Kedim Hapşuruyor Sebebi Nedir?

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Kediler tıpkı insanlar gibi hapşırır. Ara sıra görülen hapşırıklar bir hastalığın belirtisi olarak görülmemelidir.

Hapşırığı şu şekilde tanımlayabiliriz: Burun mukozasının havada bulunan alışılmadık parçacıkla
5f0cd07663813.jpg
rın tahriş etmesi durumunda burun ve ağız yoluyla akciğerlere giden havanın hızlı ve ani şekilde dışarıya atılımıdır.

Kedi devamlı hapşırıyor ve hapşırığı bir türlü geçmiyorsa, çeşitli alerjenler veya enfeksiyonlara işaret ediyor olabilir.Veteriner hekiminiz muayene sonrası semptomlara bağlı olarak ağız, burun, boğaz veya gözden numune alabilir.

Kedilerde devamlı hapşırığın sebebi en popüler sebeplerinden biri üst solunum yolu enfeksiyondur. Barınaktan veya toplu bakım yapılan yerlerden sahiplenilen kedilerde üst solunum yoluna enfeksiyona rastlanması muhtemeldir. Üst solunum yolu enfeksiyonuna en fazla yavru kedilerde ve aşısız kedilerde rastlanır. Erken yaşta ve doğru zamanda yapılan aşılarla kediler bu tarz enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanır. Devamlı kolonya, oda parfümü, sigara, nargile gibi kokulara maruz kalan bir kedi bu sebeple hapşırıyor olabilir.

Kedilerde hapşırığa sebep olabilecek virüsler:
  • Feline Herpes Virüsü: Oldukça ciddi ve yaygın bir virüstür. Başka kedilerle iletişime geçen her aşısız kedi bu virüse kolaylıkla yakalanabilir. Her yaştan kedinin etiklenebileceği bir virüs tipidir. İnsana herhangi bir bulaşıcılığı yoktur. Enfekte olan kediler 2-5 gün içerisinde semptomları göstermeye başlayacaktır. Genellikle kediden kediye etkileşim yolu ile geçse de eşyalarla kontamine olmuş virüs parçacıkları da kedinizin bu virüse yakalanmasına sebebiyet verebilir. Kedinin devamlı strese girmesi iyileşmeyi geciktirir.

  • Feline Calcivirüs: Kediler arasında oldukça bulaşıcı virüslerden biridir. İlerlemesi durumunda pnömoniye yani zatürreye dahi sebebiyet verebilmektedir. Feline Calcivirüs hapşırığın beraberinde ağız ülseri gibi sorunları da getirir. Vakit kaybetmeden tedavi ettirilmelidir.


Hapşırığa sebep olabilecek bazı enfeksiyonlar:
vet-cat.jpg

  • Bordatella: Köpeklerden kedilere geçebilecek bir enfeksiyon çeşididir. Bakteri enfekte olmuş kedilerin ağız ve burun sekresyonlarında bulunur.
  • Mikoplazma: Pire kene ısırıkları veya kan nakli yoluyla bulaşabilir. Enfekte olmuş kedi bir başka kediyi ısırdığında da kedinin enfekte olduğunu gözlemleyebiliriz. Yalnızca bağışıklığı düşük kedilerde tehdit taşır.
  • Alerji:Çiçek polenleri, parfümler, sigara-nargile dumanı, küf, toz, temizlik malzemeleri,kedi kumu, tütsü gibi birçok sebepten dolayı kediler alerji oluyor olabilir. Evde bulunan çiçekler kaldırılabilir. Kedinin bulunduğu odada sigara içilmemeli, oda parfümü bulundurulmamalıdır. Parfüm, kolonya kullanılacaksa kedi odadan bir süre uzak tutulmalıdır.
  • Dental hastalıklar:Ağız içinde yaşanan çeşitli sağlıklı problemleri de kedilerde hapşırığa sebep olabilmektedir.
    Aynı zamanda hapşıran kediler:
  • FIV
  • Klamidya enfeksiyonu
  • Toxoplazma gibi hastalıklara da yakalanmış olabilirler.
 

Benzer konular