Guinea Pig Temizliği Nasıl Yapılır?

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Günümüzde kolay bakılması ve çocuklarla iyi anlaşması sebebiyle tercih edilmeye başlanan ginepiglerin temizlik rutinleri de oldukça basittir. Dikkat edeceğiniz birkaç önemli kural ve bilgi ile ginepiginize mutlu bir hayat verebilir ve sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz. Ginepigler her evcil hayvanla beraber yaşamaktan mutlu olmasalar da saldırgan bir yapıya sahip olmadıklarından farklı evcil hayvanlarla da beslenebilmektedirler. Ginepiglerde temizlik vücut temizliği ve alan temizliği olmak üzere iki farklı sınıfta incelenir.



Guinea Pig Vücut Temizliği
Ginepigler kendilerini temizlediklerinden dolayı devamlı sizin temizlemenize gerek olmayacaktır. Bazı evcil hyavanlara kıyasla ginepiglerin zorunda olmadıkça banyo yapmaya ihtiyacı yoktur. Birçok ginepig suya girmekten ve banyo yapmaktan hoşlanmaz. Onların temizlik rutinine katkıda bulunmak içinse ginepiglerin deri ve tüy yapısına uygun tarak edinilmelidir. Kısa tüylü ginepigler için kısa uçlu taraklar tercih edilmelidir. Uzun tüylü ginepigler içinse daha uzun uçlu tarakların kullanılması yararlı olacaktır. Uzun tüylü ginepiglerde kıtık oluşumunu engellemek için her gün tüylerin taranması gerekmektedir. Kısa tüylü ginepigler uzun tüylü ginepiglere kıyasla daha az taranmaya ihtiyaç duyarlar. Ginepiginizin ihtiyacına bağlı olarak üç günde bir tarama yapılması uygun olacaktır.
Ginepiglerin yıkanması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu sebeple ginepigin yıkanması alışkanlık haline getirilmemeli yalnızca mecbur kalınan durumlarda yıkanmalıdır. Eğer ginepiginiz çok kirlenmişse ve yıkamanız gerekiyorsa şu adımları izlemek sizin için faydalı olacaktır.

guine pig nasıl taranır.jpg

  1. Banyo öncesi odanın yeterince sıcak olduğundan emin olunmalıdır. Soğuk bir odada banyo yapan ginepig hastalanmaya oldukça müsait hâle gelecektir. Aynı zamanda oda içerisinde sıcak ve soğuk hava giriş-çıkışının olmaması gerekir. Camlar kapatılmalı, vantilatör, klima gibi eşyalar ginepiginiz kuruyana kadar açılmamalıdır.
  2. Kemirgenler veya ginepigler için özel üretilmiş şampuanlardan kullanmak deri ve tüy sağlıkları için çok daha iyi olacaktır. İnsanlar, çocuklar veya kedi-köpekler için üretilen şampuanlar ginepiginizin hastalanmasına sebep olabilmektedir. Eğer ginepigler için özel üretilen şampuanlardan bulunamamışsa tavşanlar için üretilen şampuanlardan kullanmak daha doğru olacaktır.
  3. Ginepigler cilt rahatsızlıkları sebebiyle de yıkanabilirler. Bu durumda yalnızca veteriner hekimin verdiği ilaçlı şampuanlar kullanılmalı, ilaçlı şampuan dışında cildine herhangi bir madde sürülmemelidir. Yanlış kullanılan ilaç ölüme veya ciddi zehirlenmelere yol açabilir.
  4. Ginepig suya sokulmadan önce suyun ısısı mutlaka kontrol edilmelidir. Çok sıcak veya çok soğuk su şoka girmelerine sebep olabilmektedir. Suyun ısısı ılık olacak şekilde ayarlanmalı, ginepig tam anlamıyla ıslatılmadan önce mutlaka suya ve suyun ısısına vereceği tepki ölüçülmelidir.
  5. Ginepigleri yıkarken küvet havuz edasıyla doldurulmamalı, en fazla tabanı kaplayacak derinlikte su olmalıdır.
  6. Ginepigin vücudu tamamen ıslatıldıktan sonra yavaş hareketlerle şampuan sürülmelidir. İşlem sırasında ginepigin gözüne, kulaklarına, ağzına su veya köpük kaçmasına izin verilmemelidir. Şampuanla iyice köpürtüldükten sonra yavaş yavaş su ile durulanmalıdır. Şampuanın tamamen temizlendiğine emin olunduktan sonra ginepig hemen bir havluya sarılmalı ve kurutmaya başlanmalıdır. Şampuanın iyi durulanmaması daha sonra ginepigler kendilerini temizlerken zehirlenmelerine yol açabilmektedir. Bir kez şampuanlamak yeterli olacaktır.
  7. Ginepigler sıcak ve soğuk rüzgarlara karşı hassaslardır. Bu sebeple saç kurutma makinesini üzerlerinde kullanmak oldukça yanlıştır. Hava çok soğuk olmadığı sürece kullanılmamalıdır. Onun yerine tüyleri tamamen kuruyana kadar havlu kullanılmalıdır.

Guinea Pig Kafesi Nasıl Temizlenir?
Ginepig kafeslerinin her gün temizliğe ihtiyacı vardır. Koku oluşumunu ve dağınıklığı önlemek için devamlı kafeslerin temizlenmesi gerekir. Ginepig kafeslerinde temizlik şu şekilde yapılmaktadır.

Ginepigin tuvalet kabı veya tuvaletini yaptığı bölgedeki talaşlar temizlenerek yerisine yeni talaş konur.

Kafese dağılmış yiyecekleri ve otları toplayarak dağınıklığın ve kirliliğin önüne geçmek gerekir. Özellikle sebze-meyve gibi bozulma ihtimali yüksek gıdaların ginepiglerin yaşam alanında birkaç saatten fazla tutulmaması ginepigin sağlığı açısından büyük önem taşır.

Ginepiglerin su kabı her gün yenilenmeli ve taze içme suyu konmalıdır. Çeşme suyu içen ginepiglerde çeşitli böbrek rahatsızlıkları görülebilmektedir.

Her gün mama kabının içerisindeki mama yenilenmeli ve eğer mama kabı kirlenmişse mutlaka temizlenmelidir.

Ginepiglerin yaşam alanlarının detaylı temizliği yaşam alanının büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Klasik ve yetersiz dar kafeslerde yaşam süren ginepiglerin kafeslerinin her hafta temizlenmesi gerekirken ginepiglerin refahları düşünülerek hazırlanmış geniş yaşam alanlarına sahip ginepiglerin yaşam alanı ayda bir veya iki defa temizlenmelidir.

Ginepiglerin kafesi temizlenirken kimyasal maddelerden kaçınılmalı, sirke gibi doğal temizlik malzemeleri kullanılmalıdır.

Ayrıca ilginizi çekebilir:



 
Son düzenleme:

Benzer konular