Kedilerde Kusma ve Sebepleri

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Tecrübeli bir kedi ebeveyni olarak bile, kedilerde kusma sorununun arkasındaki nedenleri anlamak önemlidir. Kediler yaşlandıkça vücutları değişir ve kusmaları bu değişikliklerin normal veya anormal olup olmadığını söylemenin bir yolu olabilir. Her ne kadar kedilerde kusma ufak bir parça yutmaktan kaynaklanabilse de yaygın görülen sebep genelde kedinin kendi tüylerini yutmasıdır. Bu durumda kedi, genellikle bir tüy yumağı olarak kılları kusacaktır.

Her ne kadar sıklıkla bir kıl yumağı kusan bir kedi normal olsa da, endişelenmeniz gerekebilecek zamanlar vardır. Kıl yumakları kediniz için sindirilmesi ağrılı veya zor olmamalıdır. Sindirilememiş kıl yumakları başka yöne gidebilir ve aşırı durumlarda ağrılı bağırsak tıkanıklıklarına neden olabilir, bu nedenle kedinizin normal rutinini takip edin ve bir kıl yumağı yüzünden kabızlık, uyuşukluk ve anoreksiya belirtilerine dikkat edin. Kedinizin tutarlı bir kıl yumağı sorunu varsa, kıl yumağı için formüle edilmiş bir kedi mamasına geçiş yapmak isteyebilirsiniz.

Kedilerde Kusma Sorunu Teşhisi

Arada sırada bir kıl yumağı (genellikle köpüklü veya sarı sıvı ile) veterinerinizi aramak için bir neden olmayabilir. Ancak kediniz haftada bir kez sık sık kusmaya başlarsa veya kıllar evcil hayvanınızda soruna yol açacak kadar büyük görünüyorsa veterinerinizle görüşmeniz gerekebilir. Çoğu veteriner kusmuk sorununun kıl yumağıyla ilgili olup olmadığını belirleyerek başlar. Daha sonra evinizdeki zararlı nesnelerin veya maddelerin olası yutulmasını tartışmaya geçerler ve son olarak, gerekirse, sorunu bulmak için X-ışınlarına veya ultrasona başvururlar. Çoğu veterinerin randevu almadan önce faydalı bilgileri toplayabilmeniz için kedilerde kusma sorununa bu şekilde yaklaşacağını bilmek faydalı olacaktır. Veterineri aradığınızda, kedinizin yakın çevresini, aktivitelerini ve kusma sıklığını ve görünümünü tanımlamaya hazır olun.

kedilerde-kusma-sebepleri-nelerdir.png


Kedilerde Kusma Sorunları İçin Diğer Nedenler

Kediniz kusmaya rağmen düzenli aktivitelere ve mama yemeye devam ederse ve başka açılardan da sağlıklı görünüyorsa, endişelenecek çok şeyiniz olmayabilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, sık veya aşırı kusma ciddi bir durumun sonucu olabilir. Kusmuk rengi ve içeriği kedinizin kusmasına neyin sebep olduğunu çok iyi anlatabilir. Örneğin, sarı ve köpüklü kusmuk genellikle kıl yumağı anlamına gelir. Ancak kalın sarı safra ciddi bir böbrek probleminin veya enfeksiyonun işareti olabilir. Bu sarı kusmaya uyuşukluk, iştahsızlık, iştah artışı veya anormal davranış eşlik ediyorsa, hemen kediniz için tıbbi yardım almalısınız.

Kedinizin kusmasına sebep olabilecek bir diğer senaryo da sindirilmemiş besindir. Bazen evcil hayvanınız çok hızlı yemek yiyebilir ve tüm yemeğini dışarı çıkarabilir. Bu durum birçok kedide karşılaşılır ve genellikle endişe verici bir konu değildir. Kedinizi yavaşlamaya ikna etmek için daha küçük ve daha sık beslemeniz gerekebilir. Nadir durumlarda, iç parazitler kusmaya neden olabilir. Veterinerinizin parazitleri bertaraf etmek için aşılama yapması gerekebilir.

Yiyecek Alerjisi

Bazı kediler ayrıca gıda hassasiyetlerinden ve alerjilerinden ötürü sindirim kargaşası yaşayabilir. Kedinizin yemekten önce ve sonra sergilediği davranışlara çok dikkat edin. Kusmanın yanı sıra ishal, veya kaşıntılı cilt sorunu var mı? Bu gözlemleri veterinerinizle tartışın ve veterinerinizin gıda değişiklikleri konusunda tavsiyelerini alın. Bazı kediler, sorunu çözmek için özel veya terapötik bir yiyeceğe ihtiyaç duyabilir. Diğerleri sorunu çözmek ve kusmayı azaltmak için daha yoğun testlere veya ilaçlara gereksinim duyarlar.

Kedinizin alerjisini evde teşhis etmeye çalışmayın, çünkü yemeğini kendi başınıza değiştirmek, düzgün yapılmazsa kedinizin midesini daha fazla rahatsız edebilir. Her zaman dikkatli olun ve eğer bir şey doğru görünmüyorsa, kedinizi hemen veterinere götürün. Her ne kadar kedi kusması bu kolay çözülen sorunlardan kaynaklansa da, her kedi farklıdır ve veterineriniz kedinizin kusmasına neden olan altta yatan sorunu teşhis etmek için en nitelikli kişidir.

Kedi Kusmasını Önleme Yolları

Tüm evcil hayvan ebeveynleri evcil hayvan kusmasını ortadan kaldırmanın sırrını bilmek ister. Sorunu çözmek için ne yazık ki sihirli bir kelime bulunmamaktadır. Ancak temizliğinizi ve kedinizin rahatsızlığını hafifletmeye çalışabileceğiniz birkaç yol mevcuttur. Kedilerde kusmayı durdurmak için en kolay yol tüyleri kısaltmaktır. Kedinizi düzenli olarak fırçalayarak, onu formda tutarak ve dengeli beslenmesini sağlayarak, kıl yumağı sayısını azaltabilirsiniz.

Düzen söz konusu olduğunda, kedinizi her gün aynı saatte beslediğinizden emin olun. Ona veterineriniz tarafından önerilen miktarda yiyecek verin. Yakınında her zaman temiz su bulundurun. Sık sık rahatsız olan bir kedi susuz kalabilir. Birçok kedi su ihtiyacının çoğunu yiyeceklerinden alırken, kusmak su kaybına yol açabilir. Bu yüzden bol miktarda su verdiğinizden ve mümkün olduğunda su içmeye teşvik ettiğinizden emin olun. Bu üç basit eylem, aşırı yeme veya çok hızlı yemeyi önlemede uzun bir yol kat etmenizi sağlayabilir.

Veterineriniz tarafından reçete edilen özel yiyecekler veya ilaçlar da altta yatan sağlık sorunlarını veya kedinizin kusmasına neden olan alerjileri hafifletmeye yardımcı olabilir. Kedinizin veterineri düzenli olarak ziyaret ettiğinden emin olun ve endişelerinizi tartışın. Her ne kadar karışıklık ve vücut sıvılarını temizlemek, tüm evcil hayvan ebeveynlerinin bir noktada deneyimleyecekleri bir şey olsa da, bu ipuçlarını takip etmek ve bir profesyonelden ne zaman yardım isteyeceğinizi bilmek kedilerde kusma sorunları ile baş etmenizi yardımcı olacaktır.
 

cigdemcnkc

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2019
Mesajlar
258
Tepkime puanı
119
Puanları
43
Yaş
26
Konum
Zonguldak
Çok güzel bir yazı olmuş elinizde sağlık. Çaklıt şuan bir buçuk yaşında çok küçükken 2 kez kusmuştu teki ilk iç parazitiydi diğerinde tüy kusmuştu bunun dışında hiç kusmadı. Bi müddet iki tüp malt kullandım ama şuan hiçbir şey kullanmıyorum
 

cigdemcnkc

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2019
Mesajlar
258
Tepkime puanı
119
Puanları
43
Yaş
26
Konum
Zonguldak
Arada bir kusucak gibi yapıyor ama kusmuyor bunun için konu açacaktım yakın bi zamanda iyi oldu bu anlatımınız :) Aynı sorun kardeşinde de varmış ama o çok sık yapıyormuş
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@cigdemcnkc, eğer kusma sebebi sıklıkla devam ediyorsa kesinlikle veteriner hekimlerine başvuru yapsınlar. Aksi hâlde daha kötü sonuçlar alabilirler.
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Güzel detaylı bir yazı olmuş adminim :D
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@cigdemcnkc, açıkçası ben çok daha önceleri bu durumu muhabbet kuşlarımda yapıyordum. Tabii onlara içirmiyordum ama yumurtlayamadıkları zaman zeytinyağı sürüyordum. Zeytinyağı doğal ise sorun olacağını sanmıyorum ama bu konuda bilgi sahibi arkadaşlar çok daha detaylı bilgi vereceklerdir.
 

cigdemcnkc

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2019
Mesajlar
258
Tepkime puanı
119
Puanları
43
Yaş
26
Konum
Zonguldak
İçtikten sonra kesmiş bu hareketi düzelmiş. Bende emin olamadım tüy kusma konusunda temizler mi gerçekten bilemedim
 

Benzer konular