Köpeklerde İshal Nedenleri

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

merve

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
12 Nis 2020
Mesajlar
27
Tepkime puanı
22
Puanları
3
Konum
Zonguldak
İshal, birçok hayvanda sıklıkla görülebilir, oldukça yaygındır. Aslında ishal, bir hastalık değil bir hastalığın belirtisidir. Bu hastalık mama değişimi gibi nedenlerle yaşanan basit mide-bağırsak sorunları olabilirken daha ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Bu sebeple köpeklerde ishal nedenleri çok çeşitlidir.


Köpeklerde İshal Nedenleri Nelerdir?

  • Mama değişimi
  • Bir yiyeceğe karşı alerji
  • Mideyi bozacak bir besin tüketilmesi
  • Zehirli bir madde tüketilmesi
  • Yabancı cisim yutmak
  • Farklı alerjiler
  • Bakteri veya virüs kaynaklı enfeksiyon
  • İç parazit
  • Bağırsak sorunları
  • Böbrek veya karaciğer hastalıkları
  • Sindirim sistemi organlarında tümör oluşumu
  • Stres
kopeklerde-ishal-nedenleri.jpg

Hangi Durumlarda Veterinere Gidilmeli?

İshal, yukarıda belirtildiği gibi basit bir sebepten veya ciddi bir hastalıktan kaynaklı olabilir. İshal sürecinde köpeği takip etmek gerekir. Kusma gibi başka semptomların olup olmadığı, ishalin ne kadar süre devam ettiği, köpek dostunuzun herhangi bir yerinin ağrıyıp ağrımadığı incelenmelidir.

Eğer ishal ile birlikte kusma ve ateş görülüyorsa bu ciddi bir sağlık sorunu belirtisi olabilir. Bu sebeple kesinlikle bir veterinere gidilmelidir. Aynı şekilde iştah kaybı, yemeden kesilme, halsizlik, bitkinlik gibi semptomlar da veterinere gitmeyi gerektiren belirtiler arasındadır.

Köpeğin dışkısının çok koyu renkli olması veya siyah olması, dışkıda kan görülmesi acilen müdahale edilmesi gerekene bir sağlık sorunu belirtisi olabileceği için acilen veterinere gidilmelidir.

Köpek dostunuz karın ağrısı belirtileri gösteriyorsa, karnına dokunulduğunda kızıyor, inleme gibi ağrıdığını belli eden sesler çıkarıyor veya karnına dokunulduğunda nefes alış verişlerinde hızlanma gözlemleniyorsa, karnında şişlik varsa köpeğiniz karın ağrısı çekiyor demektir ve veterinere gidilmelidir. Karında şişlik ve ağrı genelde köpeklerde ishal nedenleri arasında bulunan iç parazitten kaynaklı olsa da mutlaka veteriner muayenesi gereklidir.

İshal Köpeğin Beslenmesi

Su takviyesi, ishal süresinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktaların başında gelir. İshal bir köpek, devamlı su kaybettiği için sık sık temiz su içmeli, kaybettiği suyu tekrar kazanmalıdır.

Bu süreçte veteriner hekimin tavsiyelerine uyulmalı, gerekli durumlarda hasta köpekler için üretilen yağsız mamalar kullanılmalıdır. V hekime danışılarak ılık yoğurt veya haşlanmış pirinç ile beslenebilir.

Muayene olmadan ve ishalin nedeni bulunmadan, kulaktan dolma bilgiler ile ilaç kullanılması kesinlikle doğru değildir. Bunlar ters etki yapıp hastalığı arttırabilir veya asıl hastalığın tespit edilmesi zorlaştırıp gözden kaçmasına neden olabilir.

Köpeklerde İshalin Asıl Nedeni Nasıl Bulunur?

Veterinere gidildiğinde ilk bulgulara göre şüphelenilen hastalıklar için testler yapılır. Köpeğin dehidrasyon (susuzluk) durumuna bakılarak sıvı takviyesi verilebilir. Dışkısından alınan örneğe yapılan testler ile dışkıda kan veya parazit olup olmadığı kontrol edilir. Herhangi bir parazit hastalığından şüphelenilmezse kan testi ile viral veya bakteriyel bir enfeksiyonun varlığı kontrol edilir ve çıkan sonuçlara göre tedavi uygulanır.

Yabancı cisim yutma sonucu ishal oluşumundan şüphelenilirse röntgen çekilerek köpeğinizin herhangi bir cisim yutup yutmadığı kontrol edilir.

İshalin, köpeklerde ishal nedenleri arasında bulunan alerji, mama değişimi, iç parazit hastalıkları, zehirlenme, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar gibi herhangi bir hastalıktan dolayı olmadığı kesinleşirse daha ciddi hastalıklardan şüphelenilebilir. Bu durumda hastalığı teşhis etmek için farklı testler uygulanır.

Tedavi, tespit edilen hastalığa göre uygulanır.

İshali Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Farklı nedenlerle oluşabilecek hastalıklar dışında köpek dostunuzun mide ve bağırsak sağlığını, alacağınız birkaç küçük önlem ile önleyebilirsiniz. Öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta köpeğin mama seçimidir. Mama seçimi, hem mide ve bağırsak sağlığında hem de bağışıklık sisteminin güçlenmesinde tüm evcil hayvanlar için çok önemlidir. Kalitesiz mama kullanımı, köpeğinizin sık sık hasta olmasına, hastalıkların zor atlatılmasına, düşük bağışıklık sistemine sebep olabilir.

Aşıların düzenli olarak yaptırılması, köpeğinizin hastalık riskini yüksek oranda azaltır. Bu sebeple aşı takvimi özenle takip edilmeli, özellikle parazit iğneleri zamanı geldiğinde yaptırılmalıdır.
 

pamukcuk

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
11 Nis 2020
Mesajlar
6
Tepkime puanı
4
Puanları
3
Konum
Ankara
çok faydalı bir paylaşım olmuş. kediler içinde aynı durum geçerli midir?
 

mevlutunal

Yeni Üye
Katılım
10 Mar 2020
Mesajlar
164
Çözümler
1
Tepkime puanı
83
Puanları
28
Konum
ALANYA/ANTALYA
Merhabalar , hayvanınız ishal olduğu zaman veteriner hekiminize gitmelisiniz, Kusma ishal ateş son safha zaten o safhaya kadar bekleyip sonra gitmeyi tavsiye etmek yapılacak en büyük yanlış.
 

merve

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
12 Nis 2020
Mesajlar
27
Tepkime puanı
22
Puanları
3
Konum
Zonguldak
Merhaba, makalede bahsetmek istediğim tek seferlik olan ishaller için izlenmeli demek istedim. Yani bir kere ishal şeklinde dışkı yapıp hemen düzelebiliyor. Takip edin demek istediğin süre en fazla 12 saat aslında. Süre belirtmediğim için uzun bekleyin gibi algılanmış, düzenleyeceğim