Kedilerde Fip Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

merve

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
12 Nis 2020
Mesajlar
27
Tepkime puanı
22
Puanları
3
Konum
Zonguldak
Corona virüs ailesinden bir virüsün neden olduğu Feline infectious peritonitis (FIP) hastalığı, kedilerde ölüm oranı oldukça yüksek olan enfeksiyöz bir hastalıktır. Kedilerde Fip hastalığı belirtileri ve tdavisi ile ilgili çok fazla makale olsa da, bilimsel olarak kanıtlanmış kesin bir tedavisi bulunmamaktadır.

Corona virüsün, sokakta bir süre yaşamış bütün kedilerde bulunduğu söylenir. Virüsün kedinin vücuduna girmesi, kesinlikle Fip hastalığına yakalanacağı anlamına gelmez. Virüsün bağışıklığın düşmesi veya stres gibi sebeplerden mutasyona uğraması sonucu Fip hastalığı gelişir. Fip hastalığı, ıslak Fip ve kuru Fip olmak üzere iki formda gözlemlenir.
kedilerde-fip-hastaligi-belirtileri-ve-tedavisi.jpg


Islak Formda Fip Hastalığı Belirtileri

Islak form, daha hızlı ilerleyen ve daha kolay anlaşılabilen Fip türüdür. Karında veya göğüs çevresinde sıvı birikimi bu hastalıkta karakterizedir. Bunun haricinde üveyt, iştahsızlık, ateş, kilo kaybı veya sarılık gözlemlenebilir.

Kuru Formda Fip Hastalığı Belirtileri

Kuru formun teşhis edilmesi oldukça zordur çünkü farklı hastalıklar ile birçok benzer semptom göstermektedir. Kuru formda sıvı birikimi ya olmaz ya da çok az olur. Zamanla artan iştahsızlık, halsizlik, yürümeden güçlük veya denge kaybı, yürürken yana devrilme, üveyt, ateş, kilo kaybı, sarılık, felç görülebilir. Virüsün sinirlere yerleşmesi durumunda sinirsel semptomlarda artış gözlemlenir.

Kedilerde kuru Fip hastalığı belirtileri kediden kediye değişiklik gösterir. Kesin bir tanı yönteminin bulunmaması ve diğer sinirsel hastalıklar ile benzerlik göstermesi sebebiyle ayırt edilmesi oldukça güçtür.

Fip Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

Kedilerde Fip hastalığına sebep olan virüs Corona virüstür ve bulaşıcıdır. Corona virüs diğer kedilere dışkı yolu ile bulaşır. Bazı kaynaklarda salya gibi diğer vücut sıvıları ile bulaştığı da söylenmektedir. Ancak yukarıda belirtildiği gibi Corona virüsün kedinin vücuduna girmesi onu Fip hastası yapmaz. Fip hastalığına yakalanması için bağışıklığının düşmesi veya stres kaynaklı sorunlar sonucu virüsün mutasyona uğraması gerekir.

Kedilerde Fip hastalığına sebep olan virüs, insanlara bulaşmaz.

Fip Hastalığının Tedavisi Var mıdır?

Viral bir hastalık olması sebebiyle Fip hastalığının bilimsel açıdan kanıtlanmış kesin bir tedavisi yoktur. Ancak son yapılan çalışmalarda yurtdışında üretilen ve Türkiye’ye getirtilebilen Fip ilaçlarının, tedavide oldukça başarılı sonuçlar verdiği söylenmektedir. Bu ilaçların veteriner kontörlünde kullanılması oldukça önemlidir.

Konu hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için, aşağıda verilen kedisi Fip hastalığına yakalanan kişilerin birbirine destek olmak ve tedaviler hakkında bilgi alışverişi yapmak için kurdukları Facebook sayfalarına göz atabilirsiniz.

Kedimi Fip Hastalığından Nasıl Korurum?

Fip hastalığının herhangi bir aşı bulunmadığı için, bu hastalıktan korunmanın kesin bir çözümü yoktur. Corona virüs bulunma şüphesi bulunan kediler ile kedinizi bir araya getirmeyerek kedinizi Fip hastalığına karşı koruma konusunda önemli bir adım atmış olursunuz.

Ev kedileri sokağa gezmeye çıktığında sokakta bulunan kedilerin dışkıları veya salyaları ile temas edebilir ve bu yolla virüsü kapabilir. Bu sebeple ev kedilerinin gezdirilmesi önerilmemektedir. Ayrıca kedi sahipleri de sokaktaki kedilere temas ederek kıyafetleri veya elleri aracılığı ile bu virüsü eve taşıyabilir. Böyle bir durumda kıyafetlerin değiştirilmesi, ellerin bol su ve sabunla yıkanması yeterli olacaktır.

Kedileri Fip hastalığından korumanın diğer bir önemli yolu da kedinin bağışıklık sisteminin güçlü tutulması ve stresten uzak bir yaşam sürmesidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için kaliteli mama seçimi yapılmalı ve kedinin aşıları düzenli şekilde yaptırılmalıdır. Ayrıca ev ortamında kediyi rahatsız eden ve stres olmasına sebep olacak herhangi bir durum oluşturulmamalıdır. Tüm bunlar yapıldığında kedinizin vücuduna Corona virüs girse bile mutasyona uğrayıp Fip hastalığına sebep olma riski önemli oranda azalır.
 

Tuncay

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
22 Ara 2020
Mesajlar
170
Tepkime puanı
69
Puanları
28
Konum
Ankara
Biraz eski konuyu pörtlekmek gibi olacak ama geçenlerde sosyal medyada dolaşırken bir fip savaşcısı kediye rastladım. Hastalığı iyice araştırdım ve gerçekten kediler için çok tehlikeli bir hastalık. Galiba sadece gs isimli bir ilaçla tedavisi gerçekleşiyor ve onunda güncel fiyatı 92€ gibi bir fiyat. Bunun için alternatif ilaçların üretilmemesi çok garip geliyor. Çin kaynaklı bir ilaç diye okudum. İnanılmaz fazla mağdur kedi ve kedi sahipleri var, bir şeyler gerçekten yapılmalı. Canlar gidiyor, geri kalanların canından da can gidiyor. Nasıl bu kadar duyarsız kalınabilir ya tüm dünyada.
 
Son düzenleme:

Arndiol

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
28 Ağu 2020
Mesajlar
1,856
Çözümler
26
Tepkime puanı
975
Puanları
113
Konum
İzmir
Ilacın üretim şekli ile ilgili olabilir.
Sma ilaçları da çok pahalı fakat 1 doz un yapılma şeklini ve maliyetini okusanız fiyatı neden öyle anlarsınız. Tabi kur nedeniyle daha da artıyor.

Fib teşhisi bile belirtilere göre yapılıyor, öldükten sonra kesin teşhis konuluyor.
Bence araştırıyordur fakat bir yerde tıkanıyordur çünkü evcil hayvan ciddi bir ekonomik pazar ve fib yüksek oranlı bir hastalık
 

Benzer konular