Kedi Depresyonu Nasıl Geçer?

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Kedi Depresyonu Nedir?
Hayvanlar da tıpkı insanlar gibi duygulara sahiptir. Hayvanlar da tıpkı insanlar gibi depresyona girebilirler. Kedi davranış uzmanları kedi depresyonunu sürekli mutsuzluk olarak tanımlar. Eğer kediniz eskisi gibi oyunlardan zevk almıyor, size kendini sevdirmek istemiyor ve gün içerisinde normalden daha az aktifse depresyona girmiş olabilir. Bu durumda ilk adım veteriner hekiminizi ziyaret ederek fikrini almaktır.

Kedilerde depresyon birçok sebepten dolayı ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Tıpkı fiziksel hastalıklar gibi mental hastalıklar da basite indirgenmemeli, gerekli önlemler alınmalıdır. Kedi depresyonu gibi mental hastalıklar da kedilerin sağlıklarında büyük rol oynamaktadır. Dışarı çıkamayan, enerjisini yeterince atamayan kedi sahiplerinin kedi depresyonu hakkında daha fazla dikkatli olmaları gerekir. Gün içerisinde oyun oynayacak yeterli alanı bulunmayan, oyuncağı olmayan ve yalnızlığa terk edilen kedilerin depresyona yakalanma ihtimali de artmaktadır. Kedi depresyonu ilgisizlik, stres, yakın zamanda kedinin eşini, sahibini veya yavrularını kaybetmesi, çeşitli hastalıklar kedilerde depresyona yol açan başlıca sebeplerdendir. Aynı zamanda oyun saatlerinde kedinin kaybetmesine yönelik oynanan oyunlar da kedilerin depresyona girmesine sebebiyet vermektedir. Kedilere ev içerisinde mental olarak da mutlu olacakları bir alan sağlamak her kedi sahibinin görevidir.

Kedi depresyonuna davetiye çıkaracak davranışlardan bazıları şunlardır:
  • İlgi göstermemek: Kedinizle yeterince o
    5f0f8b3c8f118.jpg
    yun oynamıyor, ilgi istediğinde devamlı reddediyorsanız kediniz depresyona girebilir.
  • Oyun sırasında kedinin kazanmasına izin vermemek: Ödül maması veya oyuncak ile oynanan oyunlarda kedinin oyuncağı tutmasına izin vermemek, oyuncağı yakaladığında hemen elinden almak, ödül mamasını yemesine izin vermemek kedinizin başarısız olduğunu düşünmesine sebep olacaktır.
  • Dijital oyuncaklar veya lazerler tercih etmek: Teknoloji daima ilerliyor olsa da kediler için nostaljide kalıp peluş oyuncaklar ve toplar kullanmak psikolojileri için çok daha sağlıklı olacaktır. Devamlı var olmayan bir cismi yakalamaya çalışıp başarısız olduğunu hisseden kediler depresyona girebilirler. Lazerle oynamayı seven kedilerin oyun sırasında belirli yerlere ödül maması yerleştirilmesi ve mamanın üzerine lazer tutulması önerilir. Bu şekilde kedi kendini başarısız hissetmeyecektir.
  • Dostunu, yavrularını veya sahibini kaybetmek: Kediler sevdikleri birini kaybettiklerinde üzüntüden depresyona girebilirler. Bir yakınını kaybetmiş kedilerin çok daha özel bir ilgiye ihtiyacı vardır.
Kedilerde depresyon belirtisinin başlıca belirtileri bunlardır:
  • İştah kaybı: Kediniz son zamanlarda en sevdiği besini bile tüketmek istemiyorsa size kızmış olabilir. Bir sebepten dolayı üzgün kedilerde de iştah kaybı görülebilmektedir.
  • Oyun oynamak istememe: Kediniz bir süredir sizin oyun isteğinize tepki vermiyor veya oyuncaklarıyla oynamayı reddediyorsa şüphelenmenin tam sırasıdır.
  • sevdiği oyuncaklara karşı ilgisini kaybetme,
  • Devamlı uyku hâli, uyanmak istememe: Kediler doğaları gereği günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirirler. Son zamanlarda normal uyku düzeninin dışına çıkmaya başlamış kedi de depresyon görülebilir. Kediniz uykusunu yemek yemek, su içmek, tuvalete gitmek gibi temek ihtiyaçlar için dahi bölmeyi istemiyorsa bir veteriner hekime danışılması gerekmektedir.
  • Düşük sesle, üzgün bir sesle miyavlama: Kediniz normal ses tonunundan daha alçak sesle, daha düşük tonda ve üzgün bir şekilde miyavlıyorsa bir sorunu olabilir. Yavrularını, eşini veya sahibini kaybetmiş kediler de daha sık görülen bir davranıştır. Eğer kediniz sevdiği bir dostunu kaybetmişse durumu kontrol altına almak ve psikolojisini sağlıklı tutmak için bir veteriner hekimle görüşülmelidir.
  • Tüylerin parlaklığını ve canlılığını yitirmesi: İlk seferde ilginç gelse de kedilerin tüyleri bize birçok şey anlatmaktadır. Sağlıklı bir kedinin tüyleri parlak ve az dökülüyor olmalıdır. Sağlıksız beslenen, kalitesiz mamalar ile beslenen kedilerde de bu durumu gözlemleyebiliriz.
  • İlgiye ve sevgiye eskisi gibi tepki vermeme: Normal zamanlarda kendini sevdirmek için can atan bir kedinin kendini eskisi kadar sevdirmek istemeyişi, kendini sevdirmek istemeyen kedininse ilgi odağı olmaya çalışması basite indirgenmesi gereken bir durum değildir.
Kedinizde bu belirtilerden en az ikisini gözlemliyorsanız hareket geçmeniz gerektiğinin göstergesidir.

Kedi Depresyonu Tedavisi
Kedi depresyonun ilk evrelerindeyse iyileşmesi çok daha kısa sürecektir. Her hastalıkta olduğu gibi kedi depresyonunun da erken fark edilmesi tedaviyi kolaylaştırmakla beraber kedinin sağlığı için de büyük önem taşır. Tedavi sürecinde atılacak ilk adım elbette güvenilir bir veteriner hekimin kapısını çalmaktır. Veteriner hekimin önerdiği tedavi yöntemine uygun olarak şu yollar izlenebilir:
  • Kedinizle daha fazla vakit geçirmek: Devamlı yalnız kalan bir kedinin depresyona girmesi oldukça normaldir. Kedinizle oyunlar oynamak ve ona vakit ayırmak mutlu olmasında büyük bir rol oynayacaktır.
  • Yeni bir dost sahiplenmek: Özellikle eşini yeni kaybetmiş kediler için tavsiye edilmektedir. Kedinize vakit ayıramayacağınızı düşünüyorsanız yeni bir kedi sahiplenerek hem kedinizin sosyalleşme ihtiyacını giderebilir hem de enerjisini atmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde size olan ihtiyacı azalacaktır.
  • vakit geçirebileceği oyuncaklar satın almak: Kedilerin barındıkları ortam da onların sağlıklarında büyük önem taşır. Gün içerisinde dışarıyı izleyebileceği bir hamak, kendi kendine oynayabileceği top, bulmacalı mama kapları gün içerisinde keyifli vakit geçirmesini sağlaya
    5f0f8b95c66de.jpg
    rak depresyondan kurtulmasında yardımcı olacaktır.
  • Ödül maması ile çeşitli aktivitelere katılmasını sağlamak: Yemek yemeyi seven iştahı yerinde kediler için oldukça keyifli olacaktır. Ödül maması kullanabileceğiniz oyunlara yer vermek, basit birkaç komut öğretmek onları mutlu edecektir.
  • gün içerisinde tasma ile dışarıda gezdirerek enerjisini atmasını sağlamak: Küçük bir alanda yaşayan veya devamlı dışarı çıkmak isteyen kedileri için iyi bir çözüm olacaktır. Kediler de tıpkı köpekler gibi tasma ile dışarıda gezdirilebilirler.
  • Kedi tuvaletini genişletip daha iyi kumlar kullanmak: Dar ve pis tuvalet kapları kedinizin mutsuz olmasına yol açıyor olabilir. Daha kaliteli kumlar kullanmak, tuvalet temizliğine önem vermek, daha keniş kum kapları kullanmak kedinizin daha mutlu olmasını sağlayacaktır.
  • Mama kabını oyuncaklı mama kabıyla değiştirmek: Kediler doğalarında besinlerini avlayarak elde ettiklerinden devamlı sabit mama kabından yediklerinde psikolojilerinin kötü etkilenmesine sebep olabilmektedir. Kediler için bulmaca şeklinde tasarlanmış kaplar kullanmak onları daha mutlu edecektir.
  • Kedileri rahatlatıcı müzikler veya klasik müzikler açmak: Siz evde yokken kedinizin mutlu olmadığını düşünüyor ve onun sakinleşmesini istiyorsanız kediler için sakinleştirici müzikler açabilirsiniz.
  • Kedinizle devamlı konuşmak da kedi depresyonunda önemli rol oynayan çözümlerdendir.
Depresyon tedavilerinde ilaç kullanılabilmektedir. İlaç tedavilerine geçmeden önce yukarıda belirtildiği gibi yöntemler izlemek depresyonu ilerlememiş kediler için çok daha doğru olacaktır. İlerlemiş depresyonlarda ilaç kullanımına gidilebilir. Depresyonun ne düzeyde olduğuna veteriner hekim karar verecek ve duruma uygun bir tedavi yöntemi sunacaktır. Elbette internet üzerinden kedi depresyonunun ne kadar ilerlediğini bilmek mümkün olmayacaktır.
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Yine harikalar yaratmışsın bu makalenle, eline emeğine sağlık çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş.
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
O ve çok daha fazlası yakında yayına girecek :)
 

Benzer konular