Kediler Neden Tüy Döker? Tüy Dökme Sebepleri

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
kediler-neden-tuy-doker.png
Evde kedi besleyen insanların en büyük sorunlarından birisidir tüy dökülmesi. Tüylü olan her hayvanda görülebilecek bir sorun olan tüy dökümü, çok fazla telaşa kapılmamaları gereken bir konu değildir. Hayvan sahiplerinin bu konuda biraz daha dikkatli olması halinde, sorun kısa zamanda çözülebilir. Tüy dökümü belirtileri gözle görülebilecek şekilde olduğu için, tedavisi oldukça kolaydır. Kedinin ırkına, yaşına, çevreye bağlı olarak, tüy dökülmesi miktarı değişiklik gösterebilir.

Yer yer kızarıklık olan deri parçasında, önce az bir dökülme olur. Gün geçtikçe de artar. Genel olarak en önemli belirtisi budur. Tekrardan belirtmemiz gerekir ki, tüy dökülmesi endişe edilecek bir durum değildir. Aksine sağlıklı kedinin tüyleri dökülmektedir. Çevresinde gerçekleşen bir olaya veya vücudunda gelişen herhangi bir tepkimeye karşı, vücudu tepki vermektedir.

Kedilerde tüy dökümünün nedenleri oldukça fazladır. Ancak en önemlilerinden birkaçı şöyledir;

  • Hormonsal bozukluklar,
  • Stres,
  • Beslenme şekli,
  • B vitamini eksikliği,
  • Bazı deri hastalıkları.

Kedilerde yaşa, geçirdiği döneme (kızgınlık-çiftleşme) ve mevsimler değişimlere göre, hormonsal değişiklikler görülebilir. Örneğin kızgınlık döneminde, kedi tamamen hormonsal değişkenlere bağlı olarak bağırma veya yerde hızlı bir şekilde yuvarlanma gibi hareketler sergileyebilir. Bu dönemde tüy dökümü, kısa bir süre de olsa görülebilir ancak ilerlemesi durumunda bir veterinere başvurmakta fayda var.

Stres, her canlıda görülebilecek kısa veya uzun süreli telaşlı olma durumudur. Kediler çevresel ve yapısal etmenlere bağlı olarak stres yaşayabilir. Dolayısıyla tüy dökümü görülebilir. Çözüm olarak stres sebebini bulup, ortadan kaldırmak gerekir.

Beslenme şekli de tüy dökülmesinin önemli sebeplerindendir. Kedinizi marketlerden aldığınız sağlıksız besinlerle beslemeyin. Her kedinin besini farklı olabiliyor. Bunu da görmezden gelmeyin. Sağlık sorunlarıyla başlayan sorunlar, ilerlemeye bağlı olarak tüy dökümüne neden oluyor. Kedilerde besin seçimini yaparken, besinin karbonhidrat ve protein miktarını kontrol etmeyi unutmayın.

Kedilerde güneş yanığı, akne, mantar hastalığı (saçkıran), yağlı kuyruk sendromu, psikojenik alopesi gibi deri hastalıkları görülebilir. Deri hastalıklarının en önemli sonuçlarından birisi tüy dökülmesidir. Bu durumda yapılabilecek tek şey, deri hastalıkları önceden araştırılmalı ve belirtilere dikkat edilmesidir. Belirtilerin herhangi biri gözlemlendiğinde, hastalığın tüy dökümüne neden olmasına izin vermeden veterinere gitmeniz gerekir.

Kediler de bir insan gibi çevresel ve yapısal olaylara tepki vermemektedir. Bakımına özen gösterilmeli, günlük temizliği yapılmalıdır. Belirli aralıklarla kültür testi yapılmalı ve kan değerleri ölçülmelidir.