Karınca Özellikleri Ve Bakımı

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
karinca-ozellikleri.jpg
Çalışkanlıkları ile ünlü olan karıncaların özellikleri sayısızdır. Dünyanın neredeyse her bölgesinde yaşayan karıncalara evlerde, bahçelerde, yollarda ve pek çok her yerde rastlamak mümkün. Bu yazı kapsamında karıncaların özelliklerine ve karınca hobisi ile uğraşmak isteyenler karınca için bakımına yer verilecektir. Karıncalar hakkında aklınıza takılan herhangi bir soru işareti olur ise internet sitemizin Forum alanına girerek ilgili bölüme konu açabilir veya bu yazımızın altında yorum yaparak belirtebilirsiniz.

Karıncaların Özellikleri Nelerdir?
Çok akıllı canlılar olan karıncalar pek çok özelliğe sahiptir. Bu özelliklerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Karıncalar koloniler halinde yaşar. Her bir koloninin kendine özel bir kokusu bulunur.
  • Nadir görülse de bazı karınca türleri bir koloniye ait olmak yerine göçebe bir yaşam sürer.
  • Karıncalar yumurtlama yöntemi ile üreme sağlar.
  • Karıncalar havada çiftleşme özelliğine sahiptir. Çiftleşme sonrasında erkek karıncalar ölür.
  • Karıncalarda sınıf sistemi bulunur. Bu sistem, kraliçe karınca, işçi-erkek karınca ve asker karıncalardan oluşur. Aralarında sınıf sistemine göre bir iş bölümü vardır.
  • Karıncalar tarım yapabilen canlılardır. Bitki yapraklarını toprak altındaki yuvalarına taşıyarak yaprakların üzerinde mantar yetiştirirler. Yetiştirdikleri bu mantar aracılığıyla vücutları için gerekli olan proteini elde ederler.
  • Karıncalar Antarktika bölgesi hariç dünyanın her yerinde görülebilirler.
  • Besin bulabilmek için emek sarf ederler.
  • Üç adet mideleri bulunur: Bu midelerden bir tanesi besinleri emme işlevi görür, ikincisi besinleri muhafaza eder, üçüncüsü ise kursaktır.
  • Karıncaların kulakları bulunmaz. Ayaklarındaki yapılar aracılığıyla titreşimleri hissederek yaşamlarını sürdürürler.
  • Karıncaların karaciğerleri bulunmaz.
  • Karıncalar, aç olan başka bir karıncaya rastladıklarında antenleri aracılığıyla besin aktarımı yapabilir.
  • Nadir de olsa bazı karınca türleri zehirlidir.
  • Karıncaların ömrü türlerine göre değişiklik gösterir. Bazı karıncaların ömrü birkaç ay iken bazı karıncalar senelerce yaşayabilir.
  • Karıncalar, kendi ağırlıklarının on katını taşıma özelliğine sahiptir.
  • Karıncalar, ekosisteme faydalı canlılardır.
  • Karıncalar öldüklerinde vücutlarından salgılanan sıvı, diğer karıncalar sinyal niteliği taşır.
  • Karıncalar yiyecek buldukları zaman bunu diğer karıncalar haber vermek için bir koku bırakırlar.

Karınca Bakımı İçin Hangi Malzemeler Gerekir?
  1. Formicarium (Karıncalar için oluşturulan bir çeşit yuva)
  2. Formicariumu ısıtmak için bir ısı kablosu
  3. Besin ve su
  4. Karıncaların atıklarını biriktirmesi için bir dış dünya alanı

Karıncaların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Türkiye’de yaygın olmayan bir hobi olan karınca kolonileri beslemek için belli bakım şartlarını yerine getirmek gerekir. Bu hobi, karınca davranışlarını incelemek ve gözlemlemek için tercih edilir. Evcil bir karınca kolonisi için bakım konusunda dikkat edilmesi gereken birkaç faktör vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Karıncaların Beslenmesi
Karıncalar, yaşamları için protein, şekerli yiyecekler ve suya ihtiyaç duymaktadır. Karıncaların şeker ihtiyacı için, şekerli veya ballı su hazırlanabilir. Sinek tuşu nektarı da yaygın kullanılır. Karıncalar için protein ise genellikle böceklerden sağlanır. Bunlar; un kurtları, mario kurtları, meyve sinekleri bazı küçük böceklerdir. Bunun yanı sıra protein olarak pişmiş etler ve yumurta beyazı da kullanılabilir.

Bu besinleri karıncalarının yaşam alanının dışındaki noktaya bırakmak uygundur. Bir diğer nokta da karıncaların su ihtiyacıdır. Pek çok yetişkin karınca yalnızca şekerli su ile beslenebilmektedir.

Karıncaların Yaşam Alanı
Eğer bir karınca kolonisi beslemek istiyorsanız, karıncalarınıza uygun bir yaşam alanı belirlemeniz gerekir. Bu alanı sağlamak için karıncalara özel bir yuva olan formicariuma ihtiyacınız vardır. Bu formicariumun karıncaların yemek bulacağı ve mezarlıklarını oluşturacağı bir noktaya bağlanması gerekir. Karıncaların ısı sağlaması için ise formicariuma bağlanacak bir ısı kablosuna ihtiyaç vardır.

Bunun yanı sıra karıncaların çöplerini biriktirebilecekleri ve yemek bulabilecekleri bir dış dünyaya ihtiyacı vardır. Formicariuma bir tüp boru ile bağlanabilecek olan bu alan herhangi bir plastik kaptan oluşturabilir.

Karıncaların Kış Uykusu
Sıcaklar belli bir derecenin altına düştüğünde karıncaları 2-3 ay arasında kış uykusuna yatırmak gerekebilir. Kış uykusu aracılığıyla karıncalar, enerji toplar. Bu süreç içinde karıncaların soğuk bir depoda tutulması gerekir. Bunun için bir çatı katı ya da bir garaj gibi soğuk bir yer kullanabilirsiniz. Kış uykusu dönemi boyunca karıncaların besine ihtiyacı olmasa da suya ihtiyaçları vardır. Bu nedenle karıncaların içinde bulunduğu formicariumun nemli olması önem taşır.

Bu özellikler dikkate alındığında karıncalar sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürecektir. Siz de bu sayede karıncaları gözlemleme imkanı bulabilir ve onların büyülü dünyalarını daha yakından keşfedebilirsiniz.
 

BZC

Teknik Sorumlu
Yönetici
Kus Dostu
Katılım
29 Haz 2022
Mesajlar
373
Çözümler
9
Tepkime puanı
140
Puanları
43
Konum
İstanbul
Harika yazı olmuş, teşekkürler @Tevfik bey. Bende bi ara heveslenmiştim formicarium kurup bu hobiye başlaması ancak zaman olmadı. Bu hobiyle ilgilenenler zaten bilir karınca çiftliğim kanalını takip ediyorum.
 

Benzer konular