İri Kemirgen Kunduzlar ve Özellikleri

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Kunduzlar insandan ve diğer canlılardan uzak yaşamayı seven kendi türüyle sosyalleşebilen sevimli ve zeki canlılardır. Bu canlılar ortalama 100-120 cm arası uzunluğa ve yaklaşık 32 kg’a ulaşabilir. Kunduzlara özgü pul kaplı kuyrukları ortalama 30 santimetredir. Kunduzlar en büyük kemirgenlerden bir tanesidir. Kısa bacaklılardır, arka ayakları ön ayaklarına kıyasla daha büyük ve perdelidir. Ön ayakları kazmaya ve cisimleri tutmaya evrildiğinden perdesizdir. Kunduzlar ön ayaklarını çamur, toprak, çubuk, yemek gibi cisimleri tutmak için kullanabilir. Arka ayaklar ise genellikle yüzmek için kullanılır. Arka ayaklar kunduzlar yuvalarını inşa ederken, beslenirken genellikle destek görevi görürler. Arka ayaklarıın bir diğer görevi ise kürkü tarayarak temiz tutmaktır. Kürkün devamlı taranarak sağlıklı kalmasını sağlamak için ayaklarındaki ikinci parmakları çift tırnaklıdır.
Kunduzlar su kenarında yaşayan canlılar olduğundan kürkleri su geçirmez yapıdadır. Kürk rengi tek tiptir, tamamen kahverengi tüy rengine sahiplerdir. Kunduzlar genellikle Kuzey Amerika’da su kenarlarında gözlemlenirler.

Kunduzların Yetişme Ortamı
Kunduzlar akarsu ve nehir kenarlarına doğal barajlar inşa eder. Doğal barajların en önemli faydalarından biri akarsunun su seviyesini koruyarak akarsuların taşmasını engellemektir. Kunduzlar aynı zamanda baraj inşa ettikleri bölgelere kendi yerleşim yerlerini kurarlar. Yerleşim alanlarını çamur, ağaç, ve dallardan yaparlar. Her kunduz ailesi kendi için ayrı bir ev inşa eder. Bölgede bulunan komşu kunduzlar birbirini tanırlar ve bölgede farklı bir canlı veya kunduz gördüklerinde yakınlarına haber vermek için kuyruklarını hızlıca suya vururlar.
İri Kemirgen Kunduzlar ve Özellikleri.jpg

Kunduzlar ve Üreme Alışkanlıkları
Kunduzlar üreme yaşına 2-3 yaşlarında erişir. Kunduzların üreme dönemleri genellikle kışın Ocak-Şubat aylarında gerçekleşir. Yavruların doğumu ise Mayıs-Haziran aylarında gerçekleşir. Kunduzların gebelikleri ortalama 100 gün sürmektedir.
Kunduzlar üreme dönemi öncesinde veya üreme döneminde kendilerine yavrularını büyütebilecekleri bir eş bulurlar. Bu yönden tek eşli olsalar da cinsel yönden tek eşli değillerdir. Zaman zaman çift çiftleşme denilen durum da gözlemlenebilmektedir. Bu durum kunduzun bir eşi olsa da başka bir kunduzun eşi ile çiftleşmesi anlamına gelmektedir. Aynı zamanda kunduzlar eşleri öldüklerinde de kendilerine yeni bir eş bulmak yerine başka bir kunduzun eşi ile çiftleşmeyi tercih ederler.
Çiftleşme sonucunda ortalama 4 yavru dünyaya gelir. Kunduzlar tüylü ve gözleri açık doğarlar. Aynı zamanda kesici dişleri de çıkmıştır. Yavrular erişkinlik dönemine kadar aileleriyle beraber yaşarlar, yuvadan ayrılma zamanı geldiğinde ise ailelerinden fazla uzaklaşmaz ve yakınlardaki bölgelere yuva kurarlar.

Beslenme Alışkanlıkları
Kunduzlar kabuk ve kambiyum tüketirler. Söğüt ağacı, Akçaağaç, Kavak ağacı, Kayın ağacı, Huş ağacı, Kızılağaç severek tükettikleri ağaçlar arasında yer almaktadır. Tomurcuk ve kök de yiyebilirler. Birçok kemirgen ve memeli tarafından sindirilemeyen selüloz kunduzların önemli besin kaynaklarından bir tanesidir. Bağırsaklarında bulunan özel bir yapı içerisindeki mikroorganizmalar selülozu sindirmelerini sağlar.

Ayrıca ilginizi çekebilir:Kunduz Özellikleri ve Bakımı

@Gülce tarafından düzenlenmiş ve yeniden yazılmıştır.
 
Son düzenleme:

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Büyük bir salatalık yiyen hayvan değilmiydi bu :) öyle güzel salatalık yiyordu ki bence kesin kunduzdu :)
 

Mnemosynes

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
266
Tepkime puanı
312
Puanları
63
Konum
İstanbul
1588677712849.png


Günümüzdeki kunduzlar geçmişteki atalarına kıyasla bu kadar minik. İnsan ile kıyaslama için neden Justin Bieber seçilmiş, hiçbir fikrim yok. 😄
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Sabah uyandığımda bayağı moralim bozuktu ama bu gönderilere bayağı kahkaha attım :D
 

Benzer konular