Kırmızı Burunlu Tetra Balığı Özellikleri

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Mnemosynes

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
266
Tepkime puanı
312
Puanları
63
Konum
İstanbul
Kırmızı Burunlu Tetra Balığı akvaristlerin çevrelerinde çok iyi bilinir. Latin Amerika'dan gelen bu balık türleri bir akvaryum balığı seçimi için idealdir. Tipik bir kırmızı burun tetra tropikal bir tatlı su balığı olarak sınıflandırılır. Olgunlaştığında yaklaşık beş santimetre uzunluğundadır. Düzgün bakıldığında, bu tetralar bir akvaryumda altı yıla kadar yaşayabilir.

Kırmızı Burunlu Tetra Balığı Kökeni
Bilimsel adı Hemigrammus rhodostomus olan tetra tüm tropik bölgelerde bulunur. Üç ana tür mevcuttur. Latin Amerika'nın özellikle Brezilya çevresindeki farklı yerlerinde rastlanabilir. Üç türün hepsi çok benzerdir ve ayırt edilmesi zordur. Kırmızı burunlu tetra, nehirlerin nispeten düşük mineral bileşimi, yüksek asitlik seviyesi ve çürümüş organik madde bulunan yerlerinde yaşamayı tercih eder. Bazı durumlarda, su bitkileri nehrin bu bölgelerinde yaşar. Bu bitkiler suya nüfuz eden güneş ışığı miktarını azaltır ve bu tetraların sevdiği ideal koşulları yaratır. Akvaryumda da benzer koşulların sağlanması gerekir.

Fiziksel Özellikleri
Bu tetralar benzersiz bir şekle sahiptir. Vücutlarının sırt kısmı parlak gümüştür. Bazılarında pullarına gömülü yeşil lekeler vardır. Kuyruk yüzgeci beyaz (dört) ve siyah (genellikle üç) yatay şeritlere sahiptir. Kafaları, tipik olarak parlak kan kırmızısıdır ve kırmızılık gözlerini de kaplar. Olgun dişilerde belirgin vücut ağırlığı dışında erkekleri dişilerden ayırmak için kullanılabilecek belirgin fiziksel farklılıklar yoktur. Ancak dişilerin vücutları biraz daha şişkin olma eğilimindedir.

Kırmızı Burunlu Tetra Balığı Özellikleri.jpg


Besleme
Sevimli tetralar, yiyecek söz konusu olduğunda seçici değildir. Türler, canlı balıkların yanı sıra nispeten çeşitli yemekler tüketmeyi sever. Dondurulmuş veya canlı ürünleri tercih edebilirsiniz. Ancak verdiğiniz her şeyin en yüksek kaliteye ve besin değerine sahip olduğundan emin olmalısınız. Yüzeye yakın yerlerde değil akvaryumun arka kısımlarında beslenmeyi severler. Kurutulmuş pullar veya granüller gibi diğer yiyecekler de tetraları beslemek için doğru seçeneklerdir.

Kırmızı Burunlu Tetra Beslemek
Kırmızı burunlu tetra balıkları sürü ile yaşamaya meyilli balıklardır. Dolayısıyla üremeleri de bir arada yaşamaları da kolaydır. Üreme zamanında suyun bir nebze bulanık olmasını tercih ederler. Bu ortamı, akvaryum zemininde kullanabileceğiniz ince taneli kumla sağlayabilirsiniz. Kendi başlarına düzen kurma ve kendi şartlarında birbirleriyle sosyalleşme eğilimindedirler. En az 6 balık birlikte beslenebilir. Bunun için minimum 80 litre akvaryum gereklidir.

Ilık suyu tercih ettikleri için sıcaklık aralığı 24 ila 31 santigrat derece arasında sabit tutulmalıdır. Üreme döneminde sıcaklık 33 dereceye kadar çıkarılabilir. Akvaryum bakımı açısından suyun pH’ı 5.6 ila 7.4 arasında tutulabilir. Akvaryuma yapraklı bitkiler eklemek akıllıca olacaktır. Ayrıca, bu balıklar amonyak ve diğer protein atıklarına karşı son derece hassas olduğundan, harici filtreleme birimlerini kullanmak iyi bir fikirdir.

Diğer Amerikan Tetraları için şu yazılara da göz atabilirsiniz:

Neon Tetra Balığı Özellikleri ve Bakımı

Ember Tetra Balığı Özellikleri ve Bakımı

Siyah Tetra Balığı Özellikleri ve Bakımı