Jakom aşırı ürkek ve korkak

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

mehti bayat

Hayvansever
Kus Dostu
Katılım
30 Nis 2021
Mesajlar
9
Tepkime puanı
8
Puanları
3
Konum
istanbul
Yaklaşık 3 ay önce bir jako papağanı sahiplendim. 4 yaşında dünyalar güzeli bir kuş ama yanıma geldiginden beri hep ürküyor. bağırması ısırması yok ama kafes içerisine elimi sokmaya calısayım veya yanına yaklaşmaya calışayım uçup kaçmaya calısıyor kafes içerisinde hatta bu yüzden kafasını yaraladı(ağlamamak için kendimi zor tuttum). Genellikle kafeste cok nadir tutuyorum hep dışarıda kafesinin üstünden nadir iniyor kafesten,kafese yeni birşey koydugumda (tünek,süs,oyuncak) yaklaşmıyor bile kafese.. bir türlü ısınamadı bana elimle besleme öyle tek tek çekirdek,fındık,fıstık veriyorum ama böyle korka korka uzaktan uzanarak alıyor. Videolar izliyorum forumlar okuyorum ama yok hiçbirşey doğru düzgün yardımcı olamıyor. yani keşke böyle hırlasa elimi parçalasa uçup kaçmasa.. hayvanın üzerine gidip psikolojisini bozup dahada strese girmesinide istemiyorum ama benden önceki şahsiyet artık hayvana naptıysa bilmiyorum.bu durum gerçekten cok canımı sıkıyor çok üzülüyorum nolur gerçekten yardımcı olabilecek beni yönlendirecek insanlar yazarsa çok sevinirim yardımcı olurmusunuz lütfen..
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
(Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki jakolar oldukça hassas kuşlardır, duygusal zekaları gelişmiştir. Ayrıca analitik açıdan da oldukça zekidirler. Bu yüzden güvenini kazanmak zor olabilir.)
Jako papağanının alışma süresine kuşun kişiliği, önceki yaşantısı, sizin davranışlarınız ve şuanki bulunduğu ortam etkili olur.
Bazı kuşlar çok çekingen, korkak ve ürkek olabiliyor, yeni ortamlara zor alışabiliyor. Jakonuzun kişiliğini siz zamanla öğrenceksiniz ama şu anda oldukça hassas olduğunu düşünerek haraket etmeniz gerekir.
Eğer önceki sahibi papağana kötü davrandıysa yada kuşu alıştırmak için hiç bir çaba sarf etmediyse bu kuş her insanın böyle olduğunu düşünebilir. Bu yüzden size karşı mesafeli olur.
Jakonuza geldiği andan itibaren takındığınız tavır da çok önemli. Onunla aynı ortamda bulunduğunuz her haraketinizi izliyor, sizin hakkınızda fikirler ediniyordur. Haliyel eğer onun yanında sesinizi yükseltirseniz, ani haraketler yaparsanız, ona karşı bile olmasa öfkeli davranışlarda bulunursanız jakonun size alışması uzayacaktır.
Bulunduğu ortam çok haraketli olur ise, çok sesli olur ise papağanınız muhtemelen korkacaktır. Televizyon olan bir oda, çocukların koşturduğu bir oda alışma sürecindeki bir kuş için uygun olmayacaktır. Ama aynı zamanda kuşun kafesi kimsenin girip çıkmadığı bir odada da olmamalı.

Öncelikle yukarıda saydığım şeylere dikkat etmeniz gerekir. Onalara harfiyen uyduktan sonra jako papağanınızı kendinize alıştırmaya başlayabilirsiniz.
Size birkaç tavsiyede bulunamadan önce birkaç soru soracağım; sizin jakonuz ile gününüz tam olarak nasıl geçiyor? Ona ne kadar ve ne zaman vakit ayırabiliyorsunuz? Aileniz nasıl? Kuşa karşı davranışları nasıl? Eve sık sık birileri gelir mi? Jakonuza nasıl bir beslenme programı uyguluyorsunuz? Düzenli olarak neler veriyor, hangi takviyeleri kullanıyorsunuz? Kafesi nasıl? İçindeki ekipmanların, kafesin ve papağanınızın net bir şekilde fotoğrafını çekebilir misiniz.
 
Son düzenleme:

mehti bayat

Hayvansever
Kus Dostu
Katılım
30 Nis 2021
Mesajlar
9
Tepkime puanı
8
Puanları
3
Konum
istanbul
Çiko benim kendi odamda iş saatleri dışında hep beraberiz yani birbirimizle oynamasakta bende oda birbirimizin gözünün önündeyiz sürekli konuşuyorum onunla ıslıklarına karşılık veriyorum. Onun dışında 3 kişilik bir aileyiz (annem,kız kardeşim,ben) Kardeşim ve annemle özellikle kız kardeşimle arası çok iyi işin tuhaf yanı bu tüm erkeklerden nefret ediyorken kadınlara ilgisi bambaşka biraz kafası karışık ve feminist bir kuşumuz 😂 evimize normal zamanlarda nadir misafir geliyor pandemi sürecinde kabul etmiyorum lakin gelse bile çikoyla ugrasmasının veya gelip kafesine vs parmak sokmasının imkanı yok çünkü kendi mahremimde. Beslenme olarak pellet yem,meyve,sebze veriyorum onun dışında çekirdek,fındkk,fıstık nadir ödül sayılacak kadar veriyorum.. kafesi çok büyük yani istediği şekilde gezebilecegi bir kafes lakin iç süslemeleri oyuncakları çok sade. Metal kapları,ağaç dal tünegi ve bir tane ipli boncuklu bir oyuncak var başka bişey koyamıyorum çünkü korkuyor girmiyor kafese. Kafesin üstünde durması için t tünek aldım ona bile çıkmıyor. Hatta içine dal şeklinde aldım gidip metal yemligin çerçevesinde duruyor.. bende kıyamıyorum geri çıkarıyorum aldığım şeyleri. Vesselam böyle çikoyla tam eş olacagıma inanıyorumve bırakmaya asla niyetim yok yardımlarınız için çok çok teşekkür ederim..
20210501_020826.jpg
20210501_020928.jpg
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Kadınların sesi biraz daha ince, haraketleri biraz daha nazik olduğu için çoğu papağan kadınlara daha çok güvenebilme eğilimine sahip, yani bu sizin papağanınıza özgü birşey değil 🙂.

Jakonuza baktığımda gözlerinden ve aldığı pozisyondan ne kadar korkmuş olduğunu görebiliyorum 😟. Bu kadar hassas bir kuşun size ve ortama alışması uzun sürebilir. Zira benim bir sultan papağanım var, bana geleli 5 ay olmasına rağmen hala birbirimize tam olarak ısınamadık ve hala tam olarak elime-koluma gelmiyor-ki sultanlar jakoya göre daha az duygusal zekaya sahiptir-. Yani bu güven işi yavaş olur, ama size alışmış bir jakonun bağı da çok kuvvetli olur.
Bu dönemde yapılması gereken şey öncelikle papağanınızın sağlıklı olması. Eğer kuşunuz sağlıksız, güçsüz ve hasta olursa size alışması daha da güçleşecektir. Bunun için papağanınıza çeşitli ve zengin bir beslenme şekli sunmalısınız. Hangi markayı kullanıyorsunuz bilmiyorum ama veterinerlerin tavsiye etti bir marka var; Energy Cube. İçeriğine baktığınızda görürsünüz kijako papağanının neredeyse tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. Eğer bu pelet yemden almak isterseniz papağanınıza günlük 30 gr kadar verebilirsiniz. Bu yemin yanında hergün beslenmenin %30'unu (yani yaklaşık 10 gr) oluşturacak kadar meyve vermeniz gerekir. Şu dönemde yem ve meyve dışında suyuna sakinleştirici ve stres azaltıcı etkisi olan papatya çayından katabilirsiniz (250 gr suya bir tatlı kaşığı kadar kuru yada yaş papatya demliyebilirsiniz). Bir ay boyunca her hafta bir kere bu çaydan kuşunuza verebilirsiniz.
Uyku saatlerinde de dikkat etmeniz gerekir. Günde ortalama 10-12 saat uyur, bunun 8-10 saati gece uykusu olmalıdır. Yeterli ve düzenli uykunun kuşların bağışıklık sistemine ve ruh sağlığına doğrudan etkisi vardır. Uykusunu çekememiş bir insan nasıl daha agrasif, sinirli ve stresli oluyorsa bir papağanda aynı şekilde agrasif, sinirli ve stresli olur. Şu anda günes 6 gibi doğuyor, yani jakonuz iyi bir uyku için akşam 8-9 gibi yatmalı-ki bu da güneş batımına denk gelir. Yani dışarıda hava karardığı zaman kuşunuzun da uyuması gerekir. Eğer siz odanızın ışığını geç bir zamana kadar açık bırakıyorsanız kafesn üç tarafını kalın bir örtü ile örtebilirsiniz.
Ayrıcz gün içinde kuşunuz yanlız kalmasın. Kafesinin yerini değiştirmeyin, kardeşiniz ve anneniz evdeyken ara sıra gidip ilgilensin. İlgilenme şekli birazdan anlatacağım şekilde sadece konuşarak olsun. Bu jakonun alışma sürecini hızlandıracaktır.
Bunun dışında son olarak papağanınızın gün içinde yeterli kadar güneş ışığı aldığına dikkat edin. Zaten neredeyse tüm gün dışarıda demiştiniz, bu hem fiziki hemde psikolojik sağlığı için çok iyi. Gün içinde hep aynı saatlerde salmaya özen gösterin, zira belli bir saatte kafesten çıkmaya alışırsa hep o saatlerde dışarıda olmak isteyecektir.

Yukarıda dediklerimi uyguladıktan sonra alıştırma eğitimlerine başlayabilirsiniz. Bunun için günün erken saatini yada hava kararırkenki saatleri seçmeniz daha iyi olacaktır. Eğitim sırasında hergün kafesin yanına oturun, kuşunuzile sakin bir tonda konuşun. Ne dediğiniz önemli değil, sadece ses tonunuz ve konuşma sırasındaki haraketleriniz önemli. Sakın kafes içine müdahale etmeyin, orası onun tek özel alanı. Kafes dışından, tellerin arkasından ara sıra dokunamya çalışabilirsiniz ama elinizi kafesin içerisine sokmayın. Hergün bunu tekrar edin, ama hemen sonuç alacağınızı düşünmeyin. Bu şekilde size güven duyması birkaç ayı bulabilir. Ve bu sürede kesinlikle jakonuzun gözlerine direkt bakmayın, bunu bir tehtit olarak algılayacaktır. İnsanların aksine papağanlar nersine bakıldığını hemen anlar, yani gözüne bakmak ile yanağına yada gagasına bakmak arasında fark vardır.
Bu anlattığım yontemi belki bu 3 aydır uyguluyor olabilirsiniz ama bu yeterli bir süre değil. Bir papağanı alıştırmanın en iyi ve sağlam yöntemi budur, aynı şekilde en zaman alan yöntemi. Siz önümüzdeki birkaç ay boyunca bunu uygulayın. En sonunda kuşunuzun size bu korku dolu bakışları değişecektir 🙂.
 

mehti bayat

Hayvansever
Kus Dostu
Katılım
30 Nis 2021
Mesajlar
9
Tepkime puanı
8
Puanları
3
Konum
istanbul
Dediklerinizi harfiyen uygulamaya çalışacağım. Yardımınız ve ilginiz için minnettarım çok teşekkür ederim..
 

mustafa42

Hayvansever
Kus Dostu
Katılım
12 Ocak 2021
Mesajlar
65
Tepkime puanı
37
Puanları
18
Konum
konya
eğer her şeye dikkat etmenize rağmen bir gelişme gözlemleyemezseniz, ki tahminimce fazla bir gelişme olacağını sanmıyorum. sadece elinize gelir o kadar fazla bir şey beklemeyin. tabi ele alışması da baya bi uzun sürer. bence siz bu kuşu verin yerine el besleme olan bir jako alın. el beslemeler ciddi anlamda evin köpeği gibi oluyor istediğiniz her eğitimi zorlanmadan verirsiniz. yol yakınken dediğimi düşünün bence.
 

mehti bayat

Hayvansever
Kus Dostu
Katılım
30 Nis 2021
Mesajlar
9
Tepkime puanı
8
Puanları
3
Konum
istanbul
Bilgilendirme için teşekkürler ama ele gelsim veya gelmesin değiştirmeyi düşünseydim en başında yapar bukadar uğraşmazdım ama uğraşınca daha güzel kuvvetli olur o yüzden olana kadar devam😊
 

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
970
Çözümler
25
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Dediklerinizi harfiyen uygulamaya çalışacağım. Yardımınız ve ilginiz için minnettarım çok teşekkür ederim..
Rica ederim, bende gelişmelerden haberdar olmak isterim. Kuşunuzun size alışma sürecini paylaşırsanız çok mutlu olurum 🙂