Kedilerde Çiftleşme ve Hamilelik Dönemi

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Kediler bilinenin aksine yalnızca Mart ayında çiftleşmezler. Kediler sene içerisinde defalarca kez kızgınlığa girebilir ve doğum yapabilir ancak her kızgınlıkta çiftleşmeye izin vermek kedinin sağlığını olumsuz etkileyecektir. Bu yazıda kedilerde sağlıklı çiftleşme ve çiftleşme sonrası dönemden biraz bahsedeceğiz.

Kediler ne zaman kızgınlığa girer? Kızgınlık belirtileri nelerdir?
Kedilerin ne zaman kızgınlığa girebileceği bünyelerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Genellikle 4-12 ay arasında bu durum gerçekleşir. Kedilerin kızgınlığa girdikleri şu şekilde anlaşılabilir:
  • Duvarlara, eşyalara çiş püskürtme,
  • Normalden fazla ve sesli bir şekilde miyavlama,
  • Evden kaçmaya çalışma,
  • Agresiflik,
  • Yerde yuvarlanma,
  • Dikkatleri üzerine çekerek ilgi toplamaya çalışma,
  • Çeneyi devamlı eşyalara sürtme şeklinde görülebilir.
Kediler
13944830452_603bab007a_o.jpg
ne zaman çiftleştirilmelidir?

Kedilerin çiftleşmeleri için önerilen zaman 8-12 ay arasındadır. 8 aydan küçük kedilerin çiftleştirilmesi durumunda yavrular ölü veya sakat doğabilir, az sayıda ve güçsüz bebekler dünyaya gelebilir. İdeal doğum ve çiftleşme için kediler bir yaşını tamamlamış olmalıdır. Yavruların ve annenin sağlığı için anne kedinin yeterli gelişimi tamamlamış olduğundan emin olunmalıdır. Gerekirse veteriner hekimlerden destek alınabilir. Kedilerin yılda iki defadan fazla çiftleştirilmesi tavsiye edilmez.

Kedilerde eş seçimi nasıl yapılmalıdır?
Kedilerde eş seçimi basit gibi görünse de oldukça önemlidir. Kedinin cinsi fark etmeksizin sokağa salıp çiftleşip gelmesini beklemek kedinizin sağlığını bozabilir. Önemli aşıları yapılmış ve herhangi bir hastalığının olmadığı teyit edildikten sonra kediler yan yana getirilebilir. Eş seçiminde önemli olan tek unsur kedi değil, aynı zamanda sahibidir. Özellikle cins ve safkan kedi besleyen kişiler sahibinin güvenilir olduğuna emin olmalıdır, gerekirse çiftleşme hakkında sözleşme imzalanmalıdır.
Kedi için uygun eş nereden bulunabilir?
Sosyal medya, üretim çiftlikleri ve çeşitli mecralardan eş bulunabilmektedir.

Eş seçimi sonrasında çiftleşme nasıl gerçekleşmelidir?
Çiftleşme kişiler arasında kararlaştırılarak dişi veya erkek kedinin evinde gerçekleşebilir.
Kediler öncelikle birbiriyle tanıştırılmalıdır. Tanışma fazla büyük olmayan ve başka bir hayvanın bulunmadığı bir odada gözetim altında gerçekleşmelidir. Kavga etmeleri ve birbirlerine saldırmaları engellenmelidir. Çiftleşme süresince kedilerle temas edilmemelidir.

Çiftleşme sonrası kedinin hamile olduğu nasıl anlaşılır?
Kedinin hamile olduğunu anlamanın en basit yolu ultrason ile bakılmasıdır. Ultrasona erişimi olmayan kedi sahipleri ise şu şekilde anlayabilirler:
Göğüs uçlarının büyümesi, renginin koyulaşması ve göğüs uçları çevresindeki tüylerin açılması,
Karnın şişmesi,
Kilo artışı,
İştah artışı görülebilir.

Hamilelik döneminde nelere dikkat edilmelidir?
Hamilelik döneminde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri beslenmedir. Hamile kedi mamasına geçiş yapılmalı, vitamin-protein eksikliğinin olmamasına dikkat edilmelidir.
Stresli yerlerden uzak tutulmalıdır. Örneğin veteriner hekim ziyaretleri oldukça stresli geçen bir kedinin bu tür ziyaretleri minimuma indirgenmelidir. Faza ekipman istenmeyen durumlarda veteriner hekime ihtiyaç duyulması hâlinde öncelik hekimin eve davet edilmesi olacaktır.
Doğum için güvenli bölge oluşturmalıdır. Doğumun son günlerine doğru tek tarafı açık bir kutu içine yumuşak bir örtü serilerek ev içerisinde fazla kullanılmayan
bir alana konmalıdır ve kedinin kutuyu tanıması sağlanmalıdır.
1584679482305.png

Doğum sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Yavrulara ve anneye fazla temastan kaçınılmalı, anne emzirirken rahatsız edilmemelidir. Yavrularla fazla temas edilmesi durumunda anne yavrularını reddebilir. Aynı zamanda yavrular hassas olduğundan yanlış tutulduklarında yaralanabilir, zarar görebilirler. Yavrular gözleri açılıp yürümeye başlayana kadar fazla temas edilmemelidir.
Doğumda bebek sayısının fazla olması durumunda bütün yavruların beslenip bakıldığından emin olunmalıdır.
İlk doğumda anne bebekleri reddedebilir, bu sebeple bebeklerin bakıldığına emin olunmalıdır. Emzirdiğine, tuvaletlerini yaptırdığına emin olunmalıdır.

Sütten kesildikten sonra bebekler kimde kalır?
Bebekler babalık hakkına paylaştırılır ve sahiplendirilir. Babalık hakkı olarak erkek kedinin sahibi, 3 bebekte bir bebek alma hakkına sahiptir. Bebek sayısı ve kişilerin arasında yaptığı anlaşmaya bağlı değişebilir.

Babalık hakkı nedir?
Çiftleştirme öncesi erkek kedinin sahibine bir miktar para ödenir ve doğum sonrası ortalama bir bebek verme şartı ile anlaşılır. -Kişiler arası anlaşmada sayılar farklılık gösterebilir.- Babalık hakkı olan yavru kişinin isteği dahilinde satılabilir, sahiplendirilebilir veya babasının yanında bakılabilir. Satışa karşı iseniz sözleşme yapmanızı ve bunu dile getirmenizi tavsiye ederiz.
 

Benzer konular