Köpeklerde Kanlı İshal (Parvoviral Enterit)

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
kopeklerde-kanli-ishal.png
Kanlı ishal köpeklerde virüslerin neden olduğu, oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığa en fazla yavru köpekler duyarlıdır ve ölüm oranı %80’dir. Yetişkin köpeklere bulaşma ihtimali gençlik hastalığından daha fazladır. En fazla 6 hafta - 6 Aylık yaş aralığında ki köpeklerde görülür. En fazla görülen kusma, iştahsızlık ishalle seyreden bağırsak formudur.En az görülen ise kalp kasında deformasyona sebep olan, kalp formudur.

Köpeklerde de görünmekte olan kanlı ishal hastalığı, diğer bir ismi ile parvoviral enterit hakkında siz değerli hayvansever üyelerimize maddeler hâlinde sunmaktayız. Ekstra olarak bu hastalıkla kafanıza takılan soru veya hastalığın belirtileri, tedavileri bunlarda mevcut derseniz yorum olarak belirtebilirsiniz. Siz değerli hayvanseverlerden tek ricamız, dostunuz olan tüm hayvanların sizler gibi hisli ve sizler gibi hastalığında canının yanacağını unutmamanız. Köpeğiniz veya kediniz (veya dostunuz olan diğer hayvanlar) küçük bir rahatsızlık dahi geçirse bakışlarından ne kadar canının yandığını az çok anlıyorsunuzdur, o nedenle bu semptomlar var ise lütfen önce veteriner hekiminizi arayın.

Hastalığın Bulaşması​


Hastalık en fazla enfekte köpekle direkt temasla bulaşır. Bunun yanında enfekte köpeğin idrar ve dışkısıyla temas bulaşmadan önemli rol oynar. Hasta köpeğin dışkı çok yüksek miktarda virüs içerir, köpeğiniz sadece dışkıyı koklayarak virüse maruz kalır ve hasta olabilir. Ayrıca dışkıyla bulaşmış ayakkabılar hastalığı yayabilir. Virüs toprakta bir yıldan fazla yaşayabilir. Kanlı ishal virüsü ile enfekte olduğunu düşündüğünüz bir bölgeyi temizlemeye önce organik materyallerden (dışkı, idrar vs.) başlayın ve bölgeyi veya eşyayı mutlaka dezenfektanla temizleyin.

Sebebi bilinmemekle beraber, alman çoban, rottweiller, doberman, pitbull, labrador ırkı köpekler kanlı ishal (parvoviral enterit) hastalığına yakalanmaya daha yatkındırlar. Ayrıca hastalıklar ve ilaç tedavileri bağışıklık sistemini baskılayarak hastalığa zemin hazırlayabilirler.

Kanlı İshal (Parvoviral Enterit) Belirtileri​


  • Şiddetli ishal (Çoğu zaman kanlı)
  • Şiddetli Kusma
  • Sıvı kaybı
  • Vücut ısısının yükselmesi
  • Koyu kırmızıdan siyaha kadar değişen renkte ve pis kokulu rengi
  • İştahsızlık

Kanlı İshalin Tedavisi​


Kanlı ishal için spesifik bir tedavi yöntemi yoktur. Belirtileri gençlik hastalığına çok benzer. Tedavisi de, gençlik hastalığında olduğu gibi sadece köpeği destekleyici semptomatik şekilde yapılır. Hayvanın şiddetli ishal ve kusma nedeniyle kaybettiği sıvı ve besinleri yerine koyabilmek için sıvı tedavisi, hasarlı bağırsak dokusunun enfeksiyonunu engellemek için antibiyotik tedavisi ve immunostimulant (bağışıklığı güçlendirici) ilaçlar verilebilir. Her hastalıkta olduğu gibi, tedavi seçeneklerini veteriner hekiminizle görüşüp kararı hekiminize bırakmanız önerilir. Kanlı ishal, tıpkı gençlik hastalığı gibi, en iyi tedavi şartlarında bile çok yüksek ölüm oranına (%80) sahip bir hastalıktır. Korunma, tedaviden çok daha önemlidir.

Kanlı İshal Hastalığından Korunma​


Hastalıktan korunma, uygun aşılama programıyla mümkündür. 6. haftadan itibaren, köpeğinizin karma aşısını mutlaka yaptırmalısınız. ikinci karma aşı yapılmadan, tam bir korunma mümkün olmayabilir. Bu yüzden köpeğinizin ikinci karma aşısı yapılmadan diğer köpeklerle (annesi ve kardeşleri hariç) temasını engellemelisiniz. Ayrıca diğer köpeklerin gezdiği yerlerde köpeğinizi dolaştırmamalı, diğer köpeklerin dışkısı ve idrarıyla bulaşık cisimlerden köpeğinizi uzak tutmalısınız.

Köpeğinizi sahiplenmeden önce karma aşısı yapılmış ise mutlaka aşı karnesini isteyin ve aşının veteriner hekim tarafından yapıldığına emin olun. Veteriner kliniklerine kanlı ishal şikayetiyle gelen hastaların hikayelerine bakıldığında, bir çoğunun uygunsuz şekilde aşılanmış olduğu görülmektedir. Uygun aşılama programı hastalığa karşı %99 oranında koruma sağlamaktadır. Özellikle petshop ve hayvan barınaklarından köpek alınırken dikkat edilmelidir, çünkü kalabalık barındırma her zaman hastalık riskini artırır.
 

Arndiol

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
28 Ağu 2020
Mesajlar
1,856
Çözümler
26
Tepkime puanı
975
Puanları
113
Konum
İzmir
Çok yavru kaybettik bu problem yüzünden.
Dikkatli olmak lazım.
Güzel bir bilgi kaynağı olmuş teşekkürler.
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Çok yavru kaybettik bu problem yüzünden.
Dikkatli olmak lazım.
Güzel bir bilgi kaynağı olmuş teşekkürler.

Çok fazla dikkat edilmesi gereken bir konu kanlı ishal, sadece kanlı olmasına da gerek normal ishal durumlarında dahi çok büyük önlemler alınmalı ve anında veteriner hekim aranmalı.
 

Benzer konular