Köpeklerde Tuvalet Eğitimi

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

merve

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
12 Nis 2020
Mesajlar
27
Tepkime puanı
22
Puanları
3
Konum
Zonguldak
Köpeklerde tuvalet eğitimi, köpek sahiplenmek isteyen kişileri en çok endişelendiren konulardan biri olsa da aslında basit birkaç tüyo ile üstesinden gelinebilecek ve bir düzene girdiğinde sorunsuz şekilde devam eden bir konudur. İlk 6 ay, tuvalet eğitiminin verilebileceği en verimli süredir. Ancak daha büyük yaştaki köpek dostlarınıza da kolaylıkla tuvalet eğitimi verebilirsiniz.

kopeklerde-tuvalet-egitimi.jpg


Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Bu eğitimde ilk yapılması gereken sevimli dostunuzun tuvaletini nereye yapacağına karar vermenizdir. Tuvaletini, eve veya dış mekana konulan bir tuvalet kabına yapması için veya dışarı yapması için verilecek bir eğitim olabilir. Her ikisi için uygulanacak yöntemler farklı olsa da her iki eğitim de oldukça kolaydır.

Köpek dostunuzun tuvaletini evde veya dışarıda tuvalet kabına yapması için öncelikle tuvalet kabının konulacağı yer belirlenmelidir ve bu yer kesinlikle değiştirilmemelidir. Eğitim verilirken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri devamlılıktır. Bu sebeple tuvalet kabının yeri sürekli değişirse köpek dostunuzun kafası karışır ve eğitimde başarıyı yakalayamayabilir.

Yer belirlendikten sonra yapılması gereken, tuvalet eğitimi tamamlanana kadar köpeğin gözlem altında tutulmasıdır. Köpekler, tuvalet ihtiyaçları gelince bulundukları yere yapmak isterler. Bu noktada köpekler gözlemlenmeli ve tuvaletleri geldiğinde tuvalet kabına götürülmelidir. Tuvalet kabına yapmazsa bir süre kap yerine gazete kağıdı kullanabilirsiniz.

Köpek dostunuzun tuvaletinin gelip gelmediğini anlamak için, bir süre onu sürekli yanınızda tutmanız faydalı olacaktır. Çoğunlukla yemek yedikten veya oyun oynadıktan hemen sonra tuvalet ihtiyaçları oluşur. Köpek dostunuzun yeri koklaması ve kendi etrafında dönmesinden tuvaletini yapacak yer aradığını anlayabilirsiniz.

Köpek dostunuz evde yaşıyorsa ve tuvaletini dışarıya yapmasını istiyorsanız, tuvaletinin geldiğini anladığınız anda onu dışarıya çıkarmalı, evde herhangi bir yere yapmasına müsaade etmemelisiniz. Tuvalet eğitimi tamamlanana kadar günde 4 ya da 5 kere dışarıya çıkmanız gerekebilir ancak bu sayı zamanla azalıp sabah ve akşam şeklinde düzene girecektir.

Tuvalet Eğitimini Bir Kişi Vermelidir

Köpek dostunuzun bu süreci daha kolay atlatması, komutları daha doğru bir şekilde alabilmesi için süreci bir kişinin yönetmesi faydalı olacaktır. Bu sürede göz teması kurarak yapılması gerekenlerin kısa kelimeler ile anlatılması, verilmek istenen duygunun ses tonu ile verilmeye çalışılması gerekir. Tuvalet eğitimi verilirken bir kişinin süreci yönetmesi, köpeğinizin kafasının karışmamasına ve aranızdaki iletişimin güçlenmesine yarayacaktır.

Sevimli Dostunuzu Ödüllendirin

Köpeklerde tuvalet eğitimi, aşılması gereken önemli bir süreçtir. Bu süreçte köpek dostunuza kesinlikle kızmamalı, onu zorlamamalısınız. Tuvaletini doğru yere yaptığında ödül maması ile veya sevdiği bir mama ile onu ödüllendirerek iyi bir hareket yaptığını köpeğinize hissettirebilirsiniz. Bu, tuvalet eğitimi sürecinin hızlanmasına ve sevimli dostunuzun sizi daha iyi anlamasına yardımcı olur.

Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

Tuvalet eğitimi sürecinde, köpek dostunuzun beslenmesinin kontrol altına alınması önemlidir. Yemek yedikten sonra yeniden tuvalet ihtiyacı oluşacağı için, mama ve su kabının sürekli yanında bırakılmaması, yemek yeme zamanı geldiğinde beslenmesi gerekir. Günlük yemesi gereken mama miktarına veterineriniz ile görüşerek köpeğinizin kilosuna göre ayarlayıp bu miktarı günün farklı kısımlarına bölebilirsiniz.

Tuvalet eğitimi verilirken sevimli dostunuz alışma sürecinde eve veya yapmasını istemediğiniz bir yere tuvaletini yapabilir. Bu durumda bu bölgenin çok iyi temizlenmesi, köpeklerde tuvalet eğitiminin verilebilmesi için çok önemlidir. İyi temizlenmediği durumlarda köpeğiniz koku sebebi ile bu bölgeyi tuvalet yeri olarak görebilir ve devamlı burayı tuvalet ihtiyacını gidermek için kullanabilir.

Temizlik yaparken tuvalet kokusunu gidermek için özel üretilen ürünlerden kullanabileceğiniz gibi sirke kullanarak da tuvalet kokusundan kurtulabilirsiniz.
 

Gizem

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
447
Tepkime puanı
231
Puanları
43
Konum
İzmir
Makaleyi ilk defa okuyorum oldukça faydalı bir yazı olmuş, köpek sahiplenmeden önce insanların sırayla okuması gereken başlıklar olmalı bence... önce eğitimlerini almaları lazım, kendilerine o sorumluluğu alabileceklerine ikna etmeleri lazım daha sonra bir dost sahiplenmeleri gerekiyor aksi halde bayağı büyük sorumluluk