Güvercinler Hakkında Tüm Bilgiler

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
  • Latince Adı: Columba livia
  • Yaygın İsimler: Güvercin, mavi kaya güvercini, kaya güvercini, vahşi kaya güvercini, vahşi güvercin.
  • Kuş Sınıfı: Columbiformes
  • Aile: Columbidae (315 farklı türü içerir)
  • Menşei: Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya.
  • Habitat: Yabani güvercin kıyı bölgelerinde bulunurken; vahşi güvercin neredeyse insan olan her alanda görülebilir.
  • Dağılım: Sahra Çölü, Antarktika ve yüksek Arktik hariç dünya çapında 17 ila 28 milyon kuş olduğu tahmin edilmektedir.
  • 32-37 cm uzunluğunda olabilirler.
  • 64-72 cm kanat açıklığına sahiptirler.
  • Boyun ve kanat tüylerinin etrafında parlak yeşilimsi ve kırmızımsı-mor yanardönerlik ile koyu mavimsi gri baş, boyun ve göğüs kısmı bulunur.
  • Kırmızı ayak ve bacakları vardır.
Güvercinler ve Üreme
İlkbahar ve yaz aylarında zirvede olan üreme dönemleri tüm yıl boyunca devam eder. Tüm güvercinler tek eşlidir. Dolayısıyla ömürleri boyunca tek bir eş ile yaşarlar. Kentsel alanlarda binaların tepelerinde ya da ağaç dallarında ürerler. Her iki ebeveyn de 17 – 19 gün boyunca yumurtaların başında bekler. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra her iki ebeveyn tarafından da beslenir. Tüyleri yaklaşık 30 günde çıkar. Güvercinler 6 aylıkken üreyebilir.

Güvercinler ve Beslenme
Tohumlar beslenmenin ana bileşenini oluşturur, ancak türlere göre büyük ölçüde değişir. Bazı güvercin türleri meyve, böcek ve solucan yerler. Bir tür, böcek ve küçük sürüngenleri yemeye adapte olmuştur. Şehirde bulunan vahşi güvercin sadece tohumlarla ve insan atıkları ile beslenerek hayatta kalabilirler. Yaşam süresi güvercinlerde doğal seçilim ve insan müdahalesi de dahil olmak üzere birçok faktöre bağlı olarak 3-5 yıldan 15 yıla kadar büyük ölçüde değişir.

guvercinler-hakkinda-tum-bilgiler.jpg


Güvercinlerin Özellikleri ve Nitelikleri
  • Güvercinler 2000 metre veya daha yüksek irtifalarda uçabilir.
  • Güvercinler ortalama 125 km / saat hıza kadar uçabilir.
  • Güvercinler tek bir günde 950 ila 1150 km arasında uçabiliyor. 19. yüzyılda kaydedilen en uzun uçuş Afrika ve İngiltere arasında 55 gün sürmüştür ve 1115 km’dir.
  • Güvercinlerin dünyanın manyetik alanını algılayarak ve güneşi yön için kullanarak hareket ettiği düşünülmektedir. Diğer teoriler, evlerini bulmak için yolları ve hatta düşük frekanslı sismik dalgaları kullandıklarına odaklanmaktadır.
  • Güvercinler suyu emerek ve gagalarını payet gibi kullanarak içerler. Çoğu kuş suyu yudumlayıp sonra yutmak için başlarını geriye doğru atar.
  • Güvercinler, insanlar gibi, renkleri görebilirler, ancak insanlardan farklı olarak, insanların göremediği spektrumun bir parçası olan ultraviyole ışığı da görebilirler. Sonuç olarak, güvercinler genellikle denizde arama ve kurtarma görevlerinde kullanılır, çünkü bu benzersiz his mükemmel çok yönlü görüşle birleştirilir
  • Güvercinlerin ayna testi sayesinde kendi yansımasını tanıma yeteneğine sahip olduğu görülmüştür. Güvercin, bu yeteneğe sahip olan sadece 6 türden ve memeli olmayan tek türden biridir.
  • Güvercinler son derece zekidirler ve alfabenin 29 harfinin tümünü tanıyabilir ve kavramsallaştırabilirler. Güvercinler fotoğrafları ve hatta iki farklı insanı tek bir fotoğrafta birbirinden ayırabilir.
Güvercinlerin Evcilleştirilmesi
Kaya güvercinin evcilleştirilmesi ile ilgili ilk izler 5000 yıl öncesine ait Mezopotamya çivi yazısı tabletlerinde bulunmuştur. Bununla birlikte, kaya güvercinlerinin Neolitik insanlar tarafından, 10,000 yıl önce Dicle ve Fırat'ın alüvyon düzlüklerinde ve çevresinde evcilleştirilmiş olması muhtemeldir. O zamanlar Neolitik insan tahıl ürünlerini yetiştirmeye ve hayvanları yiyecek için evcilleştirmeye başlamıştı. Tarih öncesi kaya güvercinlerinin mağaralarda ve uçurum yüzlerinde insanın yanında yaşamış olması büyük bir ihtimaldir.

Güvercinlerin görüntüleri ilk olarak MÖ 3000'de Sümer'deki Cennet ve Dünya Kraliçesi’ne adanmış bir kazı tapınağının yeniden inşa edilmiş cephesinde bulunmuştur. Irak ve Girit'teki sahaların kazıları sırasında M.Ö. 3000 yılına kadar çok sayıda kil güvercin resmi bulunmuştur. MÖ 3000 yılındaki Mısır mezarının kazılması sırasında, mezar yemeğinin kalıntıları olduğu düşünülen güvercin kemikleri keşfedilmiştir. Güvercin imgelerinin M.Ö. 3000'lere kadar uzandığı görülmesine rağmen, güvercinin bu eski uygarlıklarda hangi rolü oynadığı ve kuşun ne kadar evcilleştirildiği açık değildir.

Daha sonra, M.Ö. 1100'de, Kral III. Ramses, Tebai tanrısı Ammon'a 57.000 güvercin kurban ederek, güvercinlerin sadece yemek için değil, aynı zamanda dini amaçlar için evcilleştirildiğini doğrulamıştır. Güvercin kurbanlarından Eski Ahit'te ve Yeni Ahit'te de bahsedilmektedir. Güvercin ayrıca uzun mesafelerden dönme kabiliyeti ile bilinir ve insan tarafından bu amaçla yaygın olarak kullanılmıştır. Mesaj taşımak için kullanılan güvercinle ilgili en eski referans M.Ö. 2500 yıllarına dayanmaktadır ve gelenek tarih boyunca devam etmiştir. Romalılar ve eski Yunanlılar, güvercini mesaj taşımak için yaygın olarak kullanmışlardır. İlk sofistike mesajlaşma hizmeti, MS 12. yüzyılda Suriye ve İran'da kurulmuştur, mesajlar güvercinler tarafından şehirden şehre taşınmıştır.

Mesaj Taşıyan Güvercinler
Taşıyıcı güvercinler 1. Dünya Savaşı sırasında ticari amaçlar için kullanılmıştır. Avrupa'daki finans kurumları ve haber ajansları için mesajlar taşımış; hatta Yeni Zelanda'da havayolu hizmeti vermiştir. 20. yüzyılda, güvercinler her iki Büyük Savaş'ta da mesaj taşımak için yaygın olarak kullanıldı. Cesaret ve kahramanlıklarının bir sonucu olarak on binlerce insan hayatı kurtarıldı. Güvercin kullanan son mesajlaşma servisi 2006 yılında Hindistan'ın Orissa şehrindeki polis gücü tarafından dağıtıldı.
 

Benzer konular