Kedilerde Gaz Çıkarma Neden Olur? Ne Yapılmalıdır

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Arndiol

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
28 Ağu 2020
Mesajlar
1,856
Çözümler
26
Tepkime puanı
975
Puanları
113
Konum
İzmir
Kedilerde Gaz Çıkarma

Kedi metobolizması insanlar gibi birçok farklı işlevi aynı anda yürütür ve benzer özellikleri vardır. Yeme, içme, dışkılama gibi gaz çıkarma durumu da kedilerde mevcuttur. Bunun normal bir süreç olduğunu unutmamak ve hemen endişelenmemek gerekir. Ancak sürekli olması başka şeylerin de habercisi olabilir.


Kediler Neden Gaz Çıkarır?

Süt ve süt ürünleri tüketimi kedilerde laktozu sindiremediğinden kaynaklı gaz çıkarmaya sebebiyet verir, aynı şekilde laktoz nedeniyle bağırsak ve dışkılalama problemlerine neden olur. Lif oranı yüksek gıdalar cıkarması süt gibi zararlı olmasa da gaz çıkarma neden olacaktır.

Kedilerin yemek alışkanlıkları da gaz çıkarma durumunu tetikler. Hızlı yemek yemek ve yemek yerken hava yutması bunlardan bazılarıdır. Bozuk veya kediye uygun olmayan gıdaların tüketimi, kendini temizlerken tüylerini yutması, mama değişiklikleri de gaz çıkarma sebepleri arasında yer alır.

Kedilerde sıkça görülen iç parazit problemi de gaz çıkarmaya neden olmaktadır. Veteriner kontrolünde dışkılarından iç parazit kontrolü yapılmalı ve buna göre hareket edilmelidir. Tek dozluk iç parazit hap , iğne veya serumları bazen iç paraziti yok etmeye yetmemekte ve bu dışkı kontrolü sonrası tedavi yenilenebilmektedir. İç parazit her ne kadar basit gözükse de kedinin gelişimini olumsuz etkileyen bir durumdur.


Hangi Durumlarda Veterinere gitmeliyiz?

Öncelikle belirtmeliyim ki süphelendiğimiz herhangi bir durum olması halinde kendiniz müdahale etmek yerine bir uzmandan yardım almak en önemli konudur.

Gaz cıkarma süreci cogunlukla olağan ve sıkıntı yaratmayan bir süreçtir. Ancak bu sürekli tekrarlanmakta, karnından sesler gelmekte ve bunun yanında dışkıda ya da o bölgede kan görülmesi, karın şişliği, ishal , kusma ya da kedinizde oldugundan farklı davranış şekilleri var ise en kısa sürede veteriner hekiminizden destek almalısınız.

En iyi arkadaşımız hayvanlardır. Ne soru sorarlar, ne kusur kabahat bulurlar. George Elliot
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Oldukça güzel bir anlatım olmuş, benim sokak kedilerim dahi püfür püfür salıyorlar. Geçenlerde birisi kucağıma geldi, o kadar sevdirdi kendisini, bir de gazı çıkarttı, sonra gerildi gerildi -sağ ol genç, der gibi gitti :D
 

Arndiol

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
28 Ağu 2020
Mesajlar
1,856
Çözümler
26
Tepkime puanı
975
Puanları
113
Konum
İzmir
valla benim lucy 'de öyle.

Luna prenses zaten alıyorum zorla mıncıklıyorum ama lucy i kucakladıgımda kokarca misali savunma mekanizmasına girip salıp kacıyor :D

Ben sokaktakileri elleyemiyorum ne yazık ki; evde kedi olunca hastalık riskine giremiyorum :(
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@Arndiol, elbette tedbiri almak gerekiyor, sokaktakilere olabildiğince iyi bakıyorum ama gün içerisinde de tabii nerelere gidiyor bilemiyorum. Ben dayanamıyorum, haddinden fazla seviyorum bazen kendimi kontrol edemeyip öpüyorum da yalan yok :)
 

Benzer konular