Kedilerde Diş Bakımı

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Arndiol

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
28 Ağu 2020
Mesajlar
1,856
Çözümler
26
Tepkime puanı
975
Puanları
113
Konum
İzmir
Genel olarak cok farklı görüşler olsa da araştırmalarımı yazmadan önce veteriner hekimim ile benim aramda geçen konusmayı sizlere acıklamak isterim.

Bir kedi genel olarak düzgün kuru mama, ve sık olmayacak sekilde yaş mama , yogurt vb. beslendiği zaman herhangi bir rahatsızlıgı yok ise diş bakımına ihtiyac duymaz, diş fırcalanmasına ihtiyac duymaz. Bu nedenle bilinçsiz olarak ve veterinere danışmadan kedi bakımı yapma / yapmama konusunda dikkatli olmanız gerekiyor.

Genele dönecek olur isek kediler de bizler gibi canlı ve ağız içi problemleri olabilir. Diş çürüğü, ağız kokusu, diş eti hastalıkları bunlardan bazıları.

Diş fırcalamak için gerekli bilgileri veterinerden alıp ürünleri temin ettiyseniz ve benimki gibi huysuz kedilere sahipseniz fırcalamak son derece zor olacaktır. Günde 1 kere yapılması gereken bu bakım özellikle tam erişkinliğe erişmemiş kedilerde alışkanlık haline getirilir ise ilerleyen dönemlerde daha kolay olacaktır. Normal kendi dişinizi fırcalar gibi değil cok daha hafif bir temas ile bu işlemi yapmanız son derece önemlidir. Eğer kedinizin canını yakmanız veya zorla yapmanız durumunda kediniz her defasında size tepsi vermeye başlayacak ve strese girecektir.

unutmayın, kedinize kendi kullandıgınız diş macununu kullanmamanız gerekiyor.

Kedi ağız içi durumlarından birisi de diş değişimidir. 4 aylık sonrası kedilerin bebeklik dişleri dökülüp yerine erişkin dişleri çıkacaktır, genel olarak yerde kanlı diş gören hayvan dostları paniklemektedir. Bu nedenle bu manzara ile karsılastıgınızda dişi sağlık sorunları nedeniyle mi dökülmüş yoksa normal süreç kaynaklı mı bunu tespit etmelidir.

Diş taşı durumu ise kedilerde de oluşan bir süreç, bu durumda da mutlaka veterinere gitmeniz gerekiyor. Diş taşları kedinin diş etlerine ciddi zarar vermekte, onları rahatsız etmektedir. Diğer tüm diş problemleri gibi kedinin iştah kaybından metobolizmasının etkilenmesine ve strese girmesine kadar bircok olumsuz etkisi vardır.

Başka bir durum ise diş cürümesi. En basta belirttiğim kalitesiz beslenme, kediye kuru mama hariçi ev yemekleri , fazla yaş mama ile besleme diş cürümesine sebebiyet verecektir. Diş cürüdüğünde eğer kurtuluşu yok ise veteriner hekimler kedilerinizi bayıltıp diş cekim işlemi yapıyorlar. Bu işlem cok riskli oldugu için cogu veteriner cürüğün ve anestezinin zararlarını karşılaştırıp gerekirse cürük diş ile yola devam etmesine karar veriyorlar.


Kedi bakımında farklı süreçlerde mevcut, farklı ağız bakım ürünleri de kullanılabilmektedir.

Ancak kedilerin diş bakımı herhangi bir kalıtsal özellik ya da sağlıksız durum olması harici zorunlu değildir. Cogu kedi dostu bu işlemi yapmaz. Dişleri düzenli kontrol edip herhangi bir olumsuzluk olup olmadıgını kontrol ederek devam edebilirsiniz.

İnsanlar gibi onlarında bir canlı oldugunu unutmamak ve kedilerimize internetten okudugumuz bilgilere göre müdahale etmemek gerektiğini, mutlaka veteriner hekimden tavsiye alınması gerektiğini ve kedilere özel ürünleri kullanmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Asagıda 7 aylık herhangi bir bakım ürünü kullanmamıs ve kaliteli mama ve yaş mama ile büyümüş bir kedinin fotoğrafını bırakıyorum.

Kücük vampirim Luna :)

Forum kurallarına uyulmaz ise sizi ısıracaktır :D :D

IMG_20210123_091406_332.jpg
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@Arndiol, oldukça güzel bir yazı olmuş eline emeğine sağlık Ekin, diş konusu çok önemli kedilerde. Arkadaşımın sokakta baktığı kedilerinden birinin dişi ağrıdığı için (6 aylıktı kedi) ne kadar zayıflamıştı, veteriner hekime götürdük sağ olsun tedavi uyguladı bayağı kendine geldi kedi. Kayseri'de köşk veteriner kliniği arkadaş oldukça ilgili birisidir, tavsiye ediyorum.
 

Arndiol

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
28 Ağu 2020
Mesajlar
1,856
Çözümler
26
Tepkime puanı
975
Puanları
113
Konum
İzmir
kedilerde diş çürüğü bildiğim kadarıyla böbrek sorunlarına kadar sebebiyet verebiliyor. İştahsızlık, zayıflama, halsizlik, diş eti rahatsızlıkları vs.

Kediler de tüm canlılar gibi ne yazık ki mama su verip bakılmıyor, emek istiyor.

Arkadaşınızı tebrik edelim, bir hayat kurtarmış :)

benimde arkadaşımın kedisinin dişlerinde problem var, cürük idi sanırım. Veteriner anestezinin vereceği zarar bu dişin vereceği zarardan daha cok, bu nedenle işlem yapmayalım demiş.
 

Sinemelawen

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
27 May 2019
Mesajlar
945
Çözümler
5
Tepkime puanı
509
Puanları
93
Konum
Tokat
Bizim hatun braunun şarjlı diş fircasini kullaniyor 😂
 

Arndiol

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
28 Ağu 2020
Mesajlar
1,856
Çözümler
26
Tepkime puanı
975
Puanları
113
Konum
İzmir
Sizinki de tam prenses yahu :D
 

Benzer konular