Kedi Kısırlaştırma Hakkında Bilgi

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Kedi kısırlaştırma ameliyatı nedir?
Kısırlaştırma ameliyatı erkek kedilerde testislerin, dişi kedilerde yumurtalık ve uterusun genel anestezi uygulanarak alınmasıyla gerçekleşir.

Kısırlaştırma ameliyatı neden yapılır, neden gereklidir?
Kısırlaştırma ameliyatları birçok sebepten dolayı yapılabilir. Faydaları hem kediler, hem de insanlar için oldukça fazladır.
Ev kedileri kızgınlığa girdiklerinde eş bulma arayışına girerler. Bu da onları dışarı çıkmaya iter. Hafif aralık camlar, açık kalan kapılardan kaşla göz arası kaçabilirler. Yüksek katlarda bakılan bir kedinin camdan atlaması ölümle dahi sonuçlanabilmektedir. Aynı zamanda sokakta veya toplu şekilde yaşayan kedilerin popülasyon kontrolünün sağlanması için kısırlaştırma gerçekleşmelidir. Kısır olmayan bir bölgede ölen yavru kedi sayısı ve nüfus artacaktır.
Kısırlaştırılmamış erkek kediler,
Devamlı koku bırakırlar yani evin her köşesine idrarlarını fışkırtırlar. Devamlı agresiflik ve saldırganlık görülebilmektedir. Ev içerisinde beslenen diğer kedilere karşı saldırganlık görülebilir.
İlerleyen yaşlarda erkek kedilerde çeşitli boşaltım sistemi rahatsızlıkları görülebilir. Geç veya kısırlaştırılmamış kedilerde kanser riski artmaktadır.
Kısırlaştırılmamış dişi kediler,
1589382808782.png

Rahim kanserine ve çeşitli enfeksiyonlara yakalanabilirler.
Devamlı hamile kalan kedilerin ömürleri her doğumda biraz daha kısalır ve bağışıklıkları düşer.

Doğru kısırlaştırma ne zaman yapılmalıdır?
Son yapılan araştırmalara göre bazı veteriner hekimler kısırlaştırmanın 4. ayda yapılması gerektiğini söylese de bazı veteriner hekimler kısırlaştırmanın yan etkileri olabileceğini düşünüp 6. ay ve sonrasında kısırlaştırma yapılmasını tercih etmektedir. İki farklı görüş ayrılığı bulunduğundan sorunun kesin bir cevabı bulunmamaktadır.
Kedilerin 6. aydan önce kısırlaştırılmasının yan etkileri:
Uzun vadede; düşük bağışıklık, gelişimin tamamlanamaması, uzun kemiklerdeki büyüme kıkırdaklarının geç kapanması, çeşitli alt idrar yolu hastalıklarına davetiye çıkarabilmektedir.
Aynı zamanda anestezinin ağır gelmesi, ameliyatta çeşitli komplikasyonlar gelişmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Kedilerin 4. ayda veya daha erken kısırlaştırılmasının pozitif etkileri:
Ameliyat daha kısa sürede gerçekleşeceğinden anestezi alımı daha azdır, yavru kedilerde iyileşme süreci daha hızlı gerçekleşir. Uzun vadede kanser riskini en aza indirger.

Kedinin kısırlaştırmaya uygun olduğu nasıl anlaşılır?
Kısırlaştırma öncesi mutlaka veteriner hekim ziyaret edilmeli, sağlık kontrolü ve testler yapılmalıdır. Veteriner hekim testlere ve kedinin gelişimine bakarak uygun bir tarih verir. Ameliyat öncesi kedinin alacağı ilaçlara karşı herhangi bir alerjisinin bulunmadığından, bağışıklığının yüksek olduğundan ve çeşitli komplikasyonlara yol açabilecek herhangi bir hastalığının bulunmadığına emin olunmalıdır. Ameliyat öncesi kedinin kullandığı ilaçlar ve sağlık sorunları mutlaka ameliyatı yapacak veteriner hekime bildirilmelidir.

Kısırlaştırma sonrası gelişebilecek komplikasyonlar nelerdir?
Kısırlaştırma sonrası doku iltihaplanması, doku enfeksiyonu veya dikişli bölgenin açılması görülebilir. Deri altında şişme olması veteriner hekiminizi ziyaret etmeniz gerektiği anlamına gelir. Kedilerin dikişli bölgeyi devamlı yalamaması ve dikişlerini koparmaması için Elizabeth yakalığı kullanılmalıdır.

Kısırlaştırma sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Kısırlaştırma sonrası halsizlik, huysuzluk ve depresyon hâli oldukça normaldir. Kedinizi istemediği sürece sevmemeli, sıkıştırmamalısınız. Kedinin bulunduğu bölge mutlaka oda sıcaklığında olmalı, üşümesine izin verilmemelidir. Bağışıklığı yüksek tutulmalı, dengeli beslenmesi sağlanmalıdır.
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Böyle güzel ve yararlı bir yazıdan birçok kişinin yararlanması gerekli. Muhteşem bir şekilde açıklamışsın @Gülce eline emeğine sağlık.