bu nedenle. Genel olarak barışçıl bir yapıya sahiptir. Aynı ortamda beslenebilecek uyumlu türler ile karma bir akvaryum kurulabilir.
1/4


Pasifik Mavigöz (Pseudomugil Signifer)
images (4).jpeg
Ortalama 35 litrelik bir akvaryumda beslenebilecek bir türdür. Bolca bitki kullanılmış, özellikle de su üstü bitkilerine yer verilmiş akvaryumlar uygun olacaktır. Sürü şeklinde beslenmesi gereken bir türdür. 8'den aşağıda tutmak sağlıklı olmaz. Beslenme olarak yem ayırt etmezler. Yine de canlı yem, canlı yeme yakın olan dondurulmuş yemler çok daha iyi bir seçim olacaktır, balık daha çok sevecekti. Dayanıklı, beslemesi, erkeklerin kurlarını ve kavgalarını izlemesi zevk verecek bir türdür. Ufak boyutta sayıldıkları için büyük boylara ulaşan türler ile beraber aynı akvaryumda tutulmamalılar. Küçük olan tetra, cory, rasbora yada danio türleri gibi balıkları seçmek daha iyi olacaktır.
2/4


Arı Balığı (Brachygobius Xanthozona)
images (5).jpeg
Küçük, renkli ve belki biraz aksi görünüşlü balıktır. Acı su balıklarına girer, su yoğunluğu 1005-1011 arası olmalıdır. Bu yoğunluğa dayanıklı bitkiler ile bitkilendirilmiş, kaya yada taşlar ile de birkaç saklanma yeri oluşturulmuş tasarımlar uygun olacaktır. Güzel bir görüntüsü olsa da bölgeci bir balıktır aynı akvaryumda birden fazla erkek çok iyi seçenek olmadığı gibi başka türler de olmazsa iyi olacaktır. Çünkü sahiplendiği bölgeyi mutlaka savunmaya çalışacaktır. Bu nedenle bir 25-30 litrelik ufak bir akvaryumda yalnızca bir erkek ve birkaç dişi olacak şekilde 6'lı küçük bir grup oluşturmak çok daha uygun olur. Küçük yapısına rağmen ile bunu göz önünde bulundurarak karar vermeniz gerekir. Vatoz gibi cama yapışması, akvaryumun içindeki hareketleri yine de izleme değer bir türdür. Etçil beslenir, kuru yemi kabul etmeme olasılığı yüksek olduğundan dolayı muhakkak canlı yemlerin de kullanılması gerekir. Artemia, su piresi, moina, sivrisinek larvası gibi suda bir süre yaşayan canlılar seçilebilir.
3/4


Pigme Puffer (Carinotetraodon Travancoricus)
images (6).jpeg
Diğer puffer türlerine göre oldukça minik bir balıktır. 2,5 cm gibi küçük olan bu tür kendisi gibi küçük akvaryumlarda beslenebilir. Bir tane bakılacağı taktirde akvaryum 15-20 litre civarı olabilir. Eğer birden fazla olacaksa o zaman balık başı 10 litre verilerek bir akvaryum kurulmalıdır. Balığın kendi türüne karşı takındığı agresif tutum nedeniyle akvaryumda ya bir tane beslenmeli yada en az 5-6 lı bir grup kurulmalıdır. Büyük türler ile beslemek pigme puffer için riskli olacaktır, küçük türlere ise çok hoş davranmayabilir. Bu nedenle tek tür olarak beslenmesi uygun olur. Tatlı suda da yaşayabilir. Akvaryumu akıntı olmayan, 24-28°C arasında bol bitkili olmalıdır. Etçil bir beslenmeye sahiptir, kuru yem değil dondurulmuş yeme bile alışması zaman alabilir. Bu nedenle artemia, kan kurdu, su piresi, küçük salyangoz türleri gibi canlı yemler hazır olmalıdır.
3/4


Japon Pirinç Balığı/Medeka (Oryzias Latipes)
images (7).jpeg
Aslında 3-3,5 cm boyutlarında minik bir türdür. En az 15-20 litrelik bir akvaryumda beslenebilir. Ama oldukça hızlı ve kolay üreyen bir balıktır. 15-20°C üstü sularda dişiler gün aşırı yumruta dökebilmektedir. Bu nedenle biraz daha büyük alanlarda, ilerisi için uygun olur. Doğu ülkelerinde daha çok tercih edilen bir canlıdır. Oralarda renk çalışmaları daha fazladır. Genelde renksiz tonlarda olan bu balığı mavi, silver, turuncu, siyah veya karışık renklerde rastlamanız mümkündür. Özellikle dış mekandaki küçük havuzlarda, su bahçelerinde beslenir. Su şartlarını büyük ölçüde tolere edebilir, acı suda da black water akvaryumlarında da yaşayabilir. Dış mekanda ısıtma sistemi olmadan da yaşayabilecek bir türdür. 16-22°C arası rahat yaşayabilir. Kışları su yüzeyi buz tuttuğu dönemi de genel olarak sağ atlatırlar, o havalara da dayanıklı bir yapıya sahiptir. Sıcaklık dışında diğer su değerleri konusunda da dayanıklıdır. Akvaryum veya beslenecekleri ortamın ya az akıntılı yada hiç akıntı olmayacak şekilde olmalıdır. Bol bitkili olması önemlidir, barışçıl ve küçük türler ile beraber yaşayabilir. Dişiler daha fazla olacak şekilde en az 8-10'lu grup şeklinde bakılması gerekir. Etçil bir türdür. Aslında birçok yemi kabul eder, ama canlı yem de diyetlerinden eksik edilmemelidir. Balkonda, terasta, veranda da kendinize bir hobi köşesi ayırmak isterseniz bana kalırsa seçilebilecek en ideal canlı medeka. Bir saksıda, genişçe bir kapta uygun ortam sağlanıp beslenebilir.
Acemi hobicilere ne kadar uygun olsa da bildikleri bir tür sayılmaz.
Bulunabilme rahatlığı: 2/4


Papatya Pirinç Balığı (Oryzias Woworae)
images (8).jpeg
Yine pirinç balıklarından bir türdür. 30-35 litre civarı bir akvaryumda, üremelerine çözüm bulunursa beslenebilir. Sağlığı yerinde olan bir dişi her gün yafa birkaç günde bir 10-20 arası yumurta yapabilir. 23-27°C arası sularda rahat yaşar. Barışçıl olduğu için karma akvaryumlara da uygun olacaktır ama diğer balıkların da uyumlu olması gerekir. Bitkilendirilmiş, kum olan, dallar ve kuru yapraklar kullanılmış tasarımlar uygun olur. En az 8-10 lu bir grup halinde beslenmesi, balıkların kendini güvende hissetmesi için önemlidir. Hem bitkisel hem de etçil yemler içeren bir diyet uygulanmalıdır. Canlı yemin yanında kaliteli kuru yemler de kullanılabilir.
1/4
 

Ekli dosyalar

  • images (8).jpeg
    images (8).jpeg
    27.3 KB · Görüntüleme: 22

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@Beyzpl, umarım ben de çok isterim insanların işine yaramasını. Keşke akıllarına takılan tüm soruları sorsalar bizlere de elimizden gelen desteği en iyi şekilde sağlayabilsek. Böyle sağlam makaleleri hayvanlar sitemize özgü olursa direkt olarak anasayfada öne çıkanlara alırım, affetmem :)
 

Beyzpl

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
265
Tepkime puanı
165
Puanları
43
Yaş
18
Konum
İstanbul
@Tevfik, en güzeli sorulması zaten. Bi de onlara cevaben örnek olması için verilen makale linkleri. 😁

Forumda balık ilgilisi çok olmayınca, yazayım da gelsin gibi düşündüm. Yine bu şekilde birşeyler açıklamaya çalışırım ilerde belki. :)
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@Beyzpl, bilginin her zaman paylaşılması gerektiğine inananlardanım. Ama işte kendi sitemizde paylaştığımızı başka sitelerde paylaşamıyor veya bir başka sitede yayınlanan yazılarıda kendi sitemizde paylaşamıyoruz. Google direkt olarak bizi h*rsızlıkla suçluyor :)
 

Beyzpl

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
265
Tepkime puanı
165
Puanları
43
Yaş
18
Konum
İstanbul
@Tevfik, link paylaşımında bir problem var mı peki?
Bu dediğiniz şey sürekli olursa mı problem oluyor. Bir çok yerde iki farklı şeyi yayınlamış yada alıntılamış siteler görmüştüm diye hatırlıyorum çünkü.
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@Beyzpl, yönetim olarak internet sitesi paylaşımı yapmıyoruz, link paylaşımı normal de yasak hayvanlar da :)

Şimdi şu şekilde izah edeyim kopya içerik olayını. Sen emek verdin burada ve güzel bir makale çıkarttın hayvanlar net için, bunu Google görüyor ve diyor ki bu siteye özgün yazılmış bu ve ben bunu aramalarda ilk sıralara çıkartayım, çünkü diğer sitelerde yok.

Ama aynı makaleyi birçok yerde paylaşılırsa bu sefer kopya içerik olarak görüyor ve sitenin otoritesini çok fazla düşürüyor. Maalesef aramalarda etkili olmayan makalede tarihin tozlu raflarına karışıyor. O yüzden kopya içerik, alıntı içerik vb. şeyleri kabul etmiyoruz site içerisinde. Hem ben bir kişinin makalesini alamam, kendime yakıştıramam çünkü o kişi emek vermiş. Şu şekilde olabilir, okuyup özgünleştirilebilir, kendi yorumlarımız eklenebilir buna anlam verebilirim ama direkt makaleyi kopyalamam. :)
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@Beyzpl, elbette yok, dilediğin yerde paylaşabilirsin :) tabii paylaşım yapacağın internet sitelerinde umarım izin verirler. Makale çok güzel olmuş, beğendim. Eline emeğine sağlık :)