Köpeklerde Gebelik Dönemi Ile İlgili Olarak Bilinmesi Gerekenler!

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Furkan

Yönetici
Kopek Dostu
Katılım
21 Mar 2019
Mesajlar
123
Çözümler
1
Tepkime puanı
62
Puanları
28
Konum
Tokat
Köpek sahiplerinin bilgi sahibi olması gereken hususların başında köpeklerde gebelik dönemi geliyor. Köpeklerin gebelik süresi insanlara kıyasla farklıdır. 56 ila 70 gün arasında değişen bir gebelik süresi bulunur. Bu dönemde veteriner hekimden yardım almak şarttır. Bu sayede, hem köpeğin kaç yavrusunun olacağı öğrenilir hem de gebelik süreci en iyi şekilde gözlemlenir.

Bir köpeğin hamile olup olmadığını anlamak adına üç farklı yöntem kullanılır. 21. günden itibaren ultrasona başvurulur. Ultrason; köpek gebeliğinin tespit edilmesi için en sık kullanılan yöntemdir. Bunun yanı sıra, ekografi sayesinde de gebelik süreci tespit edilir. Ayrıca, karnın elle muayene edilmesi de farklı bir yöntem olarak kendisine yer bulur.

Hamile Köpeklerin Beslenmesi Nasıl Olmalı?​

Köpeklerde gebelik döneminin en önemli hususlarından birisi de beslenme! Bir başka deyişle, köpeklerin bu dönemde en iyi şekilde beslenmesi gerekiyor. Bilhassa doğumun yaklaştığı dönemde köpeğin beslenmesine dikkat edilmelidir. Çünkü, yavruların en hızlı geliştiği dönem gebelik döneminin sonlarıdır. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de gebelik döneminin sonlarına doğru ciddi kilo artışı meydana gelir. Buna ek olarak, doğumu yaklaşan köpekler zamanlarının neredeyse tamamını uyuyarak geçirirler.

kopeklerde-gebelik-donemi.jpg


Köpeklerde gebelik sürecinin beslenme detayında bilinmesi gerekenler var! Köpek sahipleri; köpeklerine özellikle hamileliğin beşinci ayıyla beraber daha çok mama vermelidirler. Hatta, vermiş oldukları mama miktarını %15 oranında arttırmaları tavsiye edilir. Yavru gelişimi söz konusu olduğu için köpeklerin daha çok mamaya ihtiyacı olacaktır. Özellikle su ve proteinin başrolünde olduğu bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Köpekler; gebelik döneminde eskiye kıyasla dört kat fazla protein ihtiyacı hissederler. Ayrıca, mama dışında ek gıda takviyesine de başvurulmalıdır. Yumurta, karaciğer ve süt ürünleri; köpeğin beslenmesi adına önem taşıyan gıdalardır. Protein dışında mineral verilmesi de önemlidir. Ancak, nasıl bir mineral takviyesi yapılacağı noktasında mutlaka veterinere danışılmalıdır.

Köpeklerde Gebelik Sürecinde Köpek Sahiplerine Hangi Sorumluluklar Düşüyor?​

Köpeklerde gebelik dönemi ile ilgili olarak merak edilen çok fazla şey var! Doğum yapma zamanı gelen köpeklerin kendileri için yalnız ve rahat bir ortam aradıkları bilinir. Bu noktada, köpek sahibi; köpeğin üzerine gitmemelidir. Bir başka deyişle, köpek; doğum yapacağı yeri kendisi seçmelidir. Ancak, köpeğin doğum yapacağı yerin doğuma hazırlanması gerekiyor. Buraya birtakım eski kıyafetler serilebilir. Ayrıca, sıcak ve temiz bir ortam yaratılmalıdır. Köpek sahibi; uygun ortamı sağladıktan sonra köpeği kendi haline bırakmalıdır. Onu belirli aralıklarla gözlemlemelidir. Köpek; anormal davranışlar sergilediği takdirde vakit kaybetmeden veteriner hekim ile irtibat kurmak gerekir.

Köpeklerin genetik yapısı; insanlara kıyasla farklıdır. Örneğin, bir köpek; aynı anda iki farklı köpek ile çiftleşip onlardan farklı yavrular doğurabilir. Bunun yanı sıra, köpeklerin doğum yapması; insanlara kıyasla daha uzun sürer. İlk yavrunun doğması ile son yavrunun doğması arasında 24 saat zaman farkı olabilir. Ancak, köpek; 24 saat geçmesine rağmen doğumunu bitiremediyse vakit kaybetmeden veteriner ile iletişim kurulmalıdır.

Köpeklerde gebelik süreci yalnızca doğum ile sınırlı değil! Doğumun ardından da bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Bazı hallerde köpeğin sütü gelmeyebilir. Bu noktada, yavru köpekler için özel olarak üretilmiş ana sütü kullanılabilir. Bu süt bir biberona konmalı ve bu sayede köpek beslenmelidir. Köpek sahiplerinin en çok merak ettiği hususlardan birisi de köpeğin doğum zamanının tahmin edilip edilemeyeceği! Bu konu hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir. Ancak, köpek; doğumdan en geç bir önce huzursuz davranışlar sergilemeye başlar.
 

Benzer konular