Kirpilerde Sık Görülen Hastalıklar ve Tedavileri

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Kirpilerde iç-dış parazit, sindirim rahatsızlıkları, saçkıran, solunum rahatsızlıkları, üriner problemler sıklıkla görülen rahatsızlıklar arasındadır. Doğada yaşayan kirpilerde bu tür hastalıkları teşhis etmek zor olsa da kirpi evcil hayvan olarak bakıldığında semptomlar tespit edilerek gerekli önlemleri almak mümkündür.

Kirpilerde Sık Görülen Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?
Evcil kirpi bakımı yaparken mutlaka kirpilerin genel hastalıkları konusunda bilgi edinmek gerekir. Kirpilerde en sık rastlanan rahatsızlıklardan biri de iç-dış parazittir. Bağırsak paraziti, kene, pire ve akarlar çeşitli deri hastalıklarına ve iltihaplanmaya sebep olabilir. Caparina tripilis adı verilen akar, kirpilerde en sık rastlanan dış parazitlerden bir tanesidir. Bu akarlar çoğunlukla yüz çevresinde bulunur, kirpinin yüz bölgesinde gezen minik parazitler tespit edildiğinde çok geç kalmadan veteriner hekime götürülmelidir. Caparina tripilis, kirpiler arasında çok hızlı yayılabilir. Çoğu zaman klinik belirtilere rastlanmaz, bu sebeple düzenli sağlık kontrolü oldukça önemlidir. Kirpileri iç ve dış parazitlerden uzak tutmak için düzenli olarak aşılama yapılması ve bulunduğu ortamın temiz tutulması gerekir. Dışarıda yaşayan kirpiler kene, pire gibi dış parazite yakalanmaya oldukça yatkındır. Sokakta yaralı hâlde bulunan kirpilerin vücutlarında dış parazit olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

Kirpilerde Sık Görülen Hastalıklar ve Tedavileri.jpg

Kirpi saçkıran hastalığı kirpiler arasında oldukça yaygındır. Hayvandan insana ve insandan hayvana bulaşıcı bir hastalıktır. Dikenlerde ve tüyde dökülme, ciltte yara kabukları ve pul pul deri dökülmesi başlıca saçkıran hastalığı semptomları arasında yer alır.
Kanser kirpilerde çoğunlukla belirgin semptomlar göstermez. Üç yaşından büyük kirpilerde daha sık rastlanır. Kanser semptomları çoğunlukla kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizlik olarak kendini gösterir. Olası kanser riskine karşı sağlık kontrolleri ihmal edilmemelidir.
Solunum rahatsızlıkları soğukta kalan, enfekte olan birçok kirpide gözlemlenir. Solunum yolu hastalıklarından olan zatürre kirpilerde en sık rastlanan hastalıklardan bir tanesidir. Burun akıntısı, öksürük, hapşırık, nefes darlığı belirgin semptomlardan bazılarıdır. Bununla birlikte Bordatella bronchiseptica bakterisi de kirpilerde zatürreye sebep olur. Çoğunlukla köpeklerden kirpilere bulaşır. Bakterinin bulaşıcılığını önlemek için köpeklerin düzenli olarak aşılatılması gerekir.
Kirpilerde sindirim sistemi rahatsızlıkları birçok sebepten dolayı meydana gelebilir. Yanlış beslenme, kalitesiz besinler, ani mama değişiklikleri sindirim sistemi hastalıklarına yol açabilecek başlıca problemlerdendir. Salmonella enfeksiyonunun en belirgin semptomlarımdan biri de ishaldir. İshal hafife alınır ve müdahale edilmezse ciddi sorunlara yol açabileceğinden olabildiğince hızlı tedaviye başlanmalıdır.

Kirpilerde Sık Görülen Hastalıklar ve Tedavileri 2.jpg

Kirpi Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir?
Tüm hayvanların hastalık tanı, teşhis ve tedavisinden veteriner hekimler sorumludur. Hastalığın belirlenmesi için dışkı analizi, ultrason, röntgen kan veya idrar testi gibi birçok inceleme gerekebilir. Hastalığın türüne bağlı olarak tetkikler farklılık göstereceğinden teşhisin tam olarak hangi yöntemlerle yapılacağını söylemek mümkün değildir.

Kirpilerde Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir?
Kirpilerde hastalık tedavisi için çeşitli yöntemlere başvurulması gerekebilir. İç-dış parazit için ilaç tedavisi, solunum yolları rahatsızlıkları için antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Aynı zamanda sıvı tedavisi, cerrahi müdahale de tedavi seçenekleri arasındadır. Veteriner hekim olmayan kişiler kirpiye müdahale etmeye çalışmamalı, doğrudan bir uzmana başvurmalıdır. Yanlış ilaç tedavisi ciddi sonuçlar doğurabilir. Yolda hâlsiz bir kirpi bulmuşsanız ilk yapmanız gereken kirpiyi korunaklı bir yere alıp vücut sıcaklığının düşmesini engellemektir. İkinci olarak susuz kalmış olma ihtimaline karşı su içmesine yardımcı olunmalı, aç olması ihtimaline karşı tüketebileceği birkaç besin çeşidi ulaşabileceği bir noktaya konmalıdır. Mümkünse vücudunda yara olup olmadığı kontrol edilmelidir. İlk müdahale sonrasında kirpiler ile ilgilenen bir veteriner kliniğine veya üniversite fakültelerine gidilmelidir.

Not: Kirpi beslemek Türkiye'de yasal değildir.
 
Son düzenleme:

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Bazen bahçemizde çıkıyor bu sevimli kirpiler, istemeden suç mu işliyoruz acaba? :)

Harika bir yazı olmuş, elinize emeğinize sağlık.
 

Mnemosynes

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
266
Tepkime puanı
312
Puanları
63
Konum
İstanbul
Bazen bahçemizde çıkıyor bu sevimli kirpiler, istemeden suç mu işliyoruz acaba? :)

Harika bir yazı olmuş, elinize emeğinize sağlık.

Teşekkür ederim @Tevfik Bey.
Bizim de apartmanın bahçesinde var. Kediler için koyduğumuz mamaları gece kıtır kıtır yiyip, boyları yetmediği için onların su kabını devirerek de su içiyorlar. 😂
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Bizim de mamaları kargalar bitiriyor, sanırım kirpiler de bunlara dahil :D

Karınları doysunda tek, canlarım benim :)
 

Benzer konular