Köpek Özellikleri ve Tarihçesi

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Arkeolojik bulgulara bakıldığında insanlar, köpeklerle 14 bin yıldır iç içe yaşamaktadır. Bu süreç boyunca köpekler ve insanlar işbirliği içinde olmuş, birbirlerinin ihtiyaçlarını tamamlamışlardır. 14 bin yılın sonunda doğada evcilleşmemiş köpek sayısı yok denecek kadar azdır. Köpekler çiftlik hayvanlarını ve bulundukları bölgeleri korumada, suçluları yakalamada, arama-kurtarma gibi birçok önemli görevde yer alır.
Köpeklerin evcilleşmeye başlama sürece Neolitik çağa denk gelmektedir. Bu dönemde insanlar mağaralardan çıkıp tarıma ve çiftlik hayvanı yetiştiriciliğine başlamıştır. Avrupa’da bulunan fosillere göre köpek yavruyken alınıp evcilleştirilmeye başlamış, avlanmada ve yetiştirilen koyunların korunmasında kullanılmıştır. Evcilleşen köpeklerin boyutları zamanlama küçülmüş ve zekalarında artış görülmüştür. Bununla beraber renk çeşitliliği artmış, dış görünüşte farklılık görülmeye başlamıştır. Köpek üretiminin ve yetiştiriciliğinin artmasıyla birlikte birçok farklı köpek ırkı ortaya çıkmıştır ve çıkmaya devam etmektedir. Günümüzde 339 farklı köpek ırkı olduğu bilinmektedir. Bu ırklar ise yalnızca 5 tip köpek ırkından türemiştir. Bronz çağına ait fosillerde şu köpek türlerine rastlanır:
  • Mastif
  • Kurt ve kurt benzeri köpekler
  • Greyhoundler
  • Pointer tipi köpekler
  • Çoban köpekleri

köpeklerin özellikleri ve tarihçesi.jpg

Köpeklerin Sınıflandırılması
Köpek ırkları yaptığı işe ve vücuta boyutuna bağlı olarak sınıflandırılırlar. Köpek ırklarının yaptığı işe göre sınıflandırılmasının en önemli sebeplerinden biri de her köpeğin aynı görevi yerine getiremeyecek olmasıdır. Bazı köpek ırkları çobanlık yaparken, bazıları sirkte gösteri amaçlı kullanılmaktadır. Köpeklerde iş sınıflandırması 7 ana başlıkta incelenir.

Çoban Köpekleri
Çoban köpekleri sorumlu oldukları sürüyü kurt ve benzeri yırtıcılardan korumakla görevlidir. Çoğunlukla köpekler yavruyken eğitime başlanır. Eğitim süreci tamamlandıktan sonra çoban köpekleri sürünün başına geçer.

İş köpekleri
İş köpekleri kendi içinde birçok farklı gruba ayrılır. Arama-kurtarma köpekleri, refakat köpekleri, orduda kullanılan köpekler, savaş köpekleri ve bekçi köpekleri iş köpeği sınıfında yer almaktadır. İş köpekleri düşmanın yaklaştığını hissederek çevreyi uyarırlar.

Spor Köpekleri
Hassas koku alma duyuları sayesinde avın yerini tespit ederler. Sahipleri tarafından vurulan canlının yerini tespit edip bulundukları yere geri getirirler.

Av Köpekleri
Av köpekleri kendi içinde iki grupta incelenir. Birinci gruptaki köpekler göz ile avının yerini belirlerken, ikinci gruptaki köpekler avının yerini burnu ile belirlemektedir.
Birinci gruptaki köpekler avını çok uzak mesafeden görüp avlayabilmektedir.
İkinci gruptaki köpekler ise avlarının kokusunu alır ve buna göre hareket ederler. Burnunu kullanarak avlanan köpekler günlük hayatta polis köpeği olarak kullanılmaktadır. Bu köpeklerin bir diğer özelliği ise 35mil/ saat kadar koşabiliyor olmasıdır.

Terrier
Terrier köpekler koku yetenekleri sayesinde avlarını toprak altındaki yuvadan çıkarmasıyla bilinir. Bu sebeple toprak anlamına gelen Terrier adını almışlardır. Cesur ve zeki olan bu köpekler günümüzde çoğunlukla ev hayvanı olarak karşımıza çıkar.

Toy (Oyuncak) Köpekler
Toy adından da anlaşılacağı üzere çoğunlukla ev hayvanı olarak tercih edilir. Oyuncak köpekler küçük vücut yapıları, sevimlilikleri ve zekalarıyla evcil hayvan grubunda yer alır. Zekaları sayesinde birçok eğitimi hızlıca kavrarlar.

Non-spor
Non spor köpekler psikolojik terapilerde, avcılıkta ve bekçilikte kullanılabilmektedir. Özellikle stresli hayata sahip kişilerin non-spor köpek sahiplenmesi tavsiye edilir. Bu köpekler sadık ve koruyucu olmalarıyla bilinir. Aynı zamanda öğrenme kabiliyeti yüksek köpekler sirkte gösteri amaçlı kullanılır.
köpeklerin özellikleri nelerdir.jpg

Köpeklerin Özellikleri Nelerdir?
  • Köpeklerin duyu organları insanlarınkine kıyasla çok daha güçlüdür.
  • Köpeklerde koku alma duyusu günümüzdeki ileri teknoloji cihazlardan daha hassastır.
  • Köpeklerde koyu renkli burun koku alma kalitesini arttırmaktadır. Gaz kaçağı tespit etme gibi koku duyusunun önem kazandığı görevlerde mümkünse koyu renkli burna sahip köpeklerin tercih edilmesi tavsiye edilir.
  • Köpekler dünyayı insanlar gibi görmezler. İnsanlar mavi, yeşil ve kırmızı olmak üzere 3 rengi algılayabilirken, köpekler bazı uzmanlara göre yalnızca mavi ve sarı rengini algılayabilirler. Bununla beraber köpeklerin dünyayı nasıl gördüğü tam olarak açıklığa kavuşturulamamıştır.
  • Köpekler detaylara değil cismin hareketine odaklanırlar. Uzun mesafede hareketsiz bir cismin köpek tarafından görülmesi mümkün değildir.
  • Yabani hayatta kurtlar bir başka kurdun ulumasını 6436 km öteden duyabilir.
  • Rota belirleme ve izledikleri rotayı hatırlama kabiliyetine sahiplerdir.
  • Toprağı kazmaları, uyumak için karanlık alanları tercih etmeleri ve uyumadan önce yuvarlak çizmelerinin sebebi bilimsel olarak bilinmemektedir.
  • Köpekler bölgelerini temiz tutarlar. Temizlik alışkanlığı anneden yavruya geçer.
  • Tuvaletlerini yemek yedikleri ve devamlı uyudukları alana yapmazlar. Özellikle yemek yedikleri alanın daha uzağına yapmayı tercih ederler.
  • Köpekler suda yüzebilir. Sibirya yabani Racoon köpeği gibi köpek türleri harika bir yüzücü ve dalıcıdır.
  • Yılda 2 kez kızgınlığa girerler. Kızgınlık döneminde östrus döngüsüne rastlanır.
  • Gebelik süresi ortalama 62 gün sürmektedir.
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Köpekler adına muhteşem bir makale olmuş Gülce, eline emeğine sağlık olabildiğince bilgi verici yerlere odaklanmışsın.
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Sahiplenmeden önce işin temelini öğrenelim dedim. :)
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@Gülce, ben çok beğendim. Oldukça etkili bir yazı olmuş, elbette birçok kişi şu şekilde düşünüyor "köpek değil mi? sahipleniriz." öyle olmuyor işte, yeni bir evlat ediniyormuş gibi veya evladınız oluyor gibi hissetmeli. Sadece köpekte değil, tüm hayvanlarda böyle sorumluluk almalıyız.
 

Begüm

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
6 Ağu 2019
Mesajlar
424
Tepkime puanı
220
Puanları
43
Konum
Zonguldak
Gülce hanımın köpekler, kediler, kemirgenler ve mamalar hakkında bilgisini çok beğeniyorum. Sade ve temiz bir bilgiye sahip emeğinize sağlık köpekler hakkında bu yazınız aşırı bilgilendirici olmuş.
 

Gizem

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
447
Tepkime puanı
231
Puanları
43
Konum
İzmir
@Gülce, son derece faydalı bir yazı olmuş köpek beslemek isteyenler ve yeni başlayacaklar için (aslında herkes için yararlı makale ama) muhteşem bir makale diyebilirim.