İdeal Su Kaplumbağası Bakımı [Poludaryum]

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

easyinthehood

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
8 Tem 2021
Mesajlar
93
Tepkime puanı
15
Puanları
8
Yaş
20
Konum
Türkiye
Adsızadsdsadas.jpg


Merhaba dostlarım İdeal Su Kaplumbağası Bakımı serimizin Poludaryum kısmına hoşgeldiniz. Bu kısımda sizlere su kaplumbağanız için ideal yaşam alanı oluşturmanıza yardımcı olacağım.

8d5c5eee-7c8e-40c3-bd8d-91e318e0e16e.jpg
Poludaryum
İlk başlığımız tahmin edeceğiniz üzere poludaryum. Öncelikle öğrenmemiz gereken şey poludaryumun ne olduğu. Poludaryum kaplumbağa gibi canlıların yaşaması için gerekli olan yarısı kuru alandan, yarısı ise sudan oluşan bir yaşam alanıdır.

İlk olarak değineceğim şey poludaryumun boyutu olacak. Poludaryumunuzu kare olarak seçmenizde büyük fayda var. Bu sayede kaplumbağanıza daha fazla ve doyasıya yüzebileceği bir alan sağlayabilirsiniz. Kaplumbağanız elbette dikdörtgen poludaryumlarda da hareket edebilir ancak sağa-sola gitmekten fazlasına geçemez. Poludaryumlar hakkında değineceğim ikinci şey ise su kapasitesi olacak. Yetişkin bir su kaplumbağası için ortalama 80-150 litre su kapasitesine sahip bir poludaryuma sahip olmalısınız. Belirttiğim su kapasitesi bir su kaplumbağası için ideal miktardır ve kaplumbağa sayısına bağlı eşit oranda artmaktadır. Yani iki adet kaplumbağanız var ise bu miktarın iki katı su kapasitesine sahip bir poludaryum edinmelisiniz.



Kuru Alan
7827f488-bcb4-4daa-bf23-aaf245bf3fd1.jpg

İkinci başlığımız ise kuru alan. Poludaryumları poludaryum yapan bu kısım kaplumbağalar için çok önemlidir. Öncelikle öğrenmemiz gereken şey kuru alanın ne işe yaradığı ve ne olduğu. Kuru alan kaplumbağaların günün belirli saatlerinde karaya çıkarak dinlenme ve güneşlenme ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlar.

Kuru alanlar hakkında değineceğim ilk şey kuru alanın boyutu ve tasarımı olacak. Kuru alan oluştururken veya satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur kuru alanın kaplumbağanın üzerine çıkabileceği kadar büyük olması ve kolay bir şekilde kuru alana ulaşabilmesidir. Çoğu kuru alanda kaplumbağaların kuru alana kolaylıkla çıkabilmesi için rampa kullanılır. Kuru alan hakkında değineceğim ikinci şey ise kuru alanın konumu olacak. Kuru alanın konumunun akvaryumun dışında olmasına dikkat etmenizde fayda var çünkü bu sayede su kapasitesini azaltmak zorunda kalmazsınız, poludaryumu ağzına kadar su ile doldurabilirsiniz. Ancak kuru alanın etrafının kaplumbağanın kaçamayacağı şekilde kapalı olmasına dikkat edilmelidir, aksi takdirde kaçabilirler!
81a7c9ba-bafa-4e72-938f-8513683bc5ff.jpg
Malzemeler
Üçüncü başlığımız ise malzemeler. Poludaryumlarda kullanacağınız malzemeler kaplumbağanızın sağlığı ve iyi bir yaşam sürebilmesi için çok önemlidir.

Malzemeler hakkında değineceğim ilk şey zemin için kullanılan malzeme olacak. Poludaryum zemini tamamen silis kum olmalıdır. Elbette taş ekleyebilirsiniz, ancak bu taşların kaplumbağanızın kafasından küçük ve çok fazla olmaması tavsiyemdir. Kuru alan zemini ise taş, tahta veya çimen olabilir. Ancak cam olmamasına dikkat edin çünkü kaplumbağalar kuru alana çıkmakta zorlanabilirler. Eğer cam ise camın üstüne silikonla taş, çimen veya tahta yapıştırarak bu sorunu çözebilirsiniz. Malzemeler konusunda değineceğim ikinci şey ise kullanacağınız bitkiler ve süsler olacak. Poludaryuma elinizden geldiğince süs veya bitki eklememenizde fayda var. Ancak görselliğe önem veriyorsanız çok fazla olmayacak şekilde mangrow kökü gibi bazı süsler ve canlı veya yapay bitki ekleyebilirsiniz. Ancak kaplumbağalar bitkileri yemeye çalışacağı için bitkilerin yapay olması daha iyi olacaktır. Bunların dışında arka fon gibi süsler eklemek tamamen size kalmış.
 
Son düzenleme:

Beyzpl

Hayvansever
Balik Dostu
Katılım
9 Mar 2020
Mesajlar
265
Tepkime puanı
165
Puanları
43
Yaş
18
Konum
İstanbul
Elinize sağlık. Benim de bir süredir yazmayı düşündüğüm bir konuya değinmişsiniz.
Galiba birkaç konu daha gelecek kaplumbağalar ile ilgili, bekliyorum. :)
 

easyinthehood

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
8 Tem 2021
Mesajlar
93
Tepkime puanı
15
Puanları
8
Yaş
20
Konum
Türkiye
Elinize sağlık. Benim de bir süredir yazmayı düşündüğüm bir konuya değinmişsiniz.
Galiba birkaç konu daha gelecek kaplumbağalar ile ilgili, bekliyorum. :)
Evet, en üstteki yazıda belirttiğim gibi bu bir makale serisi olacak ve bu birinci kısmı. :)
Beğendiyseniz ne mutlu bana. Sanırım 2-3 kısım daha gelecek. Daha sonra bu makale serisini sonlandıracağım.
 

Benzer konular