Japon Balığı Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Japon Balıklarının Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?
Japon balıkları ülkemizde ve dünyada en popüler evcil balık türlerinden bir tanesidir. Japon balıklarının bakımınınoldukça kolay olduğundan birçok yerde Japon balıklarına rastlayabilmekteyiz. Eğer bir Japon balığı sahibiyseniz ve balığınızın aile kurmasını istiyorsanız Japon balığınız cinsiyetini öğrenmeniz size büyük kolaylık sağlar. Japon balıkları küçük ve ancak uzaktan incelenebilecek canlılar olduğun ilk başlarda cinsiyetini anlamak zor gibi görünse de gerçekte oldukça kolaydır ve basit birkaç metot ile cinsiyeti hakkında fikir edinilebilir. Yüzgeçler, vücut şekli, davranışlar bize Japon balıklarının cinsiyetini anlama konusunda yardımcı olurlar.

Dişiler iç
1595203794999.png
in:

  • Dişilerin vücutları erkek Japon balıklarına kıyasla daha yuvarlak ve kalındır. Erkeklere kıyasla daha büyük ve şişman görünürler.
  • Japon balıklarının cinsiyetlerini anlamada en kolay ve kesin yöntemlerden bir tanesi de genital bölgelerine bakmaktır. Kuyruk bölgelerine yakın bir bölgede çıkıntılı konveks şeklindeki delik Japon balığının dişi olmasına işarettir.
  • Japon balıklarının üreme dönemleri genellikle ilkbahar dönemlerinin ortasında gerçekleşir. Üreme dönemlerine yakın zamanlarda dişi Japon balıkları yumurta üretmeye başlarlar ve buna bağlı olarak karınlarında bariz bir şişlik görülür. Bahar aylarında Japon balığınızın karın bölgesinde belirgin bir şişkinlik fark ediyorsanız balığınız yüksek ihtimalle dişidir.
Erkekler için:
  • Daha düz ve ince bir vücut yapısına sahiplerdir. Dişilerde bulunan yuvarlak ve kalın görüntü erkeklerde görülmez. Dişilere göre daha zayıf görünürler.
  • Erkeklerin genital bölgelerinde herhangi bir çıkıntı bulunmaz. Aksine kuyruklarına yakın bir bölgede içe doğru bir delik bulunur. Bu deliği yarık şeklinde gözlemleyebiliriz.
  • Balığın cinsiyetini vücut yapısından ayırt edemiyorsak davranışların incelenmesiyle de belirli sonuçlara varabiliriz. Elbette unutmamalıyız ki, davranışlara göre cinsiyet hakkında doğru bir tahmin yapmak zor olabilir. Japon balığının cinsiyetinden emin olunmak isteniyorsa mutlaka vücut yapısına da dikkat edilmelidir. Davranışa göre cinsiyet tayinlerinin en kesin yöntemlerinden biri de, erkek Japon balığı ile dişi Japon balığını yan yana getirmektir. Erkek Japon balığı dişi ile yan yana getirildiğinde, erkek kovalayan dişi ise kovalanan konumundadır. Erkek devamlı dişisini kovalama eğiliminde olacaktır. Yöntemin kesinleşmesi için cinsiyetinden emin olunan bir dişi Japon balığı kullanılmalıdır. Dişiyi kovalamaya çalışan balık, kesinlikle erkektir diyebiliriz.
  • Aynı zamanda bazı erkeklerde tüberküller bulunmaktadır. Her erkekte tüberkül bulunmamasıyla beraber hiçbir dişide tüberküle rastlanmadığından, tüberkülü olan bir Japon balığı gördüğünüzde cinsiyet tayini yapmanız çok daha kolay hâle gelecektir.

1595207590658.png

Japon balığınızın sağlıklı olduğuna emin olun.
Bir Japon balığının cinsiyetini anlamak yavruluk döneminde oldukça zor ve anlaşılmaz olabilir. Eğer Japon balığınız henüz yavruysa erişkinliğe ulaştığında bahsettiğimiz bu yöntemlere başvurmanız çok daha doğru olacaktır.
Yavru veya sağlıklı olmayan Japon balıklarında cinsiyet tayini için önerilen yöntemler işe yaramayabilmektedir. Sağlıksız bir Japon balığı gelişimini tamamlayamamış olabilir. Örneğin; iyi beslenmeyen, kötü şartlar altında bakılan dişi Japon balıklarında konveks delik gelişmeyebilir. Aynı zamanda yumurtlama da yüksek ihtimalle de görülmeyecektir.
Enfeksiyonlu Japon balıklarının karnı şiş olduğundan balığın hamile veya dişi sanılması muhtemeldir. Karnı şiş bir Japon balığı görüldüğünde yalnızca cinsiyete yormak yanlış bir davranıştır. Normalden fazla şişmiş bir karında mutlaka veteriner hekim desteği alınmalıdır.
İyi beslenmeyen veya kötü şartlarda bakıma maruz kalan erkek Japon balıklarındaysa, üreme dönemlerinde gelişip belirginleşen tüberküller oluşmayabilir, Düzenli beslenmeyen, maması yetersiz gelen veya aç kalan Japon balıkları normalden daha zayıf olacaktır. Bu durumda cinsiyet tayini yapmak oldukça zordur. Örneğin; zayıf bir dişi, erkek ile hemen hemen aynı boyutta ve dış görünüşte olabileceğinden öncelikle balığın sağlıklı ve beslenme düzeni olduğundan emin olunmalıdır.
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Oldukça faydalı bir bilgiye değinmişin @Gülce ülkemizde çok fazla japon balığı besleyeni var ve bunu sadece küçük bir fanusta yapıyor maalesef. Benim naçizane fikrim (elbette balıkların çokluğuna göre değişir) en az 100 litre akvaryum olması lazım.

Diğer tropheus balıklarda nasıl özen gösteriyorsak japon balığında da aynı şekilde göstermeliyiz. Bu arada en küçük yeğenimde de 3 tane japon balığı var bu makaleden sonra gideyimde cinsiyetlerini kontrol edeyim :)
 

Beyzpl

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
265
Tepkime puanı
165
Puanları
43
Yaş
18
Konum
İstanbul
Elinize sağlık, japon balıklarında cinsiyet ayrımı diğer balıklara göre zor cidden.
Ama bende birşey ekleme istiyorum. Erkeklerde, üreme döneminde bir belirti daha var. Solungaçlarında minik beyaz benekler oluyor(aşağıdaki fotoğraflardaki gibi). Genelde beyaz benek hastalığı ile karştırılıyor hatta. 🙂
images (4).jpeg
images (3).jpeg
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@Beyzpl, oldukça güzel bir bilgi :) insanlar japon balıklarını fanus içerisine koyduklarında çok üzülüyorum, balık ne kadar geniş akvaryumda olursa o kadar az strese girer ve o kadar sağlıklı olur.
 

Beyzpl

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
265
Tepkime puanı
165
Puanları
43
Yaş
18
Konum
İstanbul
@Tevfik, aynen katılıyorum. Aslında balık beslemeye birçok kişi fanus ile başlıyor. Asıl sorun yanlış olmasına rağmen düzeltmeyenlerde. Gerçi petshopların doğruyu söylemesi belkide birçok balığı kurtarır fanusta. 😅

Gerçi birçok balık türü için "sağlıklı" olması hacim ile alakalı değil. Biyolojik olarak akvaryum temiz ve balığa uygun olsa yeterli oluyor. Ama japonların boyut olarak büyümesini çok etkiliyor. 🤔
 

Benzer konular