Japon Balığı Çeşitleri ve Özellikleri

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Mnemosynes

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
266
Tepkime puanı
312
Puanları
63
Konum
İstanbul
Japon Balığı (Carassius auratus), son derece sevimli ve çekici olduğu için akvaryum kurulumu sonrası ilk tercih edilen balıklardan biridir. Çoğu kişi için turuncu renkli ve yuvarlak vücutları ile bilinen bu balıkların aslında birçok çeşidi bulunur.

Japon Balığı Çeşitleri ve Özellikleri.jpg


Yaygın Japon Balığı

Bunlar Doğu ve Güney Doğu Asya'ya özgü balıklardır. Çinli insanlar balık üretmeye başladığında türetilmiş ve renk mutasyonuna neden olmuştur. Petshoplardaki Japon balığı türlerinin çoğu Japonya, Tayland ve Çin kökenlidir. Çok iyi şartlarda bakıldıklarında 45 cm uzunluğa ve 10 kilo ağırlığa kadar ulaşabilirler. Doğada her yerde bulunurlar ve kurbağalar, böcekler ve larvalarla birlikte su bitkileri ile beslenirler. Japon balıkları uygun koşullarda muhafaza edilmezse erkenden ölebilir. Genellikle durgun sularda yaşarlar. Japon balıklarının üremesi tipik olarak 23 santigrat derece sıcaklıkta gerçekleşir.

Comet Japon Balığı
1585845607913.png


Kuyruklu yıldız balığı olarak da bilinen Comet, canlı bir renge ve uzun bir çatal şeklinde kuyruğa sahiptir. Sarı veya turuncu renkte olan bu balıklar sakin ve eğlenceli bir mizaca sahiptirler. 4-14 yıllık yaşamları boyunca 30 cm uzunluğa kadar büyüyebilir. Beslenme tipleri omnivor olan bu balıklar en az 200- 250 litre akvaryumda beslenmelidir. Comet Japon balıkları ekili akvaryum ortamını tercih eder ve diğer balıklarla oldukça uyumlu bir şekilde yaşar. Beslenme sırasında biraz daha agresif olabilirler. Kırmızı – beyaz, beyaz – sarı, kahverengi – siyah renklerinde farklı çeşitleri de bulunur. Soğuk suda yaşamayı sevdikleri için akvaryum sıcaklığının 10- 23 derece arasında tutulması gerekir.




Wakin Japon Balığı
1585845716029.png


Çin kökenli bu Wakin Japon Balığı’nın en büyük özelliği çift kuyruk bulunmasıdır. Ayrıca canlı renkleri ile hemen dikkat çekerler. Diğer çeşitlerden farklı olarak ince bir gövdeye ve neredeyse sırtını kaplayan sırt yüzgecine sahiptir. Çinlilerin bu balığı on altıncı yüzyılda Japonya'ya tanıttığı düşünülmektedir. Wakin balıkları 10-15 yıl yaşayabilirler. Tankın sıcaklığı 18 ila 23 derece arasında tutulmalıdır. 7 ila 7.4 arasında pH değeri idealdir. Tankta, su kalitesini ve sirkülasyonunu koruyan bir filtre sistemi kurmanız gerekir. Su, nitrat ve amonyak içermemelidir.






Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı
1585845784280.png

Çin'de bulunmuş olan Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı sakin nehirlere, göletlere ve göllere düşkündür. Bu balıkların gövdesi genellikle yuvarlak ve tombul yapısı ile bir yumurtanın şekline benzer. Ayrıca boyları daha kısa olsa da daha büyük bir kuyruk yüzgecine sahiptir. Kuyruk yüzgecinin üst lobu alt lobdan daha uzundur. Yelpaze Kuyruklu Japon Balıkları iyi bir yüzücüdür ve asla yavaş hareket etmezler.

Comet balığı gibi tank arkadaşlarıyla uyumlu değildir. Turuncu, kırmızı ve sarımsı gibi renklerde olabilir. Çeşitli desenlere sahiptir. En az 100 litrelik bir akvaryumda hayatta kalabilirler. Her seferinde tank suyunun en az yüzde 30'unu değiştirmeniz gerekir. Bu balıkları böcekler, solucanlar, kan kurdu, sinekler ve karıncalar ile besleyebilirsiniz. Ayrıca peletler ve pullar da verilebilir. Akvaryumda bir filtreleme sistemi faydalı olabilir.



Shubunkin Japon Balığı
1585845887470.png


Shubunkinler bulabileceğiniz en zorlu Japon balığı türlerinden biridir ve çok uzun süren soğuk kış şartlarına bile dayandıkları bilinmektedir. Vücutları daha uzun olduğundan, mesane problemi neredeyse yoktur ve yüzgeçleri de daha uzun olma eğilimindedir. Balıklar yüzmeleri zorlaşacak kadar büyük hale gelirler. Shubunkin Japon Balığı 10-15 yıla kadar yaşar; yaygın Japon Balığı ve Comat ile çok uyumludur. Bu balıklar 18- 21 derece su sıcaklığını tolere edebilir ve 30- 35 cm uzunluğa kadar büyüyebilir. Mizacı gereği eğlenceli ve atletik olan Shubunkinler çok seçici gıda alışkanlığı yüzünden omega içerikli peletler ile beslenir. Marul bile onlar için iyi bir besindir. Genellikle ilkbaharda yumurtlayarak ürerler.





Ryukin Japon Balığı
1585845938346.png



Ryukin Japon Balığı, tatlı suları tercih eden başka bir süslü akvaryum balığı türüdür. 10-15 yıllık bir ömrü ve 15 – 20 cm uzunluğunda büyüme olasılığı vardır. Ryukin, bir sırt kamburuna sahiptir. Sivri bir başı ve daha geniş bir kuyruk yüzgeci bulunur. Gövde rengi kırmızı, beyaz, mavi ve kahverengi olabilir. Yumurta şeklinde bir gövdeye sahiptir ve iyi yüzücüdürü. Bu tatlı su balıkları, 18 – 23 derece su sıcaklığını ve 6.5 – 7.5 pH aralığını tercih ederler. Minimum 150 litre akvaryum yeterli olacaktır. Yarı agresif bir tür olduklarından kendi türleri ile bir arada beslenmeleri daha uygundur. Yüksek miktarda atık ürettikleri için tankta mutlaka filtre sistemi olması gerekir. Ayrıca sudaki oksijen miktarını yüksek tutmak için akvaryumu Java Yosunu, Anubias, Elodea ve Krinum ile süsleyebilirsiniz.





İnci Gövde Japon Balığı
1585846000452.png


İnci Gövde Japon Balığı, akvaryumda bulunan popüler süslü akvaryum balığı çeşididir. Bu balıklar düşük sıcaklıkta gelişebilen, düz bir sırt ve şişmiş göbek yapısı ile yuvarlak şekilli bir gövdeye sahip dayanıklı türlerdir. Orta Asya kökenli bu balıklar genellikle yavaş hareket eder ve durgun sularda yaşarlar. İnci Gövde Japon Balıkları genellikle 10 cm uzunluğa kadar büyür ve 10-15 yıllık bir ömre sahiptir. Vücut renkleri siyah, kırmızı, kahverengi ve beyaz kombinasyonlarından farklıdır. Omnivor yiyecek alışkanlıkları, her türlü pul ve dondurulmuş yiyecekleri yemelerini sağlar. 100 litre akvaryumda 18 – 22 derece sıcaklık aralığında besleyebilirsiniz. İdeal pH aralığı 6- 8 olmalıdır. Haftalık su değişimi sırasında suyun %25’inin değişmesi önemlidir.




Torba Gözlü Japon Balığı
1585846154044.png


Tanıması kolay olan süslü akvaryum balığı türlerinin en kolay ırklarından biri olarak kabul edilen Torba Gözlü Japon Balığı, göz kürelerinin altında sıvı dolu kabarcıklar geliştirebilir. Sırt yüzgeci eksikliği onları oldukça benzersiz kılar. Kabarcıklı gözün yırtılma olasılığı olduğundan, onları başka agresif balıklarla birlikte tutmamanız önerilir. Akvaryum kurulumunun çok yüksek bir akıma neden olmayan bir filtreleme sistemi ile tam olarak donatıldığından emin olmalısınız. Vücut renkleri siyah ve turuncu olabilir. Bu tek kuyruklu türler doğası gereği yavaş yüzücülerdir ve sakin bir mizaca sahiptir. Torba Gözlü Japon Balığı gözlü gibi diğer yavaş yüzücülerle uyumlu bir şekilde yaşayabilir.




Teleskop Balığı
1585849482743.png

Bu süslü akvaryum balığı, vücudundan çıkan bir teleskop benzeri tepe sayesinde uzun meraklı gözlere sahiptir. Genellikle, Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı’na oldukça benzeyen yuvarlak ve yumurta şekilli balıklardır. Vücut renkleri kırmızı, beyaz, kahverengi ve mavi olma eğilimindedir. Teleskop Balığı, bölünmüş, çatallı kuyruk yüzgeci ile kısa bir gövdeye sahiptir. Genellikle 13 cm uzunluğa kadar büyürler ve 10 ila 15 yıl arasında bir ömre sahiptirler. Akvaristler için, çok dayanıklı bir tür olmadıklarından yetiştirmek zor bir iştir. Ayrıca, gözleri çok hassastır. Doğası gereği her türlü taze, dondurulmuş deniz ürünlerini ve pul yemleri yer. En az 50 litre suya sahip bir akvaryum onlar için uygundur. Günde birkaç kez beslemeye çalışmalısınız. Bu balıkların görüşü de yüzme yetenekleri de zayıftır. Yarattıkları büyük miktarda atık nedeniyle, su sık sık değiştirilmelidir.



Oranda Japon Balığı
1585849522634.png



Dünyadaki en popüler balıklardan biri olarak Oranda Japon Balığı, başındaki etli yapı için en çok tercih edilen türlerdendir. Orandalar, 2 veya 3 yaşına geldiklerinde tamamen büyümüş yuvarlak şekilli, parıldayan bir başa sahiptir. 17 cm uzunluğa kadar büyürler ve 10-15 yıllık bir ömre sahiptirler. 50 litre akvaryum bu balıklar için yeterli olmaktadır. Suyun en az %25’inin her hafta değiştirilmesi gerekir. Günde birkaç kez beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Üreme için, suyun pH aralığı 6 ila 8 arasında kalırken, sıcaklık 18 - 22 derece arasında olmalıdır. Bu balık türü sakindir ve akvaryumun tüm bölgelerinde yüzer. Daha az agresif türlerle oldukça uyumludur.


Ranchu Japon Balığı
1585849600275.png


Çin menşeli olan Ranchu Japon Balığı, ayırt edilebilir özelliklere sahip oldukları için çoğu kişi tarafından bilinirler. Doğru bakılırsa, 10-15 yıl yaşamaları ve 13 cm uzunluğa kadar büyümeleri beklenir. Çeşitli sağlık sorunlarına yatkın oldukları için sağlıklı yaşamaları adına yoğun bir bakım gerektirirler. Anormal kafa büyümesine ve ayrıca zayıf görme yeteneğine sahiptirler. Zayıf yüzüler oldukları için yiyecek bulmakta zorlanırlar. En az 50 litre akvaryumda gelişirler. Daha iyi bir oksijen kaynağı sağlamak için akvaryumdaki türlerin üremesini kontrol etmelisiniz. Ayrıca, tanklara iyi bir filtreleme sistemi sağlamak yardımcı buna olacaktır.





Aslan Kafa Japon Balığı
1585849660704.png


Aslan Kafa Japon Balığı karakteristik bir kafa yapısına sahiptir. Sakin bir mizaçları ve yuvarlak, yumurta şeklinde bir gövdeleri bulunur. Çift kuyruklu ve anal yüzgeçli vücutlarındaki renkleri kırmızı, siyah, kahverengi ve mavi olabilir. Balıklar ayrıca üç renkli, yani kırmızı, beyaz ve siyah olabilir. 5.5 cm uzunluğa kadar büyürler. Kuyruk yüzgeci genellikle bölünür veya çatallanır. Yiyecek alışkanlığı ile her yerde yaşayan Aslan Kafa Japon Balığı, böcekler ve küçük kabuklularla beslenir. Doğası gereği temizleyici oldukları için çoğunlukla diplerde gezinirler. Yağlı vücutları nedeniyle yavaş yüzücülerdir. Dengeleyici bir sırt yüzgecinden yoksundurlar ve genellikle 18 ila 25 derece sıcaklığa sahip suda gelişirler. İdeal su kapasitesi balık tankındaki balık başına 5 litre olarak ayarlanmalıdır.



Peçeli Kuyruk Japon Balığı
1585849704757.png


Peçeli Kuyruk Japon Balığı, bulabileceğiniz en muhteşem akvaryum balığı türlerinden biridir. Bu hassas ve yetiştirilmesi zor Japon balıkları yuvarlak veya yumurta şeklinde bir vücut yapısına sahiptir; 6 cm uzunluğa kadar büyüyebilir. Bozulmuş yüzme kesesi ile yaralanma ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı savunmasız olan uzun, hassas yüzgeçleri vardır. 10-15 yıllık bir ömre sahip olan Peçeli Kuyruk Japon Balığı, daha düşük sıcaklıklarda yaşayabilir. İyi yüzücülerdir ve su kapasitesinin en az 100 litre olduğu akvaryumlarda gelişirler. Her balığa ek olarak, kapasitenin 50 litre artırılması gerekir. 18 ila 22 derece sıcaklıkta tutulan bu balıklar, donma noktasının üzerindeki sıcaklıkları bile tolere edebilir. pH aralığı 6 -8 arasında olmalıdır. Akvaryumun tüm bölgelerinde yüzmeyi severler. Doğası gereği yarı agresif olan bu akvaryum balığı su bitkileri ve hayvanları ile beslenir. Üreme sırasında akvaryum suyunun % 20 oranında değiştirilmesi gerekir.
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
İşlemler gerçekleştirildi :) diğer konuyu da taşıdım aynı kategoriye
 

eypcn.ytmz

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
8 Mar 2020
Mesajlar
44
Tepkime puanı
44
Puanları
18
Konum
Ukrayna
İnsanlara akvaryum balığı denilince zihinde direk fanus ve turuncu turuncu bu şirin şeylerden hayal ettiği , birçoğumuzun bu hobiye başladığında bu balıklardan onlarcasını istemeyerek yanlış bakımdan kaynaklı öldürdüğümüz,kimimizi bu hobiden soğutan kimimizide benim gibi ısrarla balığı yaşatmaya çalışmak için araştırıp öğrenip bu hobiye başlatan , ülkemizde değeri bilinmeyen bir türdür maalesefki bu balıklar. Gerekli özen gösterilip ilgilenildiğinde ortaya çok hoş bir görüntü çıkmaktadır. Bu canlılar sürekli aç olmaları,yem attığında kapış kapış yemeleri , suda zarifçe süzüle süzüle yüzmeleri,yuvarlağımsı yüz hatlarından dolayı kendimin bir yavru ayıya benzzettiği yüz ve şekil yapısı ile çok şirin ve dayanıklı bir balık türüdür. Ayrıca yazınız güzel ve bilgilendirici olmuş elinize sağlık.
Aşşağıya bu güzelliklere ait internet ortamından alınmış fotoğrafları paylaşıyorum.
images (11).jpeg
images (12).jpeg
images (13).jpeg
33648_210620161151272.jpg
33648_270620161503591.jpg
33648_300620161706322.jpg
33648_130620161109011.jpg
33648_260820161747121.jpg
33648_140620161138102.jpg
33648_140620161143031.jpg
33648_140620161143032.jpg
33648_190620161822541.jpg
33648_190620161822543.jpg
33648_200620161153152.jpg
33648_210620161151271.jpg
33648_210620161156262.jpg
33648_090620161343271.jpg
33648_090620161343273.jpg
 

Mnemosynes

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
266
Tepkime puanı
312
Puanları
63
Konum
İstanbul
İnsanlara akvaryum balığı denilince zihinde direk fanus ve turuncu turuncu bu şirin şeylerden hayal ettiği , birçoğumuzun bu hobiye başladığında bu balıklardan onlarcasını istemeyerek yanlış bakımdan kaynaklı öldürdüğümüz,kimimizi bu hobiden soğutan kimimizide benim gibi ısrarla balığı yaşatmaya çalışmak için araştırıp öğrenip bu hobiye başlatan , ülkemizde değeri bilinmeyen bir türdür maalesefki bu balıklar. Gerekli özen gösterilip ilgilenildiğinde ortaya çok hoş bir görüntü çıkmaktadır. Bu canlılar sürekli aç olmaları,yem attığında kapış kapış yemeleri , suda zarifçe süzüle süzüle yüzmeleri,yuvarlağımsı yüz hatlarından dolayı kendimin bir yavru ayıya benzzettiği yüz ve şekil yapısı ile çok şirin ve dayanıklı bir balık türüdür. Ayrıca yazınız güzel ve bilgilendirici olmuş elinize sağlık.
Aşşağıya bu güzelliklere ait internet ortamından alınmış fotoğrafları paylaşıyorum.
Ekli dosyayı görüntüle 1881Ekli dosyayı görüntüle 1882Ekli dosyayı görüntüle 1883Ekli dosyayı görüntüle 1884Ekli dosyayı görüntüle 1885Ekli dosyayı görüntüle 1886Ekli dosyayı görüntüle 1887Ekli dosyayı görüntüle 1888Ekli dosyayı görüntüle 1889Ekli dosyayı görüntüle 1890Ekli dosyayı görüntüle 1891Ekli dosyayı görüntüle 1892Ekli dosyayı görüntüle 1893Ekli dosyayı görüntüle 1894Ekli dosyayı görüntüle 1895Ekli dosyayı görüntüle 1896Ekli dosyayı görüntüle 1897Ekli dosyayı görüntüle 1898
Çok teşekkürler değerli katkılarınız için. Kesinlikle, birçok yeni başlayan ilk olarak Japon Balığı'na yöneliyor ama herhalde en az yaşatılan balık da yine bu cins. Bahsettiğiniz gibi hem yanlış bakım hem de yetersiz bilgiden ötürü... Ve birçok kişinin aklına standart bir görüntü gelse de aslında ne kadar çok çeşitleri mevcut....

Eklemiş olduğunuz siyahlara bayıldım. Kendi adıma, siyah ve beyaz çeşitlerini turuncudan daha asil buluyorum. Ayrıca şu sonraki Japon Balığı akvaryumu da tek türden oluşmasına rağmen ne kadar göz alıcı ve zengin duruyor. :love:
 

Mnemosynes

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
266
Tepkime puanı
312
Puanları
63
Konum
İstanbul
Yakın zamanda @Mnemosynes Türkiyede yada belkide tüm dünyada , akvaryum balığı olmamasına rağmen ısrarla inatla yinede beslenen Pengasus Balığı hakkında da bilgilendirici bir konu siz yada ben açsak fena olmaz.
Küçükken bizim akvaryumda da vardı. Mizaçları sebebiyle benim favorimdi bunlar. Hastalandıklarında Yunus Çiklidimiz tarafından yendiklerini görünce çok üzülmüştüm. :( Not aldım, yarın eklemeye çalışacağım.
 

eypcn.ytmz

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
8 Mar 2020
Mesajlar
44
Tepkime puanı
44
Puanları
18
Konum
Ukrayna
Çok teşekkürler değerli katkılarınız için. Kesinlikle, birçok yeni başlayan ilk olarak Japon Balığı'na yöneliyor ama herhalde en az yaşatılan balık da yine bu cins. Bahsettiğiniz gibi hem yanlış bakım hem de yetersiz bilgiden ötürü... Ve birçok kişinin aklına standart bir görüntü gelse de aslında ne kadar çok çeşitleri mevcut....

Eklemiş olduğunuz siyahlara bayıldım. Kendi adıma, siyah ve beyaz çeşitlerini turuncudan daha asil buluyorum. Ayrıca şu sonraki Japon Balığı akvaryumu da tek türden oluşmasına rağmen ne kadar göz alıcı ve zengin duruyor. :love:
Asıl ben teşekkür ederim. Benimde favorim siyah orandalar, dediğiniz gibi çok asil bçr görüntüleri var. En sonda eklediğim akvaryumdaki balıklar , üstte eklediğim balıkların yakın çekim fotoğrafları. Bu akvaryumun ve balıkların fotoğrafları 2016 senesinde bir başka türk forumda görmüştüm , burda paylaşmak için arayıp tarayıp buldum fotoğrafları. Çok dekor olmadan ufak tefek dokunuşla bu şekilde ortaya muazzam şeyler çıkabiliyor görmüş olduk bir kere daha.
 

eypcn.ytmz

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
8 Mar 2020
Mesajlar
44
Tepkime puanı
44
Puanları
18
Konum
Ukrayna
Küçükken bizim akvaryumda da vardı. Mizaçları sebebiyle benim favorimdi bunlar. Hastalandıklarında Yunus Çiklidimiz tarafından yendiklerini görünce çok üzülmüştüm. :( Not aldım, yarın eklemeye çalışacağım.
İlk gördüğümden beri beslenmesine karşı olduğum bir tür doğada metrelerce boyuta ulaşabilen bu balıkların akvaryumda ki hırçın ani hareketleri diğer balıklar için pek iyi olmuyor. Her iki türede isteyerek yada istemeyerek zarar veriyoruz maalesefki.
Aşşağıda da doğada yakalanmış pengasus balıkları
images (14).jpeg
images (15).jpeg
 

Mnemosynes

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
266
Tepkime puanı
312
Puanları
63
Konum
İstanbul
İlk gördüğümden beri beslenmesine karşı olduğum bir tür doğada metrelerce boyuta ulaşabilen bu balıkların akvaryumda ki hırçın ani hareketleri diğer balıklar için pek iyi olmuyor. Her iki türede isteyerek yada istemeyerek zarar veriyoruz maalesefki.
Aşşağıda da doğada yakalanmış pengasus balıkları
Ekli dosyayı görüntüle 1899Ekli dosyayı görüntüle 1900
Akvaryumda kendilerini sürekli cama vurduklarını hatırlıyorum. Ve bir türlü büyümeyip yıllarca boyutları sabit kalmıştı. Gerçekten de doğada olsalar çok daha güzeller.
 

eypcn.ytmz

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
8 Mar 2020
Mesajlar
44
Tepkime puanı
44
Puanları
18
Konum
Ukrayna
Akvaryumda kendilerini sürekli cama vurduklarını hatırlıyorum. Ve bir türlü büyümeyip yıllarca boyutları sabit kalmıştı. Gerçekten de doğada olsalar çok daha güzeller.
Akvaryum balığı olmadıkları için(2000 litre akvaryum varsa bilemem) hacim yetersiz geliyor ve yanık kalıyorlar. Zaten bildiğim kadarıyla yurtdışında büyük boyutlara hızlıca ulaştığı ve besleyici olduğu için havuz ve göllerde yemek amacıyla besleyip üretiyorlar bu balıkları.
 

Mnemosynes

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
266
Tepkime puanı
312
Puanları
63
Konum
İstanbul
Akvaryum balığı olmadıkları için(2000 litre akvaryum varsa bilemem) hacim yetersiz geliyor ve yanık kalıyorlar. Zaten bildiğim kadarıyla yurtdışında büyük boyutlara hızlıca ulaştığı ve besleyici olduğu için havuz ve göllerde yemek amacıyla besleyip üretiyorlar bu balıkları.
Bir yazı hazırladım bununla ilgili. Siz de katkı sağlamak isterseniz diye etiketliyorum şimdi sizi.
 
Son düzenleme:

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Japon Balığı (Carassius auratus), son derece sevimli ve çekici olduğu için akvaryum kurulumu sonrası ilk tercih edilen balıklardan biridir. Çoğu kişi için turuncu renkli ve yuvarlak vücutları ile bilinen bu balıkların aslında birçok çeşidi bulunur.

Ekli dosyayı görüntüle 1833

Yaygın Japon Balığı

Bunlar Doğu ve Güney Doğu Asya'ya özgü balıklardır. Çinli insanlar balık üretmeye başladığında türetilmiş ve renk mutasyonuna neden olmuştur. Petshoplardaki Japon balığı türlerinin çoğu Japonya, Tayland ve Çin kökenlidir. Çok iyi şartlarda bakıldıklarında 45 cm uzunluğa ve 10 kilo ağırlığa kadar ulaşabilirler. Doğada her yerde bulunurlar ve kurbağalar, böcekler ve larvalarla birlikte su bitkileri ile beslenirler. Japon balıkları uygun koşullarda muhafaza edilmezse erkenden ölebilir. Genellikle durgun sularda yaşarlar. Japon balıklarının üremesi tipik olarak 23 santigrat derece sıcaklıkta gerçekleşir.

Comet Japon Balığı
Ekli dosyayı görüntüle 1834


Kuyruklu yıldız balığı olarak da bilinen Comet, canlı bir renge ve uzun bir çatal şeklinde kuyruğa sahiptir. Sarı veya turuncu renkte olan bu balıklar sakin ve eğlenceli bir mizaca sahiptirler. 4-14 yıllık yaşamları boyunca 30 cm uzunluğa kadar büyüyebilir. Beslenme tipleri omnivor olan bu balıklar en az 200- 250 litre akvaryumda beslenmelidir. Comet Japon balıkları ekili akvaryum ortamını tercih eder ve diğer balıklarla oldukça uyumlu bir şekilde yaşar. Beslenme sırasında biraz daha agresif olabilirler. Kırmızı – beyaz, beyaz – sarı, kahverengi – siyah renklerinde farklı çeşitleri de bulunur. Soğuk suda yaşamayı sevdikleri için akvaryum sıcaklığının 10- 23 derece arasında tutulması gerekir.




Wakin Japon Balığı
Ekli dosyayı görüntüle 1835

Çin kökenli bu Wakin Japon Balığı’nın en büyük özelliği çift kuyruk bulunmasıdır. Ayrıca canlı renkleri ile hemen dikkat çekerler. Diğer çeşitlerden farklı olarak ince bir gövdeye ve neredeyse sırtını kaplayan sırt yüzgecine sahiptir. Çinlilerin bu balığı on altıncı yüzyılda Japonya'ya tanıttığı düşünülmektedir. Wakin balıkları 10-15 yıl yaşayabilirler. Tankın sıcaklığı 18 ila 23 derece arasında tutulmalıdır. 7 ila 7.4 arasında pH değeri idealdir. Tankta, su kalitesini ve sirkülasyonunu koruyan bir filtre sistemi kurmanız gerekir. Su, nitrat ve amonyak içermemelidir.






Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı
Ekli dosyayı görüntüle 1836

Çin'de bulunmuş olan Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı sakin nehirlere, göletlere ve göllere düşkündür. Bu balıkların gövdesi genellikle yuvarlak ve tombul yapısı ile bir yumurtanın şekline benzer. Ayrıca boyları daha kısa olsa da daha büyük bir kuyruk yüzgecine sahiptir. Kuyruk yüzgecinin üst lobu alt lobdan daha uzundur. Yelpaze Kuyruklu Japon Balıkları iyi bir yüzücüdür ve asla yavaş hareket etmezler.

Comet balığı gibi tank arkadaşlarıyla uyumlu değildir. Turuncu, kırmızı ve sarımsı gibi renklerde olabilir. Çeşitli desenlere sahiptir. En az 100 litrelik bir akvaryumda hayatta kalabilirler. Her seferinde tank suyunun en az yüzde 30'unu değiştirmeniz gerekir. Bu balıkları böcekler, solucanlar, kan kurdu, sinekler ve karıncalar ile besleyebilirsiniz. Ayrıca peletler ve pullar da verilebilir. Akvaryumda bir filtreleme sistemi faydalı olabilir.



Shubunkin Japon Balığı
Ekli dosyayı görüntüle 1837

Shubunkinler bulabileceğiniz en zorlu Japon balığı türlerinden biridir ve çok uzun süren soğuk kış şartlarına bile dayandıkları bilinmektedir. Vücutları daha uzun olduğundan, mesane problemi neredeyse yoktur ve yüzgeçleri de daha uzun olma eğilimindedir. Balıklar yüzmeleri zorlaşacak kadar büyük hale gelirler. Shubunkin Japon Balığı 10-15 yıla kadar yaşar; yaygın Japon Balığı ve Comat ile çok uyumludur. Bu balıklar 18- 21 derece su sıcaklığını tolere edebilir ve 30- 35 cm uzunluğa kadar büyüyebilir. Mizacı gereği eğlenceli ve atletik olan Shubunkinler çok seçici gıda alışkanlığı yüzünden omega içerikli peletler ile beslenir. Marul bile onlar için iyi bir besindir. Genellikle ilkbaharda yumurtlayarak ürerler.





Ryukin Japon Balığı
Ekli dosyayı görüntüle 1838


Ryukin Japon Balığı, tatlı suları tercih eden başka bir süslü akvaryum balığı türüdür. 10-15 yıllık bir ömrü ve 15 – 20 cm uzunluğunda büyüme olasılığı vardır. Ryukin, bir sırt kamburuna sahiptir. Sivri bir başı ve daha geniş bir kuyruk yüzgeci bulunur. Gövde rengi kırmızı, beyaz, mavi ve kahverengi olabilir. Yumurta şeklinde bir gövdeye sahiptir ve iyi yüzücüdürü. Bu tatlı su balıkları, 18 – 23 derece su sıcaklığını ve 6.5 – 7.5 pH aralığını tercih ederler. Minimum 150 litre akvaryum yeterli olacaktır. Yarı agresif bir tür olduklarından kendi türleri ile bir arada beslenmeleri daha uygundur. Yüksek miktarda atık ürettikleri için tankta mutlaka filtre sistemi olması gerekir. Ayrıca sudaki oksijen miktarını yüksek tutmak için akvaryumu Java Yosunu, Anubias, Elodea ve Krinum ile süsleyebilirsiniz.





İnci Gövde Japon Balığı
Ekli dosyayı görüntüle 1839

İnci Gövde Japon Balığı, akvaryumda bulunan popüler süslü akvaryum balığı çeşididir. Bu balıklar düşük sıcaklıkta gelişebilen, düz bir sırt ve şişmiş göbek yapısı ile yuvarlak şekilli bir gövdeye sahip dayanıklı türlerdir. Orta Asya kökenli bu balıklar genellikle yavaş hareket eder ve durgun sularda yaşarlar. İnci Gövde Japon Balıkları genellikle 10 cm uzunluğa kadar büyür ve 10-15 yıllık bir ömre sahiptir. Vücut renkleri siyah, kırmızı, kahverengi ve beyaz kombinasyonlarından farklıdır. Omnivor yiyecek alışkanlıkları, her türlü pul ve dondurulmuş yiyecekleri yemelerini sağlar. 100 litre akvaryumda 18 – 22 derece sıcaklık aralığında besleyebilirsiniz. İdeal pH aralığı 6- 8 olmalıdır. Haftalık su değişimi sırasında suyun %25’inin değişmesi önemlidir.




Torba Gözlü Japon Balığı
Ekli dosyayı görüntüle 1840

Tanıması kolay olan süslü akvaryum balığı türlerinin en kolay ırklarından biri olarak kabul edilen Torba Gözlü Japon Balığı, göz kürelerinin altında sıvı dolu kabarcıklar geliştirebilir. Sırt yüzgeci eksikliği onları oldukça benzersiz kılar. Kabarcıklı gözün yırtılma olasılığı olduğundan, onları başka agresif balıklarla birlikte tutmamanız önerilir. Akvaryum kurulumunun çok yüksek bir akıma neden olmayan bir filtreleme sistemi ile tam olarak donatıldığından emin olmalısınız. Vücut renkleri siyah ve turuncu olabilir. Bu tek kuyruklu türler doğası gereği yavaş yüzücülerdir ve sakin bir mizaca sahiptir. Torba Gözlü Japon Balığı gözlü gibi diğer yavaş yüzücülerle uyumlu bir şekilde yaşayabilir.




Teleskop Balığı
Ekli dosyayı görüntüle 1841
Bu süslü akvaryum balığı, vücudundan çıkan bir teleskop benzeri tepe sayesinde uzun meraklı gözlere sahiptir. Genellikle, Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı’na oldukça benzeyen yuvarlak ve yumurta şekilli balıklardır. Vücut renkleri kırmızı, beyaz, kahverengi ve mavi olma eğilimindedir. Teleskop Balığı, bölünmüş, çatallı kuyruk yüzgeci ile kısa bir gövdeye sahiptir. Genellikle 13 cm uzunluğa kadar büyürler ve 10 ila 15 yıl arasında bir ömre sahiptirler. Akvaristler için, çok dayanıklı bir tür olmadıklarından yetiştirmek zor bir iştir. Ayrıca, gözleri çok hassastır. Doğası gereği her türlü taze, dondurulmuş deniz ürünlerini ve pul yemleri yer. En az 50 litre suya sahip bir akvaryum onlar için uygundur. Günde birkaç kez beslemeye çalışmalısınız. Bu balıkların görüşü de yüzme yetenekleri de zayıftır. Yarattıkları büyük miktarda atık nedeniyle, su sık sık değiştirilmelidir.



Oranda Japon Balığı
Ekli dosyayı görüntüle 1842


Dünyadaki en popüler balıklardan biri olarak Oranda Japon Balığı, başındaki etli yapı için en çok tercih edilen türlerdendir. Orandalar, 2 veya 3 yaşına geldiklerinde tamamen büyümüş yuvarlak şekilli, parıldayan bir başa sahiptir. 17 cm uzunluğa kadar büyürler ve 10-15 yıllık bir ömre sahiptirler. 50 litre akvaryum bu balıklar için yeterli olmaktadır. Suyun en az %25’inin her hafta değiştirilmesi gerekir. Günde birkaç kez beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Üreme için, suyun pH aralığı 6 ila 8 arasında kalırken, sıcaklık 18 - 22 derece arasında olmalıdır. Bu balık türü sakindir ve akvaryumun tüm bölgelerinde yüzer. Daha az agresif türlerle oldukça uyumludur.


Ranchu Japon Balığı
Ekli dosyayı görüntüle 1843


Çin menşeli olan Ranchu Japon Balığı, ayırt edilebilir özelliklere sahip oldukları için çoğu kişi tarafından bilinirler. Doğru bakılırsa, 10-15 yıl yaşamaları ve 13 cm uzunluğa kadar büyümeleri beklenir. Çeşitli sağlık sorunlarına yatkın oldukları için sağlıklı yaşamaları adına yoğun bir bakım gerektirirler. Anormal kafa büyümesine ve ayrıca zayıf görme yeteneğine sahiptirler. Zayıf yüzüler oldukları için yiyecek bulmakta zorlanırlar. En az 50 litre akvaryumda gelişirler. Daha iyi bir oksijen kaynağı sağlamak için akvaryumdaki türlerin üremesini kontrol etmelisiniz. Ayrıca, tanklara iyi bir filtreleme sistemi sağlamak yardımcı buna olacaktır.





Aslan Kafa Japon Balığı
Ekli dosyayı görüntüle 1844

Aslan Kafa Japon Balığı karakteristik bir kafa yapısına sahiptir. Sakin bir mizaçları ve yuvarlak, yumurta şeklinde bir gövdeleri bulunur. Çift kuyruklu ve anal yüzgeçli vücutlarındaki renkleri kırmızı, siyah, kahverengi ve mavi olabilir. Balıklar ayrıca üç renkli, yani kırmızı, beyaz ve siyah olabilir. 5.5 cm uzunluğa kadar büyürler. Kuyruk yüzgeci genellikle bölünür veya çatallanır. Yiyecek alışkanlığı ile her yerde yaşayan Aslan Kafa Japon Balığı, böcekler ve küçük kabuklularla beslenir. Doğası gereği temizleyici oldukları için çoğunlukla diplerde gezinirler. Yağlı vücutları nedeniyle yavaş yüzücülerdir. Dengeleyici bir sırt yüzgecinden yoksundurlar ve genellikle 18 ila 25 derece sıcaklığa sahip suda gelişirler. İdeal su kapasitesi balık tankındaki balık başına 5 litre olarak ayarlanmalıdır.



Peçeli Kuyruk Japon Balığı
Ekli dosyayı görüntüle 1845

Peçeli Kuyruk Japon Balığı, bulabileceğiniz en muhteşem akvaryum balığı türlerinden biridir. Bu hassas ve yetiştirilmesi zor Japon balıkları yuvarlak veya yumurta şeklinde bir vücut yapısına sahiptir; 6 cm uzunluğa kadar büyüyebilir. Bozulmuş yüzme kesesi ile yaralanma ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı savunmasız olan uzun, hassas yüzgeçleri vardır. 10-15 yıllık bir ömre sahip olan Peçeli Kuyruk Japon Balığı, daha düşük sıcaklıklarda yaşayabilir. İyi yüzücülerdir ve su kapasitesinin en az 100 litre olduğu akvaryumlarda gelişirler. Her balığa ek olarak, kapasitenin 50 litre artırılması gerekir. 18 ila 22 derece sıcaklıkta tutulan bu balıklar, donma noktasının üzerindeki sıcaklıkları bile tolere edebilir. pH aralığı 6 -8 arasında olmalıdır. Akvaryumun tüm bölgelerinde yüzmeyi severler. Doğası gereği yarı agresif olan bu akvaryum balığı su bitkileri ve hayvanları ile beslenir. Üreme sırasında akvaryum suyunun % 20 oranında değiştirilmesi gerekir.
Aralarından beslemek isteyebileceğim
comet japon balığı,
shubunkin japon balığı,
yelpaze kuyruklu japon balığı ve
peçeli kuyruk japon balığı.
Ama en çok beslemek istediğim tül peçeli japon olurdu. Ne güzel çok da büyümüyormuş. Bir tek hassas oluşundan dolayı zor olur belki. Tabi konunun içinde olmayınca ne söylesem tam olmaz, zorluklarını bilmiyorum ki ☺.
 

Mnemosynes

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
266
Tepkime puanı
312
Puanları
63
Konum
İstanbul
Aralarından beslemek isteyebileceğim
comet japon balığı,
shubunkin japon balığı,
yelpaze kuyruklu japon balığı ve
peçeli kuyruk japon balığı.
Ama en çok beslemek istediğim tül peçeli japon olurdu. Ne güzel çok da büyümüyormuş. Bir tek hassas oluşundan dolayı zor olur belki. Tabi konunun içinde olmayınca ne söylesem tam olmaz, zorluklarını bilmiyorum ki ☺.
Hangi balığa baksam onu beslemek istiyorum. Bu gidişle ancak okyanus paklar beni. 😄 Ama Japon Balığı besleyecek olsam ben de:

Yelpaze Kuyruklu
Peçeli Kuyruk
ya da Comet


tercih ederdim. Kuyrukları ve vücut şekilleri daha çekici duruyor bana göre.
 

Benzer konular