Guinea Pig Bakımı Nasıl Yapılır?

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Ginepigler klasik evcil hayvanlar dışında da hayvan beslemek isteyen kişiler için oldukça popülerleşmiş kemirgenlerden bir tanesidir. Tam bir aile hayvanı olması sebebiyle özellikle çocuklu ailelerin en çok tercih ettiği evcil hayvanlardan bir tanesidir. Ginepig bakımı ilk zamanlar birtakım zorluklar çıkaracak olsa da dikkat edilmesi gereken birkaç konu ile oldukça basit hale getirilebilir.

Bir Guinea Pig Beslemeye Başlamak
Ginepig sahiplenmeden önce mutlaka ginepigler hakkında biraz araştırma yapılmalıdır. Ginepigler sosyal canlılar olduklarından yalnız yaşamaktan ve yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Tek başına yaşayan ve gün içerisinde yeterince ilgi görmeyen ginepigler mutsuz olabilir ve kolayca depresyona girebilirler. Eğer günün büyük çoğunluğunu ginepiginizle geçirmeyecekseniz iki ginepig almanızı tavsiye ederiz. İki ginepigin bakılması daha zor gibi düşünülse de aslında çok daha kolaydır. Ginepigler birbiriyle ilgilenecekleri için daha az ilgi isteyecek ve size daha az sorumluluk yükleyecektir. Ginepigler kolayca üreyebilen canlılar olduklarından dolayı çift seçiminde bir dişi bir erkek ginepig sahiplenmek devamlı yavrularınızın olmasına sebep olabileceğinden kesinlikle dişi ve erkek ginepigin yan yana bakılması tavsiye edilmez. Devamlı üreyen ginepigler gün geçtikçe güçten düşecek ve olması gerekenden çok daha erken hayata veda edeceklerdir. Bu sebeple iki ginepig sahiplenilecekse mutlaka aynı cinsiyette olmalıdırlar.

Guina Pig Bakımı Nasıl Yapılır.jpg

Ginepigler için en önemli konulardan bir tanesi de yaşam alanı seçimidir. Yaşam alanı seçimi ginepiginizin büyüdükçe size masraf çıkartmaması için mümkünse ömrü boyunca yaşayacağı genişlikte alınmalıdır. Ginepiglerin ömür boyu yaşayacağı alanın enine en az 1 metre, boyuna 50 cm olmalıdır. Pet shoplarda satılan ticari amaçlı üretilen kafeslerin ginepiglere hiçbir yararı olmayacağı gibi fazlasıyla zararı olacaktır. Dar alanlarda bakılan ginepigler zamanla depresyona girebilmektedir. Bu sebeple kafesin içerisinde yeterli oyuncak ve gezinme alanı bulunmalıdır. Kafes altlığının tamamen düz olması çok önemlidir. Ginepigler devamlı kakalarını yeme eğiliminde olduklarından taban altlıkları kullanıldığında onlar için faydalı olan dışkılarını tüketemezler. Bu durum birçok hastalığı beraberinde getirecek kadar ciddi bir durumdur.

Ginepigler sularını bir kaptan içmektense suluktan içmeyi tercih ederler. Önlerine düz kap koyduğunuzda su kabını dökebilir, kirletebilir veya içine girip kendilerini ıslatabilirler. Sularının kirlenmesi, kendilerini ıslatmaları ise hasta olmalarına ve susuz kalmalarına sebep olacaktır. Ginepig suluğu mutlaka kullanılmalıdır.

Yaşam alanında taban altlığı olarak kullanılacak malzeme de oldukça önemlidir. Ginepigler için en iyi altlık yumuşak bir bez veya kemirgen talaşı olarak kabul edilmektedir. Ginepiginiz tuvalet eğitimliyse tabana yumuşak bez sermeniz çok daha doğru olacaktır.

Ginepigler gün içerisinde aktif canlılar olduklarından devamlı oyun oynamak isterler. Kafeslerinin geniş olması ve oyuncak çeşitliliğinin bol olması onların mutlu olmasına yetecektir. Salıncaklar, kemirgen evleri, tahteravalliler, kemirme oyuncakları, tüneller, tırmanma oyuncakları eğlenmelerine ve iyi vakit geçirmelerine yardımcı olacaktır. Bunlara ek olarak ginepiglerin gün içerisinde en azından bir odada serbestçe gezmesi gerekir. Bu şekilde daha mutlu hissederler ve daha özgür hissederler. Ginepigleri evin içerisinde serbest bırakmadan önce evin güvenli olduğundan emin olunmalıdır. Kemirebilecekleri tehlikeli eşyalar ortadan kaldırılmalı ve kolayca sıkışabilecekleri alanlardan uzak tutulmalıdırlar.

Guinea Pig Nasıl Beslenir?
Ginepigler çok çeşitli beslenme tipine ihtiyaç duyarlar. Kendilerine ait kuru ot, kuru hazır gıdalar ve bunlara ek olarak sebze-meyve tüketimi sağlıkları için büyük önem taşır. Günlük iki-üç avuç paketlenmiş hazır kuru gıda ginepiginiz için yeterli olacaktır. Buna ek olarak kuru yonca, çayır otu gibi kuru ot türleri de önlerinden eksik edilmemelidir. Ispanak, marul, lahana, salatalık, havuç gibi besinler de kontrollü verildiğinde ginepiginiz için oldukça yararlıdır.

Ayrıca ilginizi çekebilir:

Guinea Pig Özellikleri

Guinea Pig Alışkanlıkları
 
Son düzenleme:

Benzer konular