İmparator Çiklit Akvaryumu Kurmak

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Mnemosynes

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
266
Tepkime puanı
312
Puanları
63
Konum
İstanbul
Etkileyici renkleri ile ön plana çıkan İmparator Çiklit balıkları karakter özelliklerinden ziyade sundukları görsel zenginlik için beslenirler. Dolayısıyla hem ticari olarak balık üreticilerinin hem de hobi amaçlı akvaristlerin bir numaralı gözdeleri arasındalardır. Bilimsel adı Aulonocara olan bu balıkları besleyebileceğiniz 3 temel akvaryum tipi bulunmaktadır.

Damızlık İmparator Çiklit Akvaryumu
Amacınız bu çiklitleri yetiştirmekse, onları sadece kendi türüyle aynı akvaryumda tutmalısınız. Saldırganlık özelliklerini azaltmak için İmparator Çiklit balıklarını 1 erkek / 2-3 dişi oranında ve 5 veya daha fazla grup halinde tutabilirsiniz. Bu tür vahşi doğada agresif bir balık olmasa da, akvaryumda tutulurken davranışları değişebilir.

İmparator Çiklit Gösteri Akvaryumu
Amacınız bir gösteri tankına sahip olmaksa, İmparator Çiklit genellikle sadece erkeklerden oluşan bir tankta tutulur. Bu tankı oluşturmayı başardığınızda, bir üreme tankından çok daha sakin bir akvaryuma sahip olabilirsiniz. Seçeceğiniz her balık, akvaryumunuza eklenecek bir sanat eseri gibi olacaktır.

Malavi Gösteri Akvaryumu
Eğer estetik zevklerini için bir akvaryum kurmak istiyorsanız, Aulonocara ile birlikte Haplochromis balıklarını birlikte besleyebilirsiniz. Bunlar Malawi Gölü'nden gelen başka bir çiklit grubudur. Bu uyumluluğun sınırlamalarından biri de tank boyutudur. Bazı Haplochromis balıkları teknik olarak Aulonocara ile uyumlu olabilir. Ancak akvaryum çok küçükse agresifleşeceklerdir.

İmparator Çiklit Akvaryumu Kurmak.png


Labidochromis caeruleus gibi bazı omnivor Mbuna türleri Aulonocara ve Haplochromis ile tutulabilir. Bu balıklar genellikle İmparator Çiklit’lerden daha agresiftir. Büyük bir akvaryumda, birbirlerini etkilemeden huzur içinde yaşamaları mümkündür.

İmparator Çiklit Yetişme Ortamı
Malavi Gölü'nde İmparator Çiklit balıkları açık su yüzücüleri olarak dikkat çeker. Sürü halinde yaşamazlar ve bölgelerine karşı fazla koruyucu değillerdir. 5 ila 40 m arasındaki neredeyse tüm kumlu / kayalık habitatlarda bulunabilirler. Çoğu tür kumlu bölgelerde, kayaların etrafında yaşar ve nadiren yüzeye çıkarlar.

İmparator Çiklitlerinde Üreme
Farklı Aulonocara türlerinin çiftleşmesi kolaydır ve eğer bu durum istenmiyorsa, önlemler alınmalıdır. Tanka farklı Aulonocara türleri koymak istiyorsanız, her türden birden çok balık koyduğunuzdan emin olun. Dişiler birbirine benzediği ve renklerin görünür hale gelmesi çok uzun sürdüğü için, farklı türlerin çiftleştiğini yıllar sonra fark edebilirsiniz. İmparator Çiklit yetiştiriciliği konusunda ciddi iseniz, akvaryum başına bir tür beslemeniz önerilmektedir. Farklı kökenleri karıştırırsanız, renkler bozulur ve aynı kalitede çiklitlere sahip olamazsınız. Akvaryumcular olarak, mini ekosistemimizdeki doğa çeşitliliğini korumak bizim sorumluluğumuzdur.

İmparator Çiklitlerde Kalite
Piyasada İmparator Çiklit balıklarının farklı nitelikleri vardır. Asya'dan ithal edilen bazı türler maksimum 5 – 6 cm boyunda olmaktadır. Bu türler, renklerin görünümünü uyarmak için hormonlarla tetiklenir. Akvaryumunuza girdikten sonra ise normal bir akvaryum ortamında bu yapay renkleri kaybedeler. Hatta erkek zannettiğiniz balıkların aslında dişi olduğuna bile şahit olabilirsiniz. Suya eklenen erkeklik hormonları nedeniyle, dişiler renk ve uzun yüzgeçler gibi erkek özelliklerini kazanabilirler. Ancak eninde sonunda, renk kaybolur.

Beslenme
Vahşi doğada İmparator Çiklit balıkları avlandıklarında, alt tabakanın üzerinde sabit kalırlar. Hassas duyusal gözenekleri ve hızlı refleksleri ile avlarını kolayca yakalayabilirler. Akvaryumda bu balıkları beslerken omnivor peletleri ve pulları tercih edebilirsiniz. Ayrıca yüksek kaliteli deniz proteini ve yosun vermek de önemlidir.

İmparator Çiklitleri hakkında genel bilgi edinmek için şu yazıya da bakabilirsiniz: İmparator Çiklit Hakkında Her Şey