Kanarya Evcilleştirme - Kanarya Nasıl Evcilleşir?

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
363
Kanarya Evcilleştirme - Kanarya Nasıl Evcilleşir?


Sitemiz içerisinde ilk açtığımız konularda kanaryayı tanıtır, onun türlerini, nitelik ve özelliklerini açıklarken, insanoğlunun doğadaki yaban türe ne kadar çok değer kattığını, olumlu nitelikler kazandırdığını belirtmiştik. Onların duydukları sesleri tekrarlamadaki en büyük yeteneklerinin tıpkı bir papağan gibi insan konuşmasını taklit etmeye değin vardırıldığını da anlatmıştık.

Kanaryalar, sahip oldukları bu olağanüstü özellikleri ve ses yapılarıyla, kolayca üstün ötüş özelliği kazanabilirler. Bunun için birkaç şey gereklidir:

a) İyi bir kalıtım
b) İyi bir bakım
c) Yeterli ve doğru eğitim.

Bu konuda gereken özgü bilgiyi, “Yavruların Ötüşe Alıştırılması” başlıklı bölümde vermeye çalıştık. Burada da, insanın kendisine dost ve arkadaş olarak seçtiği birkaç hayvandan biri olan kanaryanın insana yakınlaşması, ona güvenmesi, aralarında daha yakın ve dostça bir ilişkinin kurulması için izlenmesi gereken yolu göstermeye çalışacağız.

Kanaryaların Zekası ve Öğrenme Yeteneği:

Her şeyden önce bilinmelidir ki, kanaryalar zekadan yoksun varlıklar değildir. Halk arasında: Aptal, akılsız anlamında kullanılan “kuş beyinli” deyimi pek doğru sayılmaz. Hiç süphesiz kuşlar, memeli hayvanlar kadar zeki değildirler. Bununla birlikte onların da ortalama uyma, bazı sorunları çözme, öğrenme ve beceri kazanma yetenekleri vardır.

“Queens College”nin psikoloji profesörü olan Dr. Nicholas Pastore, kanaryalarda öğrenme yeteneği üzerine yaptığı çalışmalardan ilgi çekici bulacağınız bazı sonuçlar almıştır. Bunlardan ikisini, çizimlerin de yardımıyla sizlere aktarmaya çalışalım. Her iki deneyde de öğrenme objesi olarak besin kullanılmıştır. Böylece her canlı varlıkta olduğu gibi, kanaryada da var olan besine yönelme güdüsünden yararlanılmıştır.

İlk deneyde, kanaryanın içinde yem bulunan kabı ayırd etmesi ve kapağı düşülerek içindeki yemi bulması amaçlanmıştır. Yem, üstü beyaz kapakla örtülü bulunan yem kabında bulunmaktadır. Kutuların diğer ikisi boştur. Yapılan sürekli gözlemler, sınama ve yanılmalar sonucunda kanarya, içinde yem bulunan kabın beyaz kapaklı olduğunu bellemiş ve kapağı, üzerinde bağlı duran ipi çekerek açmayı öğrenerek yeme ulaşmayı başarmıştır.

Diğer deneyde hazırlanan düzen çok daha karmaşıktır. Kanaryanın ulaşması gereken yemlik, boyunun yetmediği yüksekçe bir yerde durmaktadır. Kanat tüyleri kesilmiş bulunan kuş buraya erişemez. Ancak bir basamak görevi yapan tünekli kamyon maketini yemliğin önüne çektiğinde, ondan yararlanarak yeme ulaşabilecektir. Çizim B’de izlediğiniz gibi kanarya, daha önceki deneyin sağladığı çağrışımın yardımıyla ipi çeker ve tüneğe çıkarak yemi yemeyi başarır.

Aktardığımız bu iki deney sanırız kanaryaların zekası hakkında kuşseverlere yeterli bilgiyi sağlamıştır. Ancak kanaryalar, diğer küçük kuşlar gibi ürkek, insana pek fazla yaklaşmayan varlıklardır. Onlarla ilişki kurmak ve yakınlık sağlamak, sabır, incelik ve beceri isteyen bir iştir. Oluşturacağınız düzen, hazırlayacağınız plan içinde, onun güvenini kazanmanız gerekmektedir.

Kanaryayı Elden Yem Yemeye Alıştırma:

Bir kanaryanın evcilleştirilmesine ve onunla dostluk kurulmaya, kanarya ne denli küçükken başlanırsa o denli başarı sağlanır. Annelerinin bakmadığı yavru kanaryaları büyütenler ve yavru kendi başına yem yemeğe başladıktan sonra da onunla yakın ilişkilerini sürdürenler bunu çok iyi bilirler. Bir kanaryayı eğitmeye başlamanın en uygun yaşı, onun bir aylık olduğu çağdır.

Evcilleştirmek istenen yavru kanarya, her bakımdan eksiksi olarak hazırlanmış, evin sakin ve uygun bir köşesine yerleştirilmiş kafesine konulur. Öncelikle yavrunun bu ortama alışması sağlanır. Eğitime başlamak için fazla aceleci olmamak; öncelikle kanaryanın güvenini kazanmaya çalışmak gerekir. Uygun ve elverişli ortam içinde kanarya 15-20 gün içinde bakıcısına ve yeni ortamına alışır.

Bu amaçla kuşa yalnızca eğiticisi yakınlaşmalıdır. Günlük bakım, hep aynı saatte, aynı kişi tarafından yapılmalı, bu süre içinde, ılımlı, sakin ve ağır hareketlerle davranmaya büyük özen gösterilmelidir. Suyunun, yeminin tazelenmesi, temizliğinin ve bakımının yapılması sırasında onunla tatlı bir sesle konuşulmalıdır.

Alışagelen günlük yaklaşımlar kanaryada bir tedirginlik yaratmamaya başladığında, korkma ve ürkeklik halleri kaybolduğunda eğitimde ikinci adımı atma zamanı gelmiş demektir. Bu aşamada kanarya, avuçtan yem yemeye ve ele gelmeye alıştırılabilir. Bunun için geceden çıkarılan yemlik ve suluk yerine konmadan önce, el kafesin içine sokularak sevdiği bir iki tohum ikram edilir. Bu arada her zamanki gibi ılımlı hareket edilmeli ve güven verici bir sesle kuşla konuşulmalıdır. Bakıcısına güven duymaya başlamış bulunan bir kanarya, her ne kadar biraz çekinse de bu ikramı kabul eder. Geceden beri hiçbir şey yememiş olması ve yeme alışkanlığında olduğu sabah yemlerin çekiciliği, çekingenliğin yenilmesinde etkendir.

Kanaryayı Ele Gelmeye Alıştırma:

Kanarya, elden yem yeme alışkanlığını tümüyle kazandıktan, bundan hiçbir çekingenlik duymamaya başladıktan sonra, bir adım daha atmak mümkündür. Her sabah alışılan saatte tüneğinde yem beklemekte olan kanaryanıza bu kez işaret parmağınızı uzatın. Onun parmağınıza konmasını sağlamak için, bu parmağın dışıyla, göğsünün altından geriye doğru itin. Kuş dengesini korumak için parmağınıza gelecektir. Amacınıza ulaştığınızda, kanaryanızın sevdiği yiyecekleri vererek onu ödüllendirin. Bu yeni alışkanlık da iyice yerleşinceye değin yineleyin.

Bundan sonraki ileri aşamadır. Kanarya, her türlü güvenlik önlemi alınmış, açık bir pencere veya kapı, yanan bir soba veya ocak bulunmayan, bakıcısından başka herkesin çıkarıldığı odada özgür bırakılır. Belirli bir süre özgürlüğünün tadını çıkaran ve dilediğince dolaşan kanarya, parmağa konmaya davet edilerek yeniden kafesine kapatılır. Doğal olarak bu uysallığından dolayı da tatlı söz ve yiyecekle ödüllendirilir. Bu alışkanlığın fazla zorlanmadan, kuşa kazandırılan güvenin yitirilmesine neden olunmadan öğrenilmesi için, kanaryanın sahibine ve bulunduğu ortama iyice alışmış olması gerekir. Sabah bakımlarından önceki alışılan saatte, kanarya beslenmeden yapılan özgür dolaşma ve kafese dönme eğitimi, kuşun yeme karşı göstereceği eğilimle daha kolay başarılır.

Artık bundan sonra, kanaryalarınız sizin için bir arkadaştır. Bir ıslığınızla size yanıt vererek tatlı nağmelerle şakırlar. Bir işaretinizle gelip parmağınıza, omuzunuza, başınıza konarlar. Kendi özel çabalarınızla onlara daha başka beceriler de kazandırabilirsiniz. Hayal gücünüz ve sabırlı çalışmanız size yardımcı olacaktır. Ancak, öğrenme ve alışma devrelerinde kanaryanızın herhangi bir şok geçirmemesi büyük önem taşır. Ev halkının veya eve gidip gelen herkesin kuşa yaklaşması, evde bulunabilecek kedi, köpek gibi hayvanların onu korkutması, göstermiş olduğunuz tüm olumlu çabaları boşa çıkartabilir.
 

Begüm

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
6 Ağu 2019
Mesajlar
424
Tepkime puanı
220
Puanları
43
Konum
Zonguldak
Geçmiş zamanda bir video görmüştüm youtube üzerinde ve çok hoşuma gitmişti. Video içerisinde adam mutfağında musluğun çeşmesini açıyor, avucunu uzatıyor ve kanarya gelip yıkanıyordu aşırı mutlu olmuştum. Kanaryarın evcilleştirilenleri de ayrı bir güzel oluyormuş :)
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@Begüm, hanım örneğin aşağıda videoda yer alan Gloster Kanarya da evcilleştirilmiş bir kanarya :)

 

Benzer konular