Guinea Pig Alışkanlıkları

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Ginepigler sosyal yaşamayı seven sürü hayvanlarıdır. Yalnız yaşamaktan hiç hoşlanmazlar, bu sebeple yalnız bakıma uygun canlılar değillerdir. Kendi türleriyle yaşamaktan çok hoşlansalar da farklı türlere yaşamak da onlar için keyifli olabilmektedir. Bu canlılar geceleri ve gündoğumuna yakın saatlerde aktif olurlar. Ginepigler doğada uyanık olduğu zamanları yiyecek bulmak,bölgeyi keşfetmek gibi aktivitelere harcarken ev ortamında; oyun oynamak, gezmek, yemek yemek gibi aktivitelere harcarlar.

GinePig Beslenme Alışkanlıkları
Ginepigler otçuldur, yalnızca bitkisel kaynaklı gıdalarla beslenirler. Ev ortamında beslenen ginepigler kemirgenler için hazırlanmış pelet yem, sebze, meyve, kuru yonca, çayır otu gibi gıdaları tüketebilir. Bazı durumlarda ginepiglerin vitamin veya mineral kullanması da gerekebilmektedir.
Lahana, biber, havuç, muz, elma, brokoli, salatalık, çilek gibi sebze ve meyveler ginepigler için sağlıklı gıdalardandır. Ginepiglerin sağlıklı olabilmeleri için yeterli seviyede C vitamini almaları gerekir. Yeterince C vitamini alamamış bir ginepig çeşitli hastalıklara yakalanabilecektir.
Ginepigler de her canlı gibi suya ihtiyaç duyar. Ginepiglerişn su ihtyiacını evde gidermek içinse kemirgenler için satılan bilyeli suluklardan almak gerekir. Sıradan bir kap kullanıldığında ginepigler kabı düşürüp kendilerini ve etrafını ıslatabilir. Bu durum hijyen sorunlarına ve hastalıklarına yol açabilmektedir.
Guinea Pig Alışkanlıkları.jpg

Ginepig Üreme Alışkanlıkları
Ginepigler çok hızlı üreyebilen canlılardır. Bazı ginepigler 4. aydan itibaren çiftleşemeye hazır hâle gelir. Ancak bir ginepigin 4. aydan itibaren çiftleştirilmeye çalışılması bebeklerin ölü doğması veya ginepigin doğum sonrası ölmesiyle sonuçlanabilmektedir. Ginepiglerin sağlıklı şekilde üremeleri için en az 1 yaşında olmaları gerekir. 1 yaşını tamamlayan ginepigler en az 4 ay aralıklarla çiftleştirilmelidir.
Ginepiglerin gebelik süresi 59-72 gün arası sürmektedir. Bir ginepig tek doğumda ortalama 6 yavru doğurur. İlk doğumlarda bebek ölümlerine sıklıkla rastlandığından bu duruma hazırlıklı olmak gerekir.
Yenidoğan ginepigler tüylü ve gözleri açık doğar. Yaklaşık bir ay kadar annelerini emdikten sonra sütten tamamen kesilmeye hazır olurlar ve ikinci-üçüncü aylarında olgunluğa ulaşırlar. Ginepiglerin ortalam ömrü 6 yıldır. Sağlıklı beslenen ve uygun ortamda yaşayan ginepigler daha uzun süre yaşayabilmektedir.

Ginepiglerde Renk Çeşitliliği
Ginepigler neredeyse her renkte ve çeşitlilikte olabilen harika canlılardır. Ginepigler uzun yıllardır evcil hayvan olarak kullanılan ve üretimi yapılan canlılar olduğundan farklı farklı birçok tüy yapısına ve rengine sahip olabilmektedir. Bazı ginepigler karma renge sahiptir. Ginepiglerin tüy rengi skalası şu şekildedir:
  • Siyah,
  • Bej,
  • Beyaz,
  • Çikolata,
  • Taba,
  • Sarı,
  • Krem,
  • Turuncu,
  • Kırmızı,
  • Lila,
  • Gri,
  • Safran.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Guinea Pig Özellikleri
@Gülce tarafından düzenlenmiş ve yeniden yazılmıştır.
 
Son düzenleme:

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
Bu guinea piglere bayılıyorum, güzel bir yazı olmuş :)

@socrabbit niye bundan sahiplenmedin evine :D
 

Tevfik

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
4 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
12
Tepkime puanı
1,933
Puanları
113
Konum
Türkiye
@Mnemosynes, aslında mantıklı :) benim yeğenim tavşanlara bayılır, bunu tavşan diye alsam bayağı uzun yıllar beslerler diye tahmin ediyorum :D
 

Benzer konular