Köpeğinizin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Köpeğinizin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Köpekler de tıpkı insanlar gibi küçük virüsler nedeniyle ciddi komplikasyonlara maruz kalabilir ve çeşitli hastalıklara yakalanabilirler. Ancak köpeğiniz size hasta olup olmadığını kendisi söyleyemeyeceği için, belirli semptomlara dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca, köpeğinizin hasta olabileceğinden şüpheleniyorsanız, en kısa zamanda veterinerinize danışmalısınız. Peki, köpeğinizin hasta olduğunu nasıl anlarsınız? İşte, size yardımcı olacak bazı ipuçları:

1. Ağız ve Diş Problemleri

Aşırı dil sarkması veya ağız kokusu, köpeğinizde diş problemi olduğunun habercisi olabilir. Birçok diş problemini önlemek için köpeğinizi, dişlerini fırçalamanıza izin verecek şekilde eğitmeye çalışın. Köpeğinizin diş problemi varsa ağzına dokunurken hassas olup olmadığına dikkat edin. Ayrıca, dikkatle takip ederseniz köpeğinizin çiğneme konusunda herhangi bir sorunu varsa, bunu da kolayca fark edebilirsiniz.

2. Aşırı Öksürme

Köpeğinizin öksürüyorsa hastalık konusunda endişelenebilirsiniz. için bir neden olmayabilir. Bununla birlikte, 24 saatten fazla süren öksürük daha ciddi bir hastalığı işaret edebilir. Köpeğinizin öksürmesi, bronşitten kalp problemlerine varıncaya kadar çeşitli riskler doğurabilir.

3. Davranış Değişiklikleri

Tıpkı insanların kendilerini iyi hissetmediklerinde farklı davranabildikleri gibi köpekler de kendilerini iyi hissetmiyorsa, davranış değişiklikleri gösterebilirler. Örneğin; köpekler hastalandığı zaman hiperaktivite veya aşırı enerji düşüklüğü gibi davranış değişikleri gözlemleyebilirsiniz. Köpeğinizin davranışında değişiklikler olduğunu fark ederseniz, mutlaka veterinerinizi ziyaret etmelisiniz.

4. Yüksek Ateş

Köpeklerin de hastalandıkları zaman ateşi çıkabilir. Köpeğinizin ateşinin ortalama 38 - 39 derece olması gerekir. 40 dereceyi geçen bir ateş ölçerseniz köpeğiniz hemen veterinerinize götürmelisiniz. Ayrıca, 41 derecenin üzerinde ölçülen bir sıcaklık hipotermi olarak kabul edilir. Bu sıcaklık ölümcül bir duruma işaret ettiği için acilen köpeğiniz veterinere götürmelisiniz.

kopeginizin-hasta-oldugunu-nasil-anlarsiniz.png


5. Günlük İçtiği Su Miktarı

Köpeğinizin günlük içtiği su miktarını takip edin. Bu miktarda herhangi bir büyük değişiklik fark ederseniz, not alın. Çok fazla veya çok az su içmesi, veterinerler tarafından köpeklerde hastalık belirtileri arasında değerlendirilir. Köpeğinizin bir hafta boyunca normalden çok daha fazla su içtiğini fark ederseniz, veterinerinize danışmalısınız.


6. Aşırı İştahsızlık

Köpeğiniz hasta olduğunda aşırı iştahsız olabilir. Köpeğinizin aşırı kilo vermesine neden olan iştahsızlık ateş, ağrı veya stresin yanı sıra diğer bazı hastalıkları işaret edebilir. Köpeğinizde ani kilo kaybı olduğunda mutlaka veterinerinize danışmalısınız.

7. Kusma ve İshal

Kusma ve ishal, köpeğinizin sağlığı hakkında olumsuz durumlar hakkında ipucu verebilir. Bu semptomlar; sert bir cisim yutma, ülser ve parazit gibi birçok önemli problemin belirtisi olabilir. Bir defaya mahsus kusma veya ishal, mutlaka endişe etmenizi gerektirmez. Ancak, bu durumlar 24 saatten fazla sürüyorsa en kısa zamanda veterinerinize danışmanız gerekir.

8. Aşırı Kaşınma

Bütün köpekler düzenli olarak kaşınırlar. Bununla birlikte, köpeklerde aşırı kaşınma ciddi bir sağlık probleminin işareti olabilir. Kaşınma; köpeğinizde pire veya kene gibi kaşındırıcı zararlıların bulunduğunun bir işareti olabilir. Kaşınma, köpeğinizdeki endokrin veya hormonal problemler anlamına da gelebilir. Bu durunda köpeğinizi veterinere götürüp gerekli testleri yaptırmalı ve gerekli teşhis ve tedavi işlemlerini yapmalısınız.

9. Nefes Alıp Vermede Zorlanma

Zorlanarak nefes alıp verme, köpeğinizin solunum sisteminde bir sorun olduğunu gösterebilir. Sebebini kendi başınıza belirlemek zor olabilir. Köpeğinizin solunumu ile ilgili problemlerini teşhis etmek için onu veterinerinize görürseniz gerekir. Ayrıca, köpeğinizin diş etlerinin mavimsi bir tonu varsa, durumun çok daha acil müdahale gerektirdiğini ve bir an önce veterinerinize başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız.

10. İdrar Sıklığında Değişiklik

Köpeğinizin idrara çıkma sıklığındaki değişiklikler böbrek veya idrar yolları ile ilgili hastalıkların göstergesi olabilir. Ayrıca, köpeğinizin idrarında kan bulunması veya tuhaf renk değişikliği olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. Köpeğinizin idrar rengi veya idrar sıklığı ile ilgili bir değişiklik tespit ederseniz vakit kaybetmeden veterinerinize başvurmalısınız.

Son olarak, yukarıdaki ipuçlarını dikkat etmenin yanı sıra köpeğiniz sağlığı için veterinerinizin uygun gördüğü zamanlarda rutin sağlık taramalarını yaptırmayı da ihmal etmemelisiniz.
 

Benzer konular