Kedilerde Kusma Eğilimi ve Çim / Ot Tüketimi

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Arndiol

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
28 Ağu 2020
Mesajlar
1,854
Çözümler
26
Tepkime puanı
974
Puanları
113
Konum
İzmir
Merhaba;

Farklı bilgiler yer aldıgı için internetten yaptıgım araştırmalar sonucu (yerli ve yabancı kaynaklar) kedilerdeki bu eğilimleri sizlere anlatmak istedim.

Kediler birçok sebepten kaynaklı kusma eğilimi göstermektedirler. Zehirli ya da yememesi gereken bir maddeyi tüketmesi,alerji, herhangi bir enfeksiyon sebebiyle, diyabetten ve genel olarak midesinde oluşan tüy yumaklarından kaynaklı kusmak istemektedirler. Ancak bu saydıklarımız ve birçok sebep nedeniyle de kusma eğilimi gösteriyor olabilir. Gözlemlemek ve gerekli durumda en yakın veteriner hekime gitmek kedilerimizin sağlıgı acısından cok önemlidir.

Kusma eğilimi kronik olarak ve akut tipi kusma olarak ayrılabilir. Ayda 1-2 kez kusma genel olarak endişe uyandırmayan, tüy yumagı kaynaklı kusma şeklidir. Ancak sürekli bir kusma eğilimi göstermesi durumunda veteriner tarafından kontrol ve tahlillerin yapılması gereklidir.

Unutmayalım ki internette yazılan bircok yazı olmasına rağmen kediniz için en saglıklı kararı veterineriz verecektir, bizler ya da sizler değil

Tüy yumagı kusma süreçleri normal düşünülse de bazen değişen beslenme şekilleri nedeniyle kedi metobolizması tüylerin uygun biçimde dışkılanmasına izin vermeyebilmektedir. Eğer bu durumlarda kediniz halsiz, uykulu, yorgun veya huzursuz ise veteriner hekimize mutlaka başvurmanız gereklidir.


Kediler dogaları gereği fazla tüketilen çim / ot gibi besinleri parçalayacak enzimlere sahip değildir. Bu tür maddeleri yediklerinde genel olarak kusma eğilimi göstermektedirler. Çeşitli araştırmlara göre içgüdüsel olarak midelerinde problem oldugu zaman bu besinlerde bulunan lifleri tüketmeleri gerektiği bilmekte ve bu doğrultuda hareket etmektedirler. Diğer bir araştırmaya göre kedilerin folik asit ihtiyacı bulunmaktadır. Bunu genel olarak anne sütünden sağlamaktadırlar. Ancak yeterince emmemiş ya da bu ihtiyacı karşılamamış kediler aynı şekilde çim tüketerek bu ihtiyacı gidermeye calısmaktadırlar. Bu konuda hala araştırmalar sürmekte ve kesin bilgilere yakın tarihte ulaşacağımızı su an araştırma aşamasında oldugunu belirtmek isterim.


Son olarak da Vetstreet'in yaptıgı araştırmalara göre çim çiğnemek kedilerde stresi azalttıgı vurgulanmıştır.


Onların da bizler gibi birer canlı oldugunu unutmamalı, veteriner hekimlerinde bizler gibi onların korucuları oldugu bilincini unutmamalıyız.

Sağlıkla kalın, sevgiyle kalın.
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Bilgiler oldukça güzel, ben de yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum.

Sokakta baktığım bayağı kedi vardı bir ara, hiçbir şekilde kusma vb. durumlar yoktu. Daha sonra evin yakınında bulunan diğer evleri yıkıp yol açtılar, günlük sayısını dahi tahmin edemeyeceğim kadar çok araba geçmeye başladı. Yol açıldıktan bir ay sonra kediler kusmaya başladı, veterinere götürdüm ve bana dediği şey yediği besinlerden kaynaklı.

Çok daha sonra öğrendik ki egzoz gazı çimlere sindiğinden rahatsız ediyormuş, çok şaşırmıştım ama haklılık paylarıda çok yüksekti. Açılan yolun yanına parklar yapıldı, oranın çimlerini yemeye gidiyorlardı, yıllar sonrada adamın birisi tesadüfen anlattı benim arkadaşımın inekleri bu çimler yüzünden öldü diye. Parkın çimlerini toplayıp ineklerine yedirmiş, hâliyle çok fazla kirden dolayı baytarı zehirlemişsiniz demiş.
 

Benzer konular